Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví z matematiky akorát to, že 1+1=2 a že přímka je rovná (přitom ani jedno z toho nemusí vždycky platit ;-)), nemá v případě sledování "Důkazu" skoro žádný handicap. Příběh o genialitě, o boji dcery předního matematika se sebou, s otcovou nemocí, se svým okolím a s rozhodováním, co je v životě správné. Příběh, ve kterém díky skvělé Gwyneth Paltrow nebudete téměř do konce vědět, jestli to byla ona, kdo vymyslel převratný důkaz o prvočíslech (jestli se nepletu, tak jde o Riemannovu hypotézu), nebo jestli to udělal její otec než zemřel a ona si jeho zásluhy buď kvůli schizofrenii "namluvila" nebo úmyslně přivlastnila. Příběh, který je hlavně komorním dramatem a matematiku využívá pouze jako hřiště - až na pár narážek a větiček opravdu nemá "normální" divák žádnou nevýhodu a může hodnotit jen a pouze filmařinu. A ta je, od scénáře přes hudbu po herecké výkony povedená, jedinou slabost vidím v jisté statičnosti, která je zřejmě způsobena tím, že předlohou filmu je divadelní hra, jejíž schéma a vyprávění režisér zřejmě moc nezměnil ani neoživil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimava psychologicka drama a predovsetkym vynikajuci herecky vykon Gwyneth Paltrow. Skoda len, ze chvilkami sa dej uz len velmi pomaly rozbiehal a zostalo to nejake nudne. Neustale hadky medzi sestrami to len zachranovalo. Taktiez som ocakaval, ze na konci sa ten dokaz zverejni v medii, teda trosku velkolepejsi koniec. Takze u mna za 3 hviezdicky....... 16.04.2008 ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Génius je můj oblíbený filmový hrdina. Léčím si na něm své mindráky a procvičuji závist. Nejraději mám Amadea, neboť má po svém boku Salieriho a s ním i truchlý svět těch, kdo jsou jen "velmi nadaní" a chtějí víc. Na druhém místě je sympaťák Will Hunting. Trojka je Catherine z Důkazu - patřičně složitá, patřičně excentrická, balancující na hranici vyšinutosti a rozhodně ne prvoplánově sympatická. Hollywoodsky nakýčlou Čistou duši nechává s bramborovou medailí za sebou. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Po Donniem Darkovi v poslední době druhé drama s Jakem Gyllenhaalem. A vítězně z tohoto "souboje" vychází Důkaz. Nemá sice tak hutnou, temnou atmosféru jako Donnie, alespoň jsem ho však pobral. O emočně vypjaté scény tu není nouze, ač jsou relativně často prokládány vatou, zejména flashbacky (jsem proti anglicismům, ale vhodný ekvivalent mne nenapadá). Líbilo se mi ústřední trio, Hopkins moc prostoru nemá, a tak jen paběrkuje... 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hlavní hybnou silou Důkazu jsou inteligentně napsané dialogy, které i přes četnost svého výskytu nenudí. Na čemž mají kromě Paltrowové zásluhu také Jake Gyllenhaal a Anthony Hopkins. Výborná režie a důmyslný střih divadelní hru povyšují na plnohodnotné filmové dílo pro všechny vnímavé a trpělivé diváky. 75% Zajímavé komentáře: Faye, mm, LarryW, iNKa 1104, lukax, Cooolboy ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Přibližně v 1 hodině a 7. minutě se ve scéně dialogu v kuchyni několikrát při střídání záběrů mění účes Catherine (Gwyneth Paltrow), přesněji prameny vlasů v culíku. (othoson)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama