Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 772)

Madison 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že som odchovaná na štúdiových, farebne impozantných Batmanoch z dielne Tima Burtona, ktorým nechýbala romantická poetika či paleta obrazových kontrastov. Christopher Nolan vniesol do komiksového žánru svojím drsne realistickým Batmanom čosi nové, odzbrojujúce a predsa zaujímavé. V jeho podaní Batman nie je len figúrka s netopierími krídlami, nadprirodzenou výbavou a hrdinskými tendenciami bez racionálnych príčin. Nolan do hĺbky buduje psychologický profil jedného obyčajného človeka a na otázky "ako" a "prečo" sa stal povestným hrdinom, sa scenárista snažil predložiť divákovi relevantné pohnútky. Batman begins odvracia komiksovské formy a namiesto toho funguje ako reálna neľútostná sonda do skorumpovaného sveta zločincov. Výborné scény v horách (ako sa Batman stal fyzicky zdatným), výborné zobrazenie jeho vnútorného stavu (prečo koná tak, ako koná), skvelá zimmerovská hudba, temná vizuálna stránka, herci (Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson, Cillian Murphy) a najmä Christian Bale so svojím batmanovským cool hlasom je jednoducho neodolateľný. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ninja ví, že neviditelnost je jen otázkou trpělivosti a bystrosti." Teď už to vím i já, ale moc mi to nepomáhá. Dokonce i kdybych měl výcvik, tvář, finance a hračky Bruce Waynea, tak by mi to nepomohlo. Možná kdyby byli netopýři na mý straně, tak ... asi taky nic. Prostě Batman je fajn figura, jejíž zrození mě pobavilo a považuju ho tak nějak za kamaráda. A proto jsem mu ochoten kdykoli promazat křídla, dotankovat batmobil a pohlídat Rachel, kdyby měl moc práce se zachraňováním Gothamu. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nemiluji komiksové adaptace. Miluji vznášení se ve výškách, noc a muže, kteří v sobě nosí příslib létání i tajemné tmy. Všechny tyto lásky mě pravidelně dostávají do průšvihů. Batman, který v sobě zahrnuje každou z nich, mě bezmála dostal do průšvihu jen jednou, když jsem po Batmanovi a Robinovi chvíli přemýšlela o brutální vraždě Joela Schumachera. Když se tedy dostanu do rozpoložení, kdy si spolu s Bonnií Tyler zpívám "I need a hero," vyšlu své pomyslné SOS na netopýřích křídlech k měsíčnímu přijímači a vím, že nezůstane neoslyšeno. Ten, který na mé zavolání odpověděl před třemi lety prostřednictvím Christophera Nolana, si mě získal jako naposledy ten se signaturou Tima Burtona a nic na tom nezměnilo to, že kde byla pohádka, tam je dusná téměř realita, kde se tyčily neogotické stavby, tam je ocel a sklo, kde byla atmosféra zvláštního snu, je akce jako řemen bez dírek, zato s psychologickou přezkou a ověšená arzenálem těch nejlepších. Díky Michaelu Cainovi jsem ráda, že jsem potomkem lidí stejně jako on a i kdyby mě nutil učit se pravidla moštárny nazpaměť, ráda ho poslechnu, Ken Watanabe doufejme není posledním samurajem gentlemanského herectví, s Cillianem Murphym si kdykoli dám na Plutu snídani, oběd i večeři, a s touhle společností, ktrou si jeho postava dala na svůj pomyslný Schindlerův antiseznam, není Liamovi Neesovi vskutku zatěžko rozpoutat hvězdné války. A Christian Bale na mě nemusí zkoušet jen dokonalé triky, protože mu okamžitě uvěřím i ty naprosto nedokonalé. Vím, ke komu budu směřovat své myšlenky, až mi nebude stačit procházení jeskyněmi s ozvěnou pištění jejich okřídlených obyvatel. Každá žena miluje své rytíře, jakkoli jsou temní. P.S. Tome, prosím tě, buď chlap a postarej se, aby Katie zůstala na mateřské ještě hodně dlouho. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Batman, ako jedna z veľkého množstva postáv komiksového univerza ma nikdy nezaujala (podobne ako ďalší velikán nakladateľstva DC - Superman). Preto si veľmi cením toho, ako si ma film dokázal získať už od úvodných minút. Najväčšia sila Batman Begins spočíva - podobne ako v X-men (hlavne v jeho druhom dejstve) v doslova až pitevnom psychologickom rozbore charakteru hlavnej postavy. Nolan mal oproti Singerovi navyše ešte veľkú výhodu v tom, že sa nemusel orientovať na skupinu postáv, ale iba na jednu hlavnú a zopár vedľajších. Sústredenie na motívy konania, ako i udalosti formujúce osobnosť, rodinné pozadie i okolnosti, ktoré viedli k vzniku "legendy" - to všetko vo filme funguje veľmi dobre a kompaktne (možno až príliš, pretože v tomto smere paradoxne prichádza aj moja prvá maličká výčitka - snaha o skĺbenie viacerých dejových vetiev do jednej pred akčným finále bola imho už mierne prekombinovaná). Vďaka tomu máme na plátne po charakterovej stránke plnohodnotne vykresleného hrdinu, ktorého reakcie chápeme a rozumieme im. Je potešujúce vidieť, že poväčšinou čiernobiely svet hrdinov v intenciách "dobro-zlo" dokáže mať aj dospelejšiu tvár, kde striktne dichotomické delenie bolo nahradené rozostrením hraníc medzi dobrom a zlom, resp. jeho vzájomným prelínaním (špecialita hlavne ázijskej kinematografie). K ďalším kladom filmu si ešte pridajte výborný soundtrack a celkovo zvuk (podtrhnutie netopierej orientácie), presvedčivého Balea (u mňa zďaleka - samozrejme aj vďaka scenáru, najpresvedčivejší Bruce Wayne) a do "realistického" tónu zahalenú výtvarnú stránku. Na druhej strane, slabinou (malým škrabancom) je pre mňa strih bojových sekvencií, resp. kontaktných súbojov, ktoré sú obrazovo komponované takmer výhradne iba polocelkami až detailami, čím výrazne trpí vaša orientácia počas ich sledovania (i keď uznávam, že znázorniť "neviditeľného" bojovníka je vec ťažká...). Výsledok? Jedna z najlepších komiksových adaptácii. P.S.: Povestnou čerešničkou na torte bol vydarený spôsob naviazania na Burtonovho Batmana ako i jeden konkrétny prvok v deji odkazujúci k Stokerovmu Draculovi (resp. jeho filmovým verziám, počnúc Murnauovou). ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Pozvání na konkurz pro roli Batmana obdržel také Cillian Murphy. Režiséra zaujal svým výkonem, takže mu Christopher Nolan nabídl ztvárnit postavu dr. Cranea, byť byla původně napsaná pro někoho jiného. Navíc režiséra fascinovaly dle jeho vlastních slov Cillianovy jasně modré oči, proto neustále hledal záminky, aby si herec co nejčastěji sundával brýle. Nolan také zpočátku nezamýšlel dát dr. Craneovi/Scarecrowovi masku; změnit jeho rozhodnutí má na svědomí scénárista David S. Goyer. (cihlenka)
  • Experti z radov realiťákov vypočítali orientačnú sumu rodinného sídla Bruca Waynea (Christian Bale). Keby sme pripustili, že Gotham City je zrkadlom New York City a cena by teda reflektovala skutočné ceny nehnuteľností v „Big Apple“, dom s 11 spálňami, siedmimi kúpeľňami, bazénom a v neposlednom rade obrovskou podzemnou jaskyňou by mal na trhu hodnotu približne 12 miliónov eur. (kacer4)
  • Natáčelo se od 3. března do 17. září 2004 v New Yorku, Illinois, Anglii a na Islandu. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama