Reklama

Reklama

Rychlé šípy zakládají klub

všechny plakáty
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1979, 6 min

Obsahy(1)

Snímek Rychlé šípy natočil Tomáš Vorel ještě za studií na ČVUT v Praze. Krátký film je svérázným převyprávěním prvních komiksů o slavné foglarovské pětici. Připomeňme, že vůdce budoucího klubu Mirek zachrání Jarku Metelku před krutým mučením tenisovými míčky, za což si oba vyslouží nemilost Bratrstva kočičí pracky. Na útěku se seznámí s Jindrou Hojerem, aby byli všichni tři v poslední chvíli spaseni Červenáčkem a Rychlonožkou po obklíčení ve dvoře pavlačového domu. Vorlův film pracuje s počátky poetiky trapnosti, kterou rozvinulo v osmdesátých letech divadlo Sklep. Chlapecké hrdiny hrají dospělí herci a komiksovost předlohy je ve filmu zdůrazněna užitím bublin namísto dialogů a polostatickými obrazy běhu hlavních hrdinů. Groteska získala cenu za druhé místo na rakouském festivalu ve Veldenu. (Hwaelos)

(více)

Recenze (23)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Rychlé šípy spolu se Čtyřlístkem byly komiksy mého mládí. Nápad použít bubliny i ve filmu je sice zajímavý, ale mě tahle stylizace opravdu silně nesedla. Dnes poprvé mi připadají RŠ jako teplí bratři... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dávám pětu zde,neb na CSFD postrádám divadlo "Rychlé šípy", na které byl pozván i Jestřáb a bylo důstojnou poctou k životu a dílu tohoto velkého člověka, skauta, vychovatele mládeže, úžasného spisovatele, který mravně vedl několik generací kluků v Praze a obohit život můj a měpodobných, doufám, že v tom dobrém slova smyslu. i kdyby ne, tak stejně byl skvělý! Sklepáci uměli pojmout jeho nejznámější dílo, příjemně ho podat, i když je určeno hlavně klukům. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dodnes přemýšlím, jestli ta teploušská stylizace byla tenkrát úmyslná, nebo jen vznikla náhodně byť záměrným přehnáním komiksové stylizace - kde skutečně takhle ti kluci chodí, vyprsení, s kraťáskami, objímající se kolem ramen - či od obojího trochu. Pobavil mne Hanák v záporné němé roli a samozřejmě, že to celé Vorel točil ve své čtvrti, kde bydlel, v Braníku. Dobré i dnes vidět, jak tam některá ta místa vypadala. Čím déle nad tím přemýšlím, film je vlastně parodie na tu afektovanost tehdejších komiksů o Rychlých šípech i na to prapodivné dělení dobra a zla. Ale je fakt, že z těch krátkých Vorlových filmů se mi třeba ING. líbil víc. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tady vysoce hodnotím nápad udělat krátký film přesně podle foglarovských komiksů, díky čemuž vynikne ta naivita kreseb i samotné chování postav - prostě pořádná parodie. Samozřejmě že to beru taky jako studentský film a na ty mám jiná měřítka, a proto se 4 hvězdičkám nebráním. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Miluju Foglarovo dílo. Tahle groteska mě vůbec neuráží, ba naopak smekám nad tou krásnou naivní stylizací a skvělou autentičností. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo geniální, udělat film doslova jako komiks. Doslova. Takže místo mluvení tu jsou bubliny jako u komiksu a postavy dělají pózy z komiksu. A navíc všichni vypadají jako banda gayů. A ono to je opravdu vtipné v mnoha aspektech a prostě to celé dokonale funguje jako parodie, a protože se mi i ten nápad hodně líbí, nemůžu jinak, než dát plný počet. 5* ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zajímavé převedení komiksu na filmový pás, a to se vším všudy - nejen s bublinami jako dialogy, ale i chůze postav je stylizovaná, jako kdyby vypadla z papíru. Výborně zvolená hudba (J.Ježek - Bugatti Step). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Doslovne prepsani prvniho dilu slavneho ceskeho komiksu na filmove platno. Pojato groteskne, velmi dobre citelny Vorel ve sve rane tvorbe. Klidne bych uvital vice takovych epizod. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

U jóviše, který plantážník si to plete Černé jezdce s Bratrstvem kočičí pracky? Krampol nebo Belmondo, to je jedno, obojí hraje, že? ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi nápad s komiksovými bublinami, Rychlé šípy jsem měla kdysi ráda. Ale ti chlapci v přiléhavých a zatraceně krátkých kraťasech, kteří chodí objímající se kolem ramen... doufám, že to byla záměrná nadsázka :-) Jinak velmi dobrý a zábavný snímek. ()

korinťan 

všechny recenze uživatele

Komiks Rychlé Šípy převeden na plátno v ,,doslovném,, podání (tedy jen první díl - RŠ zakládají klub). Kam se hrabe Sin City... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% - Nejdřív jsem si myslel, že to bude nějaká parodie na Rychlé šípy, ale nakonec se jednalo o doslovnou stylizovanou verzi slavného komiksu. Nadsázka je ovšem přítomna v kostýmech a hlavně ve výrazech jednotlivých účinkujících. Oceňuji nápad v amatérských podmínkách tehdejší doby realizovat film ve stylu komiksu, jak to profesionálně dokázal Václav Vorlíček ve filmu Kdo chce zabít Jessii. Myslím, že se to mládencům celkem povedlo. ()

Reklama

Reklama