Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z několika různých oblastí planety Země jsou hlášeny podivné úkazy - černé skvrny, způsobené zřejmě atmosférickými anomáliemi, jimž také padlo za oběť několik výzkumníků. Zvláštní komise, vedená Rogovem (V. Kenigson), určí skupinu zkušených kosmonautů, kteří mají za úkol záhadu rozluštit. Jde o nelehký úkol, neboť členové skupiny neustále podléhají nevysvětlitelným optickým klamům, kdy především zaměňují jednotlivé osoby. Přeživší výzkumníci se navíc o svých zážitcích příliš nehodlají dělit; Norton (V. Gosťjuchin) zarytě mlčí i před svou partnerkou (G. Baikshtite). Jeho zdrženlivost neprolomí ani kolega Poling (I. Starygin). Zdá se však, že od tragické nehody je Nortonova mysl záhadným způsobem neodolatelně přitahována vstříc nekonečným hlubinám vesmíru. (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vyšlo u nás v 80. letech v laciné sešitové edici (Sergej Pavlov)... zaujalo mě a vždy jsem si říkal, že by to byla výborná látka na film. A taky těžká, nejsem si jist, zda byl film úplně zvládnut. Je velmi statický, tak polovina je silně nedějové vyšetřování formou rozhovorů v místnosti, kterýmžto způsobem si scénárista pomáhá s převyprávěním textu z knihy. Krkolomné. Domnívám se, že kdo knihu nečetl, bude velice zmaten: To, co bylo v knize znepokojivě a temně popsáno, byly hlavně myšlenky o dani za pronikání člověka do vesmíru, jak člověka bude měnit vliv vesmíru, kde to ještě bude člověk a kde už ne atd. atd. Ve filmu nechybí pořádné demonstrace černých stop, které nejsou pouze skvrny na obrazovkách, ale i ono ukázané dřevo, komunikace na dálku a další, nicméně Norton v knize měl se sebou mnohonásobně větší problém než onen ve filmu. Co se týče vizuálního stylu, líbil se mi převelice. Nijak závratný rozpočet na triky je vtipně řešen hrou s tmou. Drtivá většina záběrů je s černočerným, nebo skoročerným pozadím, a funguje to skvěle. I elektronická hudba pomáhá atmosféře. Coby fanouška knihy mě film uspokojil hodně, představím-li si ale, že bych ji nečetl, zřejmě by to byl spíš průšvih než úspěch. /// napodruhé s odstupem, za hudbu zlepšuji... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle vesmírná sci-fi mi hodně sadla. Sovětské filmy tohoto žánru mají specifickou atmosféru, která mě opět brzy pohltila a spolehlivě unášela na vlně pomalu se odhalujícím zákoutí záhad během blízkého střetu s tajuplným kosmickým prostředím. Vůbec mi nevadí na tom filmu nižší rozpočet, zvlášť jde-li o takhle filmařsky precizní záležitost, protože ta jedinečná mysteriózní atmosféra spolu s promyšleným nasnímáním scén, Artěmjevovou hudbou či jinými zvuky dokáže vyvolat leckdy mnohem působivější dojem, než spousta CGI triků z moderních blockbusterů. Výpravná mise, zanechávající za sebou zneklidňující i fascinující tajemství, stejně jako životy několika odhodlaných kosmonautů napospas galaktickému prostoru, má v sobě filosofický podtón ve velmi vstřícné míře a samotný Yermashův film i divácky přívětivou stopáž. Přesto mě ten jeho druhý snímek Konec věčnosti (1987) upoutal a oslovil ještě o cosi víc... snad proto u této Měsíční duhy nakonec (alespoň prozatím, čerstvě po zhlédnutí) přizpůsobuji hodnocení zaokruhlením směrem dolu. Tady bych se vůbec nezlobil, kdyby snímek trval mnohem dýl a tvůrci by ten příběh se zajímavou zápletkou rozpracovali ještě víc. Jen mě mrzí, že Andrei Yermash natočil jenom dva filmy a po pádu železné opony se vlastní filmové tvorbě přestal věnovat, protože osobitý tvůrčí a režijní talent (dle mého čistě laického názoru) rozhodně měl. [85%] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Komunisti filmového veku boli čudní. Síce odsudzovali a zakazovali západnú ´´poetiku´´, ale opisovali od nej ( aj napriek predlohe ) ako sa len dalo. BLADE RUNNER ( hudba a zábery na futuristické budovy na začiatku filmu ), STAR TREK, či STAR WARS ( vesmírne zábery na kozmické lode ), 20001 : VESMÍRNA ODYSSEA ( záver ). Zbabelstvo a pokrytectvo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek mě moc nevzal, nicméně pak se to dost rozjelo a nakonec mě to mile překvapilo. Nejsem si úplně jistý, jestli jsem to dobře pochopil, přece jenom mám pocit že mi z těch anglických titulků něco uniklo, ale z toho co jsem pochopil mi to přišlo dobře napsané, ten příběh se zajímavě vyvíjel, pár zajímavých vět tam taky zazní, je to dobře zahrané, hudba je tam taky skvělá a i když to určitě nemělo vysoký rozpočet, i tak to vůbec nevypadá špatně. Navíc ve druhé polovině to má dost silnou atmosféru, dokáže to být správně mysteriózní a ve finále je jedna skoro až psychedelická scéna ve vesmíru a samotný závěr je taky dost zvláštní. Nevím kdy vznikla předloha, každopádně dávat nízké hodnocení jen za to, že to "kopíruje" jiné zahraniční filmy mi tady přijde jako pitomost. Jisté podobnosti tam znát sice jsou (třeba na 2001), ale že by to ty filmy vyloženě kopírovalo se říct nedá. Nicméně Lunnaja raduga se mi hodně líbila a mrzí mě, že to tak strašně zapadlo. 4* ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Dlouhé dialogy, většina filmu se odehrává v několika místnostech. Z flashbacků a z "psychedelických scén" jsem byl trochu zmatený, takže jsem moc nepochopil pointu:)___ V neupřesněné budoucnosti lidé kolonizovali půlku naší sluneční soustavy, na několika stanicích pracuje přes 600 tisíc zaměstnanců: vědců, techniků, dělníků. Z práce ve vesmíru si někteří přinášejí neznámé nemoci nebo psychózy, kvůli kterým jsou před ostatními lidmi izolováni ve speciální nemocnici. Jakási vědecká komise se právě snaží objasnit příčinu podivných vlastností jednoho technika, postupně odkrývají další a další souvislosti. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobra, poctiva sci-fi, na kterou divak potrebuje koncentraci a klid. Zadne velke efekty, spis psychologie. Na druhou stranu do kosmu se taky podivame, skafandry a kosmicke lode taky uvidime... :) A navic je tam Наталья Сайко, ktera ma tak krasne oci az srdce useda... Ja zatim udelim mirny nadprumer, ale mozna casem, a po dalsich projekci, hodnoceni zvysim...nemel jsem na sledovani ten spravny klid. 3+ ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Skoda rezie. Neustale odskoky k vysvetlovacimu stolu s vazickou ve stylu "nad dopisy divaku" hodne ubiraji plynulosti vypraveni, pritom samotny scenar podle romanu Mesicni duha Segeje Pavlova nemusel byt vubec spatny. Psychedelicke sceny z versmiru jsou krasne a prekvapive dobre natocene, kamera misty kouzli a atmosfereru dobarvuje hudba genia nejen industrialnich ambientu Eduarda Artemjeva. ()

babka 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden ve Filmovém klubu Alfa Sokolov v sezoně 1985/86. V mých historických poznámkách mám však uvedené jiné jméno režiséra: Andrej Jermaš. ()

Reklama

Reklama