Reklama

Reklama

Ruiny

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tradiční rozjezd ve stylu ‚mladí, nadržení a znudění se vydají za dobrodružstvím‘ se po chvilce mění v napínák, který sice stojí na primitivní zápletce, ale sympatičtí, racionálně uvažující hrdinové, plíživá kamera, zlověstná hudba a hlavně režisérův cit, vytvářejí z tohoto nenápadně vyhlížejícího snímku velkolepé divadlo, které má atmosférou nejblíže k Pádu do tmy a mírou brutality zase k tomu nejlepšímu ze současné francouzské provenience. Australané jsou holt lišky podšité, které vědí jak na to. Nezazlívám jim to. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Mladý páreček na druhou si chce zpříjemnit konec dovolené něčím víc, než jen valením se na lehátkách u bazénu a popíjením drinků. Když potkají Mathiase, bratra Henricha, který se ještě nevrátil z vykopávek v Mayské džungli, rozhodnou se společně s ním vydat po jeho stopách a zažít tak nějaké to dobrodružství navíc. Jak už to tak ale u těchto filmů bývá, místním obyvatelům, v tomto případě tamnímu krvežíznivému vínu obléhajícím pyramidu, se to moc nelíbí, a také jim to dá patřičně najevo. Jedná se o decentní vyvražďovačku pomalého tempa s dobře navozenou atmosférou. Zamlouvala se mi také práce s kamerou a v unrated verzi si občasná brutalita záběrů viz amputace nohou nebere žádné servítky. Co mě naopak pobavilo, byla zvuková imitace, (zajímalo by mě, jak by si rostlina poradila s mp3 vyzváněním). Na to, že se vlastně jedná o inteligentní "trávu", je pěkně hloupá, když nechává naše protagonisty mezi sebou v klidu chodit a hraje si přitom na hodnou rostlinku vyhřejvající se jen na sluníčku. Vývoj příběhu i konec samotný je celkem předvídatelný a žádné překvapení se i přes dvojitý konec nekoná. Slušně natočené, dobře zahrané, i díky kratší stopáži film rychle uběhne, a lze tak s klidným svědomím prohlásit tento snímek za lehce nadprůměrný se špetkou originality navrch. (6/10) ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ruiny jsou spíše thrillerem než hororem. Atmosféra byla v pořádku ale po strachu (až na jednu scénu) ani památky. Nepříjemné mrazení v zádech nastoupilo s prvním kontaktem s potomky Mayské civilizace a ustoupilo až při závěrečných titulcích. Hodně k tomu dopomohl hudební doprovod ala Pád do tmy a také ne zas tak úplně hloupá čtveřice hlavních protagonistů v čele s Jonathanem "Black Donnellys" Tuckerem. Jejich chování je ve většině případů logickým vyústěním ze zapeklité situace a já bych se asi nezachoval jinak. Film se však prezentuje jako horor a já jsem od něj tudíž horor očekával. Následným vývojem děje jsem byl tak trošku zklamán, ale ne úplně. Atmosféru si to drží po celou dobu, když to pokazí až samotný závěr, který je tak trochu hororovým klišé. Pokud by byl použit alternativní konec (k nalezení na DVD), neměl bych k němu sebemenší výhrady. Takhle jde o slušný atmosférický thriller, ale horor od toho neočekávejte. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Koncept: "Neser sa do cudzích kultúr, bo zle dopadneš", je v mládežníckom turistickom horore posledných desaťročí pomerne dosť často opakovaný. Jednoducho - jeden až x mladých výletníkov z cudziny príde k nezvyčajnému turistickému alebo adrenalínovo-športovému cieľu, vzdialenému odporúčaniam z bedekerov. Tam však okrem čarokrásnej exotiky žije zvyčajne nejaké bubu, ktoré zabíja. Ruiny v tejto záľahe dopadli obstojne, i keď v druhej polovici trochu strácajú dych. Otázka však stojí inde: prečo toľko takýchto filmov? Čo za tým stojí? V koho prospech? Odpovede sú minimálne dve: Výrobcom a zadávateľom tejto odrody teenagersky populárnych kúskov ide o ušľachtilé zachovanie pôvodných, panensky neporušených miest a čo najmenšie zasahovanie škodlivými dôsledkami masovej turistiky (aj v tej adrenalínovej sa už vyskytujú masy - stačí pozrieť niektoré fotky z Everestu). Alebo druhý dôvod, ktorý mi príde logickejší - za takýmito filmami je snaha nasmerovať cieľovú skupinu na turisticky odporúčané ciele, zaručujúce všetkým subjektom cestovného ruchu skvelé zisky, minimálne straty. Pri zachovaní istej sterilnosti, čo sa autenticity poznávania týka, to ale nemusí nikoho až tak trápiť. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

K čemu tak mistra Smitha a jeho Ruiny přirovnat? No z pana režisera může, ale taky nemusí, být v budoucnu dobrý filmař. Řekl bych že tyhle masožravé kytičky mají dost společné s těmi od Eliho Rotha v Cabin Fever. To atmosferou, kvalitou triků i scénářem. Snad jen tenhle Kovář nepujde i dál v jeho stopách a nedočkáme se obdoby Hostelu. ----- Isherwood: srovnávat prosluněné Ruiny s Pádem do tmy je hodně velký úlet, ať už ohledně prostředí a i ohledně atmosfery. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (25)

  • Režisér Carter Smith si koupil knihu Scotta B. Smithe a četl ji v době, kdy dostal nabídku na režírování filmu. (Cheeker)
  • Štýl pyramídy sa nepodobá štýlu skutočných mayských pyramíd. (Pat.Ko)
  • Studio zakoupilo práva ke knize Ruiny ještě předtím, než vyšla. Po jejím úspěchu požádalo jejího autora, aby napsal i scénář k filmu na základě své knižní předlohy. Scott B. Smith vyhověl, ale scénář výrazně pozměnil. Nejen že vypustil celé sekvence knihy, ale více si pohrál i s postavami. Například v knize je vražednou révou posedlá Stacy, ve filmu je to Eric. Ve filmu je rovněž zásadně přepracovaný celý konec knihy. (Rodriguez)

Reklama

Reklama