Reklama

Reklama

Kamenný kříž

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Kamennyj krest (více)

Obsahy(1)

Poetický snímek zachycuje život karpatských horalů v 19. století. Ústřední postavou je starý hospodář Ivan, jemuž od bídy nepomohl ani titulní kříž, který postavil nad svým málo úrodným polem. Odchod Ivanovy rodiny za lepším živobytím do Kanady prožívá celá vesnice jako tradiční panychidu. Film natočený ve strohých černobílých obrazech připomíná chvílemi až dokumentaristickou reportáž. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Lyricky pojatý příběh bolestného loučení chudého rolníka Ivana s jeho rodnou, byť krutou zemí. Hlavní část filmu zachycuje poslední sbohem starého gazdy svojí občině a krajině, o níž ví, že ji po uskutečnění svého celoživotního snu emigrace do Kanady již nikdy nespatří. Ale před tím, než budou moci všichni krajané slavnostně vyprovodit svého druha a symbolicky posloužit zádušní mši pro někoho, s kým se navždy loučí, je nutno se vypořádat ještě s jednou nečekanou komplikací. Zlodějem, který chtěl zničit gazdův sen. A lid ukrajinských Karpat se o takové již dokáže postarat po svém. Druhý Paradžanov se sice nekoná, ale i tak má podmanivě chladná černobílá kamera, ale i syrově poetické záběry neúrodné krajiny a veselících se mužiků mnoho co nabídnout. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejen rok natočení naznačuje, že se jedná o mimořádné dílo nevšedního dosahu. Pro českého diváka je téma KŘÍŽE o to zajímavější, že se odehrává zhruba na přelomu minulého a předminulého století zcela nepochybně na západní, pravobřežní Ukrajině blízké někdejší Podkarpatské Rusi a bývalé rakousko-uherské hranici s Ruskem. Odchod hned celé rodiny vedené hlavou-dědem znamená nejen pro rodinu, ale i pro celou vesnici otřes, který je vírou i nevírou ve splnění jejího amerického snu (příznačná je závěrečná scéna odchodu rodiny oblečené náhle "po pansku" a vyčkávavý příslib sousedů, že rodinu budou následovat). Zloděj, který se nepřímo pokusí krádeží tento sen-nesen překazit, je podroben drsné spravedlnosti zapadlé občiny. Film je také možné vnímat jako pohled do cyklického vesnického roku, v němž právě odcházející rodina vytváří viditelnou trhlinu. Jen tak lze pochopit zdánlkvě nekonečné diskuse a ceremonie, gesta a pozdravy, prováděné s viditelnou veřejnou okázalostí. Divák tu nahlíží do dob opravdu prastarých. A ten, kdo vydrží statickou kameru a pozvolna uplývající děj, bude odměněn nevšedním zážitkem. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mix dvou povídek Vasilie Štefanika (narozný možná někde poblíž Košariské, kde se narodil Rastislav Štefanik) Kamenný kříž a Zloděj, jsem chápal následně nikoli současně. Zpracování exodu jedné rodiny, která zrovna nevypadala na nejchudší, ve zpracování Leonida Osiky, se mi jednoznačně líbilo: obrazy, které se už nikde neuvidí a filmově zpracovat se je již nikdo neodváží. Zajímalo by mě, zda Ivanova rodina byla první, která z vesnice emigrovala, a pokud ano, jak se měnil názor stálých obyvatel na emigraci; byla to spoušť, která odstartuje hromadný odchod z lokality? ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • V anketě Národního centra Olexandra Dovženka o nejlepší ukrajinský film historie skončil Kamenný kříž na 5. místě. (Febiofest)

Reklama

Reklama