Reklama

Reklama

Sněhurečka

  • Československo Ledová víla (více)

Obsahy(1)

Láska je mocná čarodějka. Sněhurečka - víla ze země Mrazu, se touží dostat na zem a poznat co je láska. Její otec Mráz jí její přání rozmlouvá, ale nakonec ustoupí. Dívka se ocitne ve vsi, kde se jí ujme děda s babkou. Všichni mladí okolo jsou zamilovaní, jen chladná kráska stále žádný cit necítí. Až jednoho dne se ve vsi objeví bohatý kupec a Sněhurečku chce lásce naučit... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pohádka o lásce, která je tady stále dokola rozebírána, vážena a ohodnocována, až mi to příjde poněkud absurdní. Kompars nic moc, kostýmy ale ujdou. Líbila se mi však hudební čísla, která byla harmonicky dost odvážná a moderní - především Lelova milostná píseň - žádný ruský patetický polokýč a za to tři hvězdičky budou. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o lásce, která je probírána horem dolem, zepředu zezadu ze severu (to hlavně), jihu, východu i západu a jako ústřední téma to až trochu nudí. Krásná obrazová stránka a hlavně stránka hudební, jsou na pět hvězd. Nejhezčí a nejvtipnější mi připadala píseň při příjezdu Mizgira do vsi. Šedý medvěd letí po nebi ... to se snad naučím v originále. Ledová víla se zejména závěrem podobá Sněhurce, jak ji známe od Erbena, téma je mnohem víc slovanské, než Sněhurka, jaká je u nás známá od bratří Grimmů. Ledová víla vlastně ve své podstatě není pohádka. Car mi hlasem i podobou připomínal pana Högera. ()

Reklama

FandaF 

všechny recenze uživatele

Více umělecké, než bych od pohádky čekal. Zbytečně hodně dlouhého táhlého zpívání v ruštině, s českými titulky, v jinak česky dabované pohádce... (DVD Řitka Video s.r.o. 2010). Moje děti se dost nudily. Dílo je dělané z pohledu staršího a určené pro starší. Děti bude básnění a zpěvy o lásce (milenecké) asi dost nudit ... ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Dílo dramatika N. Ostrovského je v českých luzích spíše známo v jeho sociálně kritické linii (Bouře alias Káťa Kabanová, Bez věna alias Krutá romance), Ledová víla (v originále Sněguročka) je pohádkovou hrou (ale spíše pro dospělé) s barvitým jazykem, filozofií a etikou. Filmové zpracování herce P. Kadočnikova studenou básnickou (řekněmě alegorickou) rovinu doplňuje trnkovskými obrazy Masopustu a vůbec severoruského folkloru, ovšem celková stylizace je posunuta do pohanských dob, což byl jeden z podnětných ruských uměleckých proudů (Stravinského Svěcení jara, Prokofjevova Skytská svita, opery Rimského-Korsakova) s téměř panteistickým světovým názorem (třebaže podstatné je tu pojetí lásky). Českému čtenáři a divákovi samozřejmě vytane na mysl Zeyerův Radúz a Mahulena. P.S. Nemám ve zvyku reagovat na další komentáře, ale tentokrát učiním výjimku. Uživatel omega_SK nemá ani ánung o klasické literatuře a hudbě (pohádková umělecká díla jako Rusalka, Princezna Pampeliška, Modrý pták z éry symbolismu a novoromantismu určená pro dospělé mu jasně nic neříkají), hodnotí zpěv prizmatem svého omezeného rozhledu (co by pak říkal na takového Janáčka nebo Musorgského, že?) a ještě vše s hrdostí puberťáka vytrubuje do světa. Rozdíl mezi Sněguročkou a Morozkem je asi takový, jako mezi Rusalkou a Prodanou nevěstou. ()

omega_SK 

všechny recenze uživatele

Ani neviem za čo tú jednu hviezdičku dávam. Nezáživné, nudné a ukrutánsky dlhé. Ono to má akože 90 minút, ale je to tak nudné, že sa to strááááášne vlečie. Je to utrpenie sledovať rozprávku postrádajúcu klasické rozprávkové "pútače" ako napríklad ježibaba či ježidedo :), nejaké tie kúzla či zázračné predmety, drak, obor či iná zaujímavá rozprávková bytosť, ktorá by tam vydržala dlhšie ako pár sekúnd. Ktosi tu vyzdvihol spev. Ja by som to spevom nenazval. Skôr to bolo zavýjanie, rev, ziapanie.... Miestami to bolo pútavé. Keď zanôtili viachlaso ruské "ďévušky" tak to šlo, ale vydržalo len krátko, lebo sa do toho o5 zamiešal ten "ruský TUR" svojim vreskom. Táto rozprávka nemá čo ponúknuť súčasným deťom ale ani veteránom. Tento "blud" MOROZKOVi nesiaha ani po päty. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama