Reklama

Reklama

Učedník kouzelníka Čáryfuka

(TV film)
  • Československo Učedník čaroděje Čáryfuka

Do cyklu Pohádka pro pamětníky jsme vybrali dvoudílnou pohádkovou hříčku na motivy knížky A. Zhoře o tom, jak se Honzík učil čarodějnickému řemeslu. Měl štěstí na učitele – kouzelníka Čáryfuka! Pohádkový příběh natočila v roce 1969 podle scénáře K. Kuršové režisérka V. Janečková, která do hlavních rolí učedníka Honzíka a kouzelníka Čáryfuka obsadila J. Hanzlíka a J. Grusse... V první epizodě čaroděj Čáryfuk (J. Gruss) vypsal konkurz na svého učedníka. Navštíví ho babka (N. Gollová) a chce omladit. Jenže, jeden z mládenců, Frantík (M. Stehlík), který četl čarodějův vzkaz a přišel se hlásit do učení, i přes zákaz snědl omlazovací kaši pro babku a proměnil se v miminko. Další přichází sirotek Honza (J. Hanzlík), jenž přinesl pytel mouky s prosbou, aby ji čaroděj očaroval. U kouzelníka Honza poznává, že to čarodějnictví je tuze pěkné řemeslo. A ráno nese mlynáři kouzelný pytel, ze kterého mouky neubývá. Jenže mlynář a jeho žena jsou hamižní a nedbají varování... V druhé epizodě se veselý mládenec Honzík, který se vyučil u dobromyslného Čáryfuka, vydává do světa, aby svým uměním pomáhal lidem. Když po své cestě světem usne, tak ho kluci svážou. Ale Frantík ostatní uspí, a když osvobodí Honzíka, odchází s ním do světa. Tedy letí – na koštěti. Honza totiž chce pomáhat tam, kde jsou lidé smutní. A koště je zavede na věž, kde žije uplakaná princezna Majolenka (E. Hrušková). Miluje jiného rytíře, než chtějí rodiče, a Honza jí půjčí koště, aby za ním mohla odletět… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Já vím, nic moc, ale setkání Gollové a Grusse po třiceti letech ("Haló!" "Haaalooó!", vzpomíánáte?) ve mně vzbuzuje nostalgii. 60 % ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá hříčka o čarodějích, která sice jedince zblblé Harry Potterem (hrdě tomu říkají "na těch knížkách jsem vyrostl") ničím moc neoslní, ale ostatní si užijí tu jednoduchost, líbeznost a naivitu příběhu o mladém a starém kouzelníkovi. Sirotek získal nový domov a stal se čarodějem, chamtivý mlynář byl potrestán, vesnická zlatá mládež dostala ponaučení do života, princezna za svým milým dolítla na koštěti a i ta vemlouvavá baba dosáhla svého. To budete čubrnět, jak vtipné dokážou být naprosto nezakryté kouzelnické triky a efekty. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

1. díl: Tak tohle byla pohádka skutečně pro pamětníky. Uf, sotva jsem to nadvakrát dodíval, aniž bych usnul spánkem zaslouženým. Černobílá fraška na čaroděje a jejich kouzla přináší nic moc příběh mladého Honzy, který se dá do služby a učení starému, ale hodně vtipnému kouzelníkovi jménem Čáryfuk. Tento děda si s nikým nebere servítky a dělá si z každého dobrý den. Sem tam chytrým kouzlem, sem tam radou, kterou když lakotný mlynář nedodrží, zmizí mu nejen vyčarovaná, ale i vlastní prací namletá mouka. Bohužel časem děj zcela ztrácí jakoukoli linku a končí nic neříkajícím koncem. Zatímco první polovina byla aspoň vtipná, druhá byla skutečně hodně nudná. Jo, jako pohádková perlička určitě, ale jako pohádka pro dnešní děti fakt už ne. Bohužel. 2. díl: Honza cestuje světem s kouzelnými knihami. Potká tři mládence, dva z nich usnou a zbylý s ním cestuje dál. Navštíví smutnou princeznu, dají jí koště a ona odletí za svým milým princem. Honza v novém království začne čarovat, zatímco druhý cestující končí ve vězení. Brzy se ovšem oba vydají dále, jenže když se Honza dozví, že Čáryfuk je nemocný, je třeba jej navštívit a pomoci mu. Ono se to ale s tou nemocí nemá tak, jak se zdá. Čáryfuk totiž trpí pod péčí staré báby a potřebuje, aby se jí Honza zbavil. No a Honza s pomocí kamaráda to dokáže. Pak ještě pomůže dalšímu mladíkovi. Bohužel ani druhý díl nic nezměnil na podprůměrné pohádce, ve které v podstatě není co hrát. Hudba: Angelo Michajlov ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na sobotní pamětnické pohádky si musím občas přivstat, ale díky televizi za to, že na ně nenechává v archivu padat prach. I když jsem pamětník, tak na tuto pohádku si nevzpomínám. Je to veselá studiová pohádka s levnou výpravou a jednoduchými kouzelnickými zaříkávadly a čarodějnými triky. Hanzlík jako čarodějův učeň a taky herecký začátečník si roli užíval. Nataši Gollové bych omlazující nápoj přála a to nejen v této pohádce. Příběhu neprospělo dělení na dvě poloviny, protože ta druhá část nebyla tak vtipná jako ta úvodní. Chtělo by to část s plačící princeznou více rozvést. Zřejmě se tehdy taky v televizi šetřilo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama