Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

fmash 

všechny recenze uživatele

„Hehe, to je tabáček.“ Tato víceméně závěrečná věta filmu je asi nejvýstižnějším vyjádřením hlavní myšlenky, dá-li se tu o nějaké mluvit. Ostatně ušklebující se šaman Runi to svou gestikulací potvrdil i za Kounena. Jan Kounen je Holanďan, což mluví za mnohé, ale já, nejsa hulič ani nizozemský patriot, bych měl asi vysvětlit ty 4 hvězdičky. Ještě podotýkám, že jsem nečetl předlohu.            Distributor vydal DVD s podtitulem „Když andělé líbají démony“ a vyzdvihl „úžasné obrazové zpracování“ - no nekupte to. Takže nejprve varování pro věčné optimisty: TOTO NENÍ ŘEŽBA ŽÁDNÝCH POSLŮ. Co se týče toho obrazového zpracování, distributor mohl mít na mysli buďto časté letecké záběry divokých hor a plání, nebo, což je pravděpodobnější, mluvil o zapojení funkce vizualizačních rozšíření, známých z přehrávačů hudebních souborů, jež má režisér evidentně v oblibě. U obého méně by bylo více a kdyby se Kounen trochu krotil, možná by mu to prošlo. Především digitální kaleidoskopy v psychedelických představách postav poměrně jasně vymezily cílovou skupinu (no aspoň že byly celkem vkusné) a tak trochu příliš svým podáním vybočovaly z mezí hlavního žánru. Ehm, tak snad abych začal s tím, co se mi líbilo.            Příběh začíná vcelku nijace a tak trochu předjímá určitou dějovou řídkost. Prvotní iniciace hlavního hrdiny má dvě fáze - jednu divokou v civilizaci (je neuvěřitelně plytká, což je, jak se naštěstí nakonec ukáže, fígl) a druhou mírumilovnou v divočině mezi indiány. Potom je časový skok a hlavní hrdina je nám představen jako ruka zákona, v jedné ruce flašku, v druhé podezřelé cigáro (které neupustí až do konce filmu). Přitom se začne rozehrávat postranní linka o hledání pokladu, jímž je, skryté za roušku zlata, indiánské umění ovládat duchy… Ono tady opravdu o příběh jde až v druhé řadě a to je to, co mnohé diváky silně mate. Kameraman nepředvádí sobecky své znalosti příruček a většinou výborně navozuje atmosféru, hudba se vyvine do skvělé klidové formy, Cassel je sympatický a vlastně neméně sympatický je i rozpolcený, ale zlu propadlý Madsen. Svou atmosférou film opravdu silně připomíná Proposition, které je však pohříchu mladší a má za sebou Nicka Cavea (byť ne režijně), který je mnohem silnější než Kounen a udrží myšlenku po celý film - asi to bude tím, že své drogové období má za sebou. A právě atmosféra je to, na čem tento snímek stojí, je syrová, klidná a přitom víří, je tak nějak orientální - mohou za to možná režisérovy sklony k experimentování, ale to mi neva, účel v tomto případě světí prostředky. Abych to shrnul, Blueberry není pro každého, vyžaduje trochu trpělivosti, na ČSFD je značně nedoceněné, trpí několika mouchami, má výbornou atmosféru a je to bonbónek. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nehorázně zmatečná slátanina, která svým provedením doslova uráží western jako takový a nad kterou zůstává rozum stát. Co tím chtěli tvůrci říct je mi opravdu záhadou, ale já osobně jsem dlouho nic tak hrozného neviděl. Slabá jedna hvězdička za Michaela Madsena, který byl jediným důvodem, proč jsem se na tenhle film díval a proč jsem ho také vydržel sledovat až do konce. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Celé je to takové "rádoby & jakoby". Kamera je hodně zvláštní, nervní, občas rušivá, občas zajímavá. Co se týče reálií, chvilku jsme v Mexiku, případně v Novém Mexiku, chvilku v Peru. Račte si vybrat... Meskalinové úlety a průlety jsou sice pěkné, ale nestačí. Zřejmě záměrně neucelený počin, jenž je natočen na půl plynu. Škoda, komixová předloha je vážně vydařená. Filmový Blueberry však připomíná podivného křížence mezi Arsenem Lupinem a Mrtvým mužem. A co je hlavní: Převážně nudí. ()

T.S.Garp 

všechny recenze uživatele

Ehm, tak jsem se v těch vizích a obrazech úplně utopil a Blueberry byl pro mě totálně zabitý. Zvláště ta závěrečná scéna, kdy se Madsen s Casselem nabumbají a následuje dvacetiminutový videoklip Tool, takže rozuzlení jsem vůbec nepobral. Možná se pletu, ale asi jsem nepochopil, jak mohl být Madsen bez koně v jeskyních dříve než jeho kumpán s koněm. Pěkně jsem se nudil, to Vám tedy povím. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Blueberry s ksichtem Vincenta Cassela je sympaťák, šíleně videoklipová kamera je zabavná, ale v obrazových efektech se úplně ztrácí děj. Atmsoférou se tahle psychedelická adaptace slavného francouzského komiksu snaží být western narvaný mystičnem až po okraj stetsonu, ale nedá se říct, že by to byla trefa do černého. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se převážně v Mexiku v lokalitách Chihuahua, Coahuila, Tabernas, Durango nebo Zacatecas. Pár scén bylo natočeno ve Francii. (Terva)
  • Film vznikl na motivy slavného komiksu Jeana Girirauda a Jeana-Michela Charliera. (Vitason)

Reklama

Reklama