Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

nevermore 

všechny recenze uživatele

Všiml si někdo z Vás, jak měli na tom zelenomodrým bouráku logo St. Anger od Metallicy (z roku 2004) a přitom ta scéna měla být situována do roku 1991? Jinak stokrát propírané téma opět podané naturálnějším způsobem s cílem ranit křehká srdce diváků na mě tak moc neplatí.. Už jsem zdegenerovanej takovýma filmama, že tyhle scény na mě nic extra nebyly a po výpovědní stránce se nic novýho taky nedovíme. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Na tomto mieste nechcem riešiť otázku, či sme determinovaní vlastným detstvom alebo dedičnosťou, pretože za konštruktívnejší považujem fakt, že naše konanie má schopnosť sformovať alebo zdeformovať tých druhých. A čas sa vrátiť nedá... Arakiho film je plný dotykov - od nežných cez zakázané, surové či zvrátené - ktoré sa dotknú za zvuku tónov Sigur Rós v nejakej podobe aj Vás. U mňa vyvolal stav podobný mrazovému šoku zo známeho Aronofskeho filmu Requiem za sen. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Uff, silné kafe. Zatímco takový Gardens Of The Night se drží dost při zemi a okolkuje jak se dá, Mysterious skin se s ničím nepáře, od začátku je jasné, o co běží a je to takové opravdovější, silnější a brutálnější. Zajímavé je sledovat, jak rozdílně se se zneužitím vyrovnávají oba kluci - jednomu se to "zalíbí" tak, že se z něj stane homosexuální prostitut, zatímco druhý to vytěsnil ze svých vzpomínek a za svými výpadky paměti hledá únos mimozemšťany. Úžasná mysteriózní atmosféra a herecké výkony vás strhnou, opravdu jsem se ani chvíli nenudila. Závěr, kdy se oba chlapci střetnou a Brian se dozví pravdu o tom, jak to skutečně bylo, mě neskutečně dostal. Celkově taková tabu témata ve filmech mají opravdu sílu. Nutno ještě říct, že trochu lituji toho, že na to ten parchant trenérská nedoplatil..A nejhorší je, že to tak bohužel v reálném světě bývá. Každopádně jasný plný počet. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mi vôbec, ale vôbec nezapasoval. Nepoznám Arakiho filmy, ale ak toto má byť jeho vrchol, tak to tie ostatné radšej ani nechcem vidieť. OK, uznávam, že zobrazil dosť tabuizovanú tému pedofílie, ale nemôžem si pomôcť - vo mne to celé vyvolávalo znechutenie. Nielen začiatok filmu, ale aj Neilova "kariéra" gigola, alebo ako to nazvať. Možno som príliš konzervatívny, ale toto proste Nie. Naposledy som bol podobne znechutený pri filme Shame, aj keď v Mysterious Skin som si našiel aspoň čosi hodné obdivu. Joseph Gordon-Levitt patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov - a zahral skvelo aj takúto zvrátenú rolu, ale radšej by som bol keby do tohto filmu nebol ani len obsadený. No a Michelle Trachtenberg mohla dostať aj viacej priestoru, ten film si to doslova žiadal, aby tam zasiahla o čosi viac aj ženská postava. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě stavěný příběh o dospívání dvou chlapců, které zásadně ovlivnilo setkání s jedním mužem, každého to však vyprovokovalo k jiným životním událostem. Psychologicky laděné drama svým zpracováním odhaluje příčiny životních traumat, které si mnozí uvědomí až v dospělosti. Režisér Araki zvládl téma pedofilie zobrazit velmi vnímavě, názorně i v drsných sexuálních scénách, kde se však vyhnul explicitních záběrů, což nebyl určitě lehký úkol. Za to všechno ode mně dostane 4 hvězdičky a doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)

Reklama

Reklama