Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pedofilové, homosexuálové a mimozemšťané ve svérázném podání bisexuála Arakiho. 1) Zneužívání dětí odsoudí každý, diskutovat není o čem. Ale film je tendenční. Mezi řádky podsouvá divákovi závěr, že děti s předčasnými sexuálními zážitky s ingerencí dospělých čekají buď psychická traumata anebo prostituce._____ 2) Spoiler. Nesměšujme statistickou pravděpodobnost s nutností. Zneužití Briana nemusí vést ke snaze vytěsnit tento zážitek z mysli (třeba pomocí mimozemšťanů). Zneužití homosexuálního Neila pak už vůbec nemusí končit chlapcovou prostitucí. Neil se nezačal prodávat proto, že byl gay nebo proto, že ho svedl trenér. Může za to spíš pocit osamění a touha po někom, kdo ho bude mít rád._____ 3) Spoiler. Dalším nadhozeným problémem je, jak moc si objekty sexuálního zneužívání chování svých zneuživatelů užívají. Než začneme pohoršeně křičet a odplivovat si, uvědomme si, že už pětileté děti mívají své erotické fantasie a vlastní sexuální praxi, většinou samozřejmě mnohem nevinnější, než jaké známe my, dospělí. Naše civilizace dospěla k názoru, že do určitého věku (rozdílného podle konkrétní kultury) sexuálně zabarvené chování může poškodit dětskou mysl, to ale neznamená, že ji poškodit musí. Z pohledu zákona je to asi jedno. Z pohledu morálky ale není._____ Chlapci zdánlivě prožili totéž. Brian byl zneužit proti své vůli, nelíbilo se mu to a podvědomě se snažil zapomenout. Neilovi naproti tomu se to líbilo, i když povaze konání příliš nerozuměl._____ 4) 45letý scenárista, střihač, režisér a producent snímku, bisexuál Gregg Araki, sekl do živého. Není jednoduché se vyjadřovat k tabuizovaným záležitostem, byť i v tak konformní podobě, jak to autor učinil._____ 5) 23letý Joseph Gordon-Lewitt byl stejně sexy jako obvykle._____ 6) V některých příspěvcích je patrný nedostatek vzdělání jejich autorů. Tak tedy vězte, milé děti, že_____ a) pedofílie není totéž, co pohlavní zneužívání,_____ b) toho se dopouštějí nejčastěji lidé, kteří nemají s pedofilií nic společného stejně jako malé chlapce przní často i heterosexuálové,_____ c) homosexualita je vrozená a stejně, jako ji nelze "vyléčit", nikoho jí nelze ani "nakazit",_____ d) zneužití rozhodně není jedna z příčin odlišné sexuální orientace, jak zde uvádí JANARYBA. 7) Mimochodem, víte, jak se liší pedofil od pedagoga? Pedofil má děti rád._____ 8) Vnímavý koment: aluna*****. Znalý koment: klima777**. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Ohouu, tak tohle byla opravdu síla. Velice citlivě zpracované téma pedofilie a mladické prostituce dohromady s Levittovím životním výkonem. Film tedy samozřejmě není jenom o samotném zážitku, ale spíš o vyrovnání se s ním. Přesto nepůsobí nijak pasivně a po celou dobu opravdu baví (nebo spíš jaksi mimo jiné šokuje). Za mě 85 %. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mi vôbec, ale vôbec nezapasoval. Nepoznám Arakiho filmy, ale ak toto má byť jeho vrchol, tak to tie ostatné radšej ani nechcem vidieť. OK, uznávam, že zobrazil dosť tabuizovanú tému pedofílie, ale nemôžem si pomôcť - vo mne to celé vyvolávalo znechutenie. Nielen začiatok filmu, ale aj Neilova "kariéra" gigola, alebo ako to nazvať. Možno som príliš konzervatívny, ale toto proste Nie. Naposledy som bol podobne znechutený pri filme Shame, aj keď v Mysterious Skin som si našiel aspoň čosi hodné obdivu. Joseph Gordon-Levitt patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov - a zahral skvelo aj takúto zvrátenú rolu, ale radšej by som bol keby do tohto filmu nebol ani len obsadený. No a Michelle Trachtenberg mohla dostať aj viacej priestoru, ten film si to doslova žiadal, aby tam zasiahla o čosi viac aj ženská postava. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Sexuální zneužívání z vás gaye neudělá. Nebo snad ano? Nemyslím si. Respektive: Muselo by se protnout a vzájemně umocnit příliš mnoho faktorů. 2) Sexuální zneužívání nepředstavuje životní výhru, ani není příslibem romantického blouznění a očistné všeobjímající synergie. 3) Pěkně natočeno; dobře zahráno a... předčasně odtajněno. 4) Emoce? Polovičaté. Škoda. Protože láska má mnoho podob. Ale nevydírá. A nepodráží. Araki se k tomuto postupu snížil. A nebo lže sám sobě. Těžko soudit. Třeba si setkání kdo ví kolikátého druhu vláčí s sebou. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film, který se konečně zabývá i jednou z příčin odlišné sexuální orientace. Pedofil, který je na postu nějakého vedoucího sportovního oddílu, skautů, hudebního kroužku atd. si prostě vezme co chce a pro dítě to je většinou trauma na celý život. Tady se řeší výpadek paměti jednoho z hlavních hrdinů.....Zajímavě zpracované obdobné téma je i v norském filmu http://www.csfd.cz/film/232774-sonner/. Faye skvělý komentář!!!! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)
  • Aby se vpravil do role, Joseph Gordon-Levitt projížděl místa a města, kde se příběh odehrává, a poznával lidi, na kterých byly založeny postavy. Prováděl ho přitom sám autor předlohy - Scott Heim. (akisha)

Reklama

Reklama