Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Fotbalový film a taková slabota... Celý film jsem čekal na zápletku, která ale nepřišla (nebo jsem si jí nevšiml). Díky bohu za návštěvu dvojky anglických vypatlanců, díky kterým film rychleji ubíhal a přenesl mě ke konci filmu. Kde se nachází něco, co vzdáleně připomíná pointu. Celý film vypráví o údělu sparťanských fandů, kteří to nemají lehké jak v soukromém životě, tak v tom fotbalovém. Dvě slabší sešívané hvězdy, každá za jednu non plus ultra soulož. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Non Plus Ultras si u mě vysloužili výrazné MÍNUS! Protože co předvedli tito vyholhlavové, jinak ohodnotit nejde.Nevíte někdo, co, kdo chtěl tímto filmem říci ostatním? Pokud mělo jít o popis toho, jaký je život fotbalových ultras-nepovedlo se. Jestli mělo jít o to, abychom si řekli, že fotbaloví ultras jsou v civilním životě normální lidé, milující svou rodinu-nepovedlo se. Takto bych mohl pokračovat dále, co všechno se nepovedlo. Možná by to byl hned lepší film o Ultras, kdyby tam aspoň nebyli známí herci (jsou mi tam doslova trn v oku). Pokus o zápletku sice byl, ale myslím, že bez ní bychom to také vydrželi... Když vezmem v potaz, že jako žánr to má být komedie, moc se nenasmějeme (ale abych jen nekřivdil, dvě dobré hlášky tam byly). Kdo fandí, nebude nadšen. Kdo nefandí, také nebude nadšen... ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mě prostě filmy tohoto roku připadají (zatím) vyrovnané. Ať už jde o Bolero, Pánskou jízdu či teď Non Plus Ultras. (No, nepočítáme-li Kameňák, ale ten je spíše takovou již běžnou novoroční "zvláštnůstkou" :-) Vyrovnané a průměrné. Nicneříkající. Tento je na tom stejně - nedozvíme se nic o fotbale, fotbalistech, fanoušcích, rváčích, matkách, milenkách, zakřiknutých subtilních chlapcích vzadu, homosexuálech, anglických ultras či jiných jevech, které vlastně film měl přiblížit. Nebo ne? Z celku vyčnívaly jen okamžiky, které ale nic nezměnily (např. Tyčkovo rande.) Mimochodem: v pidiroličce výčepního se mihl Jan Antonín Duchoslav, představitel Vikyho z filmu Sněženky a machři. Poznal ho někdo? :-) ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Místy sice zábavné, byť zejména díky lehce podbízivě do příběhu "začleněným" anglickým chcajícím debilům. Celkově ale film působil jaksi neopodstatněně, zvláště zkoušel li si pohrávat s vážnějším tématem, nebo nedejbože pokud se chtěl tvářit jako dokument o fanouškovské obci. Největším krokem mimo byl ale naprosto a to totálně nesmyslná a zbytečná postava Vladimíra Dlouhého, který je až příliš dobrý herec na to, aby bral takovéto průsery. Také Lábus s Kaiserem mají za sebou už lepší kousky. 40% ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Achich ouvej. Zase pláču nad pomníčkem české kinematografie. Tolik let po revoluci, a stejně je to pořád jedno a to samé, děs a bída: Buď si pořád hrajeme na tom svojem písečku tragikomiky, které nikde ve světě stejně nerozumí (i já jí už přestávám rozumět), nebo se topíme v neustálých variacích na komunistickou minulost, pořád omílané téma, které po Hřebejkových Pelíšcích stejně už nikdo nepřekoná, a naposledy se snažíme napodobovat zahraniční tvůrce, kterým však samozřejmě zatím nesaháme ani po paty. Non Plus Ultras je prezentován coby The Football Factory z českého prostředí (pokud jsem to tedy správně pochopila), pouličních bitek a vůbec fotbalového fandovství se však jen velice poskrovnu dočkáte. O tom však žádná, nikdo není taky pořád zvědavý na partu namachrovaných týpků, jejichž zálibou je rozbít všechny obličeje v zorném poli. Nemám žádné námitky na příběh, který má tohle všechno jenom jako skoro neviditelné pozadí a soustředí se spíše na životy samotných protagonistů, problém Non Plus Ultras je, že film však žádný PŘÍBĚH nemá. Pokud ano, tak je to jen jakási směska podivných portrétů, nesmyslných prvků, které ve filmu takřka postrádají motiv. Během sledování mi v mysli vytanula taková spousta otázek, na které mi však vůbec nikdo ani v závěru nedal odpověď (Co má hlavní hrdina za práci, když očividně příjem peněz mu nechybí? Kdo byla tajemná žena, kterou Kaiser v hospodě neváhal hned ojet? Kam se uchýlila rodina hrdinovi tety a strýce, poté co od nich odešli, když dům měli přece zatopený? Odkud se vlastně tak náhle vyjevil Tyčka? atd. atd.) Dále mi nedochází ta výměna vypravěčů na konci; závěr patří Tyčkovi, což by mohlo dávat zdání, že on je hlavním hrdinou filmu, ve filmu samotném má přitom jen pár štěků. Taky nechápu nesmyslný flashforward na začátku. Podle něj by se zase mohlo zdát, že hlavní jádrem filmu bude návštěva UK rowdies, to ovšem také není pravda, vždyť k toliko očekávánému výletu na fotbal s anglány ani nedojde! Samotní věhlasní rowdies jsou zde jenom karikaturou sami sebe; nejenom, že se českému divákovi představí coby polomyslící retardi, kteří chčijou, kde to jen jde, konečná scéna s nimi je tak trapná, jak jen trapná mohla závěrečná scéna s britskými hooligans být! Celkově samozřejmě chválím záměr tvůrců; jsem vděčná za každý nový film, který není o vztahu Vilhelmová - Geislerová - Macháček. U Non plus Ultras to u záměru však i končí. Snad příště... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Při natáčení v Ostravě hráli jako kompars i profesionální thaiboxeři z Prahy. Mezi nimi i řada budoucích hvězd, například i Ondřej Spejbl Hutnik, nynější Mistr ČR. (don corleone)
  • Operní pěvec na koncertě v Rudolfině je otec režiséra Jakuba Sluky. (don corleone)

Reklama

Reklama