Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

The Viper 

všechny recenze uživatele

Pohodová oddychová komedie, které nechyběly hlášky. Svižný rozjezd, ale dosti mnou nepochopeně konec/nekonec. David Novotný byl prostě bezkonkurenční stejně jako zbytek jeho party (kromě Tyčky, který mě lezl spíše na nervy). Zápletka s ''Tvrdým Anglickým Jádrem'' byla vtipná a hlavně šokující závěr dohry. Jelikož jsem fanda ACS a jako někdo, kdo fotbalu hodně fandí a žije jím, jsem film pochopil dokonale._60% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film svojou kvalitou nedosahuje úrovne iných filmov z prostredie futbalových ultras, ale niektoré momenty stáli určite zato, najmä príchod dvojice tvrdých "hooligans" z West Hamu a najmä sklamanie skalných priaznivcov Sparty, keď ich našli pri spoločnej zábavke. Mňa ako priaznivca Millwallu to pobavilo podstatne viac ako iných ľudí ktorí film videli. K väčšej spokojnosti predsa len chýbalo trochu viac, napríklad "Na Letenské pláni má území své..., SK Slezská z horníckeho města či iné legendárne "chants" oboch táborov - rudého či toho z Bazalú. V ažom prípade však na naše končiny vydarený film. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Tento film bol ako pokazená umývačka riadu, čo vyvrhla na koberec kopu mydlových bublín, ktoré treba poutierať. A asi tak to bolo aj vtipné. Kábus s Laiserom sa síce snažili, ale sieť akú na nich uplietol scenárista Jiří Popel (spevák a gitarista hudobnej kapely Píča) s režisérom Jakubom Slukom ostala nepriestrelná. Poznámka: Scénarista Popel k svojmu scenáru po troch rokoch od premiéry uviedol, citujem: "byla to docela humorná sociální sonda do života pětičlenný partičky fanoušků žižkovský Viktorky – a zároveň tak trochu parodie na Rychlý šípy". Následne sa posťažoval, ako mu režisér jeho "humorní sociální sondu" skurvil. Časti scenára bez súhlasu prehádzal, kľúčový záver vynechal. Napokon dodal: "Řada kritiků mě potom napadla, že bych neměl psát scénáře, když to neumím (např. pan Baldýnský v Reflexu) (a pravda, celkem po právu, neboť soudili podle toho, co nakonec viděli), ovšem ani jeden z nich můj původní scénář neviděl ani z rychlíku. Páni kritici, nevyrůstali jste, náhodou, v trochu jiným režimu, kdy kritizovat něco, co nikdo – včetně Vás – nečetl, bylo docela běžnou praxí?". Tento výlev ukázal, že nielen kapela Píča je nudná záležitosť, zaujímavá len názvom, ale že i jej protagonista je zvláštny týpek. Filmoví kritici predsa hodnotia film, nie pôvodný scenár. Povinne čítať pôvodný scenár k hlúpemu a nudnému filmu, akým Non Plus Ultras je, aby sa každý utvrdil, že scenár je fajný a nie že nie, to by bol ten pravý kultúrny masochizmus. Uff!!! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mě prostě filmy tohoto roku připadají (zatím) vyrovnané. Ať už jde o Bolero, Pánskou jízdu či teď Non Plus Ultras. (No, nepočítáme-li Kameňák, ale ten je spíše takovou již běžnou novoroční "zvláštnůstkou" :-) Vyrovnané a průměrné. Nicneříkající. Tento je na tom stejně - nedozvíme se nic o fotbale, fotbalistech, fanoušcích, rváčích, matkách, milenkách, zakřiknutých subtilních chlapcích vzadu, homosexuálech, anglických ultras či jiných jevech, které vlastně film měl přiblížit. Nebo ne? Z celku vyčnívaly jen okamžiky, které ale nic nezměnily (např. Tyčkovo rande.) Mimochodem: v pidiroličce výčepního se mihl Jan Antonín Duchoslav, představitel Vikyho z filmu Sněženky a machři. Poznal ho někdo? :-) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Čeští hooligans jsou většinou jen do dresů namátkou vybraného klubu převlečení náckové co si jdou na stadion zahajlovat a porvat se, protože ve své vesnici nemají dost cikánů kterým by v přesile natloukli. O těchto ubožácích film nevypráví, nýbrž si vymýšlí fiktivní organizovanou skupinu pravých, ačkoli neschopných českých non plus ultras, kterým na objednávku přijedou ti nejdrsnější fotbaloví rváči z Anglie. Ti jsou naopak myslím vylíčeni celkem přesně a to včetně závěrečného odhalení. Není to vůbec špatný film, je zábavný a občas vtipný, nicméně rozhodně nelze brát jako dílo s realistickou výpovědní hodnotou. Všem, které téma fotbalových výtržníků zajímá vřele doporučuji nepříliš známý film Inkognito. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu hraje Oldřich Kaiser se svou dcerou Karolínou Kaiserovou. (M.B)
  • Hospoda, kde se partička scházela, se nachází nedaleko stanice metra Hradčanská, na křižovatce ul. Dejvická a Bubenečská, v Praze 6 - Dejvicích. (rakovnik)
  • Zápas Ostravy se Spartou se natáčel na Bazalech, když se zeptal pořadatel jak chtějí hlediště zaplnit, odpověděl mu režisér, že dodatečně na počítači. Pořadatel souhlasně přikývnul, že jinak by to ani nešlo. "Bodejť by tady přišlo tolika lidí," prohlásil. Následující sezónu byl Baník mistr a Bazaly vyprodával téměř na každém zápase. (don corleone)

Reklama

Reklama