Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

Judy24 odpad!

všechny recenze uživatele

Ne vážně, dejte mi jediný důvod, proč tomuhle "seriálu" nedát nulu. Jediný! I-když se odprostím od skutečnosti, že je to ODPORNÁ komunistická propaganda (a to jde fakt těžko), tak mi pořád zůstane naprosto mizerný a naprosto zoufalý televizní počin, který ani v jedné stránce nedosahuje byť zoufalých 20%. Takhle čistý odpad!, jsem už dlouho nedávala a možná už ani nikdy nedám. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Klement Gottwald sa narodil ako nemanželský synek chudobnej dedinčanke Márii Gottwaldovej. V dospelosti sa z neho stal oduševnelý, zarputilý komunista. V roku 1948, keď KSČ samozvane prebrala moc v povojnovom Československu, bol menovaný do funkcie prezidenta. Jeho pôsobenie v úlohe najvyššieho predstaviteľa totalitného štátu je poznačené krvou mnohých politických oponentov. Vykonštruované súdne procesy, stovky rozsudkov smrti, tisíce doživotných alebo dlhoročných trestov, pracovné tábory s neľudskými podmienkami. Tvrdá normalizácia celej spoločnosti. Atmosféra strachu a temna. Nepriečilo ma mu urobiť ani radikálnu čistku v radoch svojich najbližších spolupracovníkov. Bol to bezcitný, despotický pajác, ktorý precízne a s radosťou plnil veškeré príkazy všemocných súdruhov z Moskvy. Verný, poslušný Stalinov pes. Navyše to bol alkoholik nakazený syfilsom. Taký bol náš prvý robotnícky prezident. Tento televízny seriál, čo o ňom natočili v roku 1986, je len úbohá fraška, ktorá ho doslova glorifikuje. Hnus, propaganda, klamstvo, odpad! ()

Reklama

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Komunistický prasata se nerozpakovali natočit agitku ve prospěch zločince Klementa Gottwalda . Pokud se natočí něco jako Chalupáři, kde se ukazuje krása socialistické vesnice, nejsem v zásadě proti a budu hodnit filmové nebo TV dílo, ale pokud je nějaké dílo děláno jako oslava zločinů nebo zločince a vraha, pak nemohu jinak než odsoudit takovéto nechutnosti. Odpad, ten patří tomu dílu. Odpad patří tehdejší KSČ . Opad patří Klementu Gottwaldovi . Opad patří i dnešní KSČM. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, tohle je skutečný suterén kvality, odpadové stoky filmu a televize. Bolševický zločinný režim ve své poslední etapce ještě měl snahu o motivování letargického národa, který dávno přestal věřit pohádkám o osudu a víc než hrdé ideje ho zajímala cena bůčku a kolik zase pukla Slávka. Totální apatii a bezbarvost se ještě snažili súdruhovia rozehnat stokorunou s oblíbeným televizním hrdinou, ale to vedlo jen k ještě většímu rozkladu, protože tím jasně dali najevo, že stovka nejsou žádný prachy, ale jen barevný los. Mimo jiné, nepřípomíná vám to dnešek? Jen desetitisícovka s Vaškem chybí, ale tam se asi čeká, až zakucká naposledy, pravdoláska naše jedna, ehm, že áno? ()

gabin(a) odpad!

všechny recenze uživatele

Víc než odpad!!!A Štěpnička, kterého jsem nikdy neměla ráda, se u mě propadl až na samé dno. Když ho vidím, je mi fakt špatně, protože hrát Gottwalda, za něhož chtěli dát popravit Jiřinu Štěpničkovou, tedy vlastní matku, na to člověku musí chybět mozek, srdce, žaludek a musí být vpodstatě jen schránkou z hroší kůže s řitním otvorem. Ještě se podívejme na ostatní zúčastněné - v roce 1986 snad proboha nikomu nehrozila za odmítnutí účinkování v této hrůze perzekuce! Haničince a Švorcovou tam samozřejmě čekáte, ale ta dnes nesmiřitelná Gabriela Osvaldová? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Píseň, kterou českoslovenští vojáci zpívají po slavnostní přísaze, má název „Směr Praha“ a jejími autory jsou Ervín Toman a Jan Mareš. Jednalo se o „pochod československé vojenské jednotky v SSSR“. (majky19)
  • Režisér roli Gottwalda nabídl Jiřímu Štěpničkovi, aby mu pomohl vylepšit pošramocený kádrový profil. Způsobil mu stejně jako sobě trauma na celý život. (BoredSeal)
  • Ve čtvrté části ve scéně, kdy vláda jedná o znárodňování, se v čase 46:59 v záběru mihne klapka. (Ganglion)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama