Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žil byl jeden král (L. Lipský) a ten chtěl provdat dceru (J. Šulcová). Přizval si čarodějnici (J. Bohdalová), aby mu pomohla vybrat toho pravého ženicha, jenže té nešla kouzla moc od ruky. Ale vysmívat se čarodějnicím není moc prozíravé. Může se totiž stát, že králi za trest namísto urozeného prince přiřkne za zetě chudého vojáka (P. Kostka). A pak si ta čarodějnice švarného vojáka pošle pro křesadlo… Jde o první televizní zpracování známé pohádky H. Ch. Andersena, kterou více než před půl stoletím natočil L. Ráža. Jednu ze svých prvních komediálně laděných, leč trochu zlomyslných a popletených čarodějnic si tu zahrála J. Bohdalová. I v dalších rolích uvidíte řadu skvělých herců. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka opravdu nasadila hvězdné obsazení. Zajímavé je, že tato pohádka v česlých luzích a hájích je velmi oblíbená. Byla ztvárněná hned v celé řadě verzí - loutková, animovaná, hraná... Další zajímavostí je fakt, že Čestmír Řanda st. opět hrál hospodského stejně jako v pohádce Honza málem králem. Začátek je velmi humorný, postupem času je pohádka slabší. Hlavně dialogy jsou velmi vtipné. Ovšem druhá půlka je lehce nezáživná. I tak je to ale na černobílou pohádku nesmírně zajímavá podívaná. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Malá čarodějnice ve své hrané předpodobě s rozverným culíčkem, ovšem tady se ještě nesnaží být dobrou čarodějkou, princezna, která hvězdnoválečnou princeznu Leu předběhla o celou generaci (a v půvabu o několik kategorií), laškovný král a přísná chůva hlídačka a k tomu všemu statečný, ač trochu lehkomyslný, voják. Jen pár výtek a právě k tomu vojákovi. To se dělá, aby dělostřelec jen tak opustil svoje dělo? Závěr je velmi upřímný, jak se všichni bezsrkupulózně vrhnou na svatební hostinu (vzácně to jídlo vypadá, že není z umělé hmoty). Nápad princezny, křesadlo schovat dětem, shledávám moudrým. Dětem schovejte nejen křesadlo, ale i zapalovač a sirky, zejména jsou-li ty děti zádumčivé. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Režisér Ludvík Ráža překvapivě zahladil všechny zlověstné ostny a jeden z nejslavnějších andersenovských příběhů proměnil v groteskní, expresivní deformaci postav i prostoru. Krutost je nahrazena humorem a ironickou nadsázkou, přičemž tato vědomá svévole dílo nepoškozuje, jen pozměňuje. Komediální stylizaci odpovídají i herecké výkony – Bohdalové čarodějnice, popleta, která je zábavná už tím, jak vypadá i jak mluví, Lipského pošetilý král, nasupený generál ve výtečném podání Miloše Kopeckého či věčně cupitající chůva Marie Rosůlkové. Jak pravil Konfucius, zlo může být vyloučeno jen dobrem. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Cha, dávná vzpomínka se mi prodrala do vědomí, ale nyní jsem si tuto pohádku určitě užil více než v dětství. Všechny ty poťouchlosti v dialozích jsem jako dítě ani nemohl chápat. Hezké zpracování s vynikajícím obsazením. Pan režisér udělal z pochmurné Andersenovy severské pohádky pěknou frašku. A král je politik každým coulem. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bláznivé království s bláznivým králem v čele. Jana Šulcová hrála princezny? No, to je pro mně velké překvapení. Čarodějnice Jiřiny Bohdalové byla poněkud netradiční. Jsem přece jenom zvaklá na šeredné babice s kočkou nebo hadem a létající na košťatech všeho druhu případně na vysavači. Nicméně, obsazení si zaslouží pochvalu, stejně tak vtipné dialogy. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama