Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za podivnými jmény se skrývají pochybní hrdinové pohádky Luboše Baláka. Držgrešle (Fr. Řehák) a Drždukát (J. Kuneš) jsou skutečně skrblíci jak se patří. Lstí, podvodem a výmluvností by snad vymámili na jalové krávě tele. Prosté vesničany i pohádkové bytosti obírají, o co se dá. Považte, vždyť i strašnému loupežníkovi (J. Pecha) uzmou jeho strašný hlas. Nakonec však najdou své přemožitele: lenošný Vojta (V. Svoboda) a jeho milá Anička (J. Schneiderová) přijdou na způsob, jak nenasytné bratry obrat o pytel, ve kterém končil majetek všech, kteří jim přišli do cesty. Veselou pohádku o naivitě i prohnanosti natočil v brněnském studiu režisér E. Sokolovský mladší podle textu kmenového dramatika brněnského HaDivadla L. Baláka ve scéně architekta L. Kouřila a s hudbou skladatele O. Olšaníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý nápad. Ale potenciál byl daleko vyšší, škoda, že nebyl využit maximálně. Někteří herci šíleně přehrávali, možná, že to tak měli napsáno ve scénaři. Ovšem, poučení plynoucí z pohádkového příběhu si po shlédnutí odnese každý ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Držgrešle a Drždukát jsou dva podvodníčci, kteří lstivostí oberou leckoho a leccos. Pravda ovšem je, že mi chvíli trvalo, než jsem přišel na to, zda jde opravdu o čisté podvodníky. Zpočátku na mě působili ne zrovna jako hodní dědečkové, ale spíše jako čerchmanti z pekel, kteří chtějí vytrestat lidskou lakotu a hloupost. Vždyť si vemte, koho trestali. Připravili o kovárnu kováře s vidinou lehce získaných zlaťáků. Úvodní text nemá tak docela pravdu. Hlas vzali strašidlu a zbraně loupežníkovi, to taky nejsou zrovna kladné bytosti. A ani šenkýřka nepůsobila sympatickým dojmem. Nemluvě o tom, že Vojta byl lenoch a s jejich zásahem jím být přestal, ačkoli že by obsluha těchto dvou byla nějaká skutečná práce si úplně nemyslím. Jejich chování zkrátka nebylo zcela morální, ale mnohým prospěšné. Pohádka je to klasická studiová, ale tentokrát si tvůrci dali na kulisách záležet a vypadají pěkně. A s milým televizním obsazením je to taková oddechová vcelku nenáročná pohádka na ani ne hodinové zabavení. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Lenoch překoná lenost, aby se dostal někam, kde nebude muset nikdy pracovat, za což je vytrestán tím, že je donucen tvrdě makat. Úskalí jeho nápravy je v tom, že on má tvrdě makat, aby ho divák litoval a zároveň to má být vtipné. Vidíme tak, že jde asi čtyřikrát někam pro mísy a talíře s jídlem, z nichž jedí dva padouši této pohádky, kteří jsou stejně tak zlí a škodolibí jako práskaní, a to je celé. To by ten špajz od kuchyně musel být ve vzdálenosti jak z Berouna do Prahy a místo koláčů by na těch talířích musel být trpasličí chléb, aby se té únavě dalo věřit. Ten námět se dal zpracovat i líp, kdyby ti padouši působili rafinovaně chytře a ne úlisně jak úchyl s pytlíkem bonbónů před školou, bylo by to o dvě třídy lepší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Eugen Sokolovský mladší sa počas svojej režisérskej kariéry sústredil výhradne na točenie televíznych rozprávok. Na svojom konte ich mám niekoľko desiatok. Sú to také tie lacné, nízkorozpočtové šunty točené v televíznych štúdiách s papundeklovými kulisami, chabými kostýmami a afektovanými hereckými výkonmi. Je to v podstate taký shit značkový produkt českej verejnoprávnej televízie. Typickým príkladom tejto tvorby je snímok "O Držgrešlovi a Drždukátovi", ktorý pán Sokolvský natočil v roku 1997. * ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní pohádka o dvou vykutálených lakomých bratrech Držgrešlovi (F. Řehák) a Drždukátovi (J. Kuneš), kteří lstí a podvodem získávají od důvěřivých lidí jejich majetek, který ukládají do kouzelného pytle. Z bratrské dvojice je mnohem výraznější pan Řehák, jenž sladkými řečmi a lichotkami překonává přirozenou ostražitost obětí a je hlavním strůjcem nashromážděného bohatství, zatímco jeho koktavý bratr pouze přikyvuje a dodává tak Držgrešlovu pochlebování na důvěryhodnosti. Oba bratři také přesvědčí líného Vojtu (V. Svoboda), aby šel s nimi do království, kde létají pečení holubi sami do pusy, ve skutečnosti však z něho udělají sluhu, který jim připravuje hostiny. Konec bratrských loupeživých podvodů nastane v okamžiku, kdy Vojta zjistí od čerta zamčeného ve skříni (B. Rychlík), že aby byla zlomena jejich moc, musí být bratrům odebrán jejich pytel s nakradeným majetkem a navrácen peklu. V dalších rolích této veselé pohádky se objevila J. Schneiderová jako dcera okradeného kováře, J. Pecha s K. Mišurcem jako hejkal bez hlasu, resp. lupič bez bambitek. Velkou zásluhu na úspěchu této vtipné a zábavné pohádky E. Sokolovského má bezesporu vyfintěný F. Řehák v červeném saku a jeho podmanivé lichocení a také V. Svoboda a jeho osobité podání lenocha na začátku pohádky. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama