Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kromě dojmu, že se vše odehrává v příměstském parku (jak výstižně podotýká Šandík), sráží Koloběžku zejména nutnost brát Čenského vážně (čehož se tvůrci o dva roky pozdější kultovky prozíravě vyvarovali). Body naopak přidává nevšední možnost sledovat moudrou Dádu. Královské regé to sice není, ale zásluhou šílené aristokratky Molavcové se i toto dílo stává nesmrtelným příspěvkem k dnes žel již opomíjenému žánru logopedické pohádky. Navíc lze konstatovat, že werichizovaný duch klasického motivu se zcela nevytratil, viz A_FISH. Sám to nechám na dvou, nicméně očekávám, že některá z příštích generací tento kus náležitě docení. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to pitomost na entou ALE já se tak neuvěřitelně bavil! Jan Čenský předvedl toxického přítele a alfa samce, kterému i rádoby drsní chlapci z After či jiných moderních emo romantik nesahají po kotníky. Jitka Molavcová pak musela jistojistě studovat desítky slovníků, neboť si jinak neumím představit tu přirozenou energii s jakou generovala takřka každou sekundu slovní jazykolamy a krucánky. Tady se předloha od Wericha podepsala zdaleka nejvíce a ohromně cením, že se jim tu slovní hravost podařilo tak sympaticky zužitkovat! No a Dagmar Patrasová na koloběžce pendlujíc mezi chaosem, zpívánky a levnou produkcí? Totální klenot! ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Nejen kvůli krásné Dádě Patrasové. Ale také písničky Uhlíře a Svěráka jen málo kdy nefungovaly. Výborná Jitka Molavcová k tomu. Obě dámy jsou prostě pohádkové typy. A ty moudra dle Jana Wericha, to už je jen třešnička na dortu. Naštěstí se navíc točí i venku mimo studia. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jsem vášnivá.... Jsem vášnivá.... Tak to jsem ještě nežral. Jitka Molavcová je tak odpudivě kouzelná, že z toho jde hlava kolem. Přesně jak řekl král: Je jako vůz, který je naložený dřívím a chi-chi-chi, jede po mostě. Jinak celkem televizní standard, nebo spíš nadstandard. Písně dvojice Svěrák - Uhlíř, Dáša Patrasová a Jan Čenský tvoří krásný páreček. Je to milá pohádka, na níž se rád kdykoliv podívám, a nestydím se za to. :) ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Silný výchovný příběh, se nepodařilo ztvárnit tak jak by si předloha zasluhovala. Více by mu slušela náročnější spíše filmová produkce. Bylo zvoleno jinak a tak se nakonec příběh natočil v klasickém studiovém zpracování osmdesátých let, v kterém bylo natočeno mnoho pohádkových příběhů určených pro nedělní brzké odpolední vysílání. A toto zpracování nedokáže nabídnout až tak silný zážitek. Ale námět je natolik silný, že i přes mizerné zpracování dokáže dlouho přežívat v lidských srdcích, což nejenom zdejším hodnocením je stále dokazováno. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Televize vyhlásila zvláštní výzvu. V určitý den se měly dostavit do Průhonic děti se svojí koloběžkou. Sjely se jich stovky! (Karlos80)
  • Podle stejného scénáře vznikla ve stejném roce v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka "Královna Koloběžka". (Miggi90)

Reklama

Reklama