Reklama

Reklama

Do dnešního cyklu Pohádka pro pamětníky jsme vybrali pohádkový příběh nejen o čisté lásce sklářského tovaryše Frantíka (M. Pešek) a Markétky (K. Vinická), ale také o okolnostech, za nichž bylo ve východních Čechách objeveno rubínové sklo. Frantík se vrací z Itálie, kde se stal sklářským mistrem. Čeká na něj Markétka. Na tu má ale zálusk bohatý huťmistrův syn Vojtěch (K. Roden), kterému ji rodiče slíbili. Frantík se hlásí o práci, ale Vojtěch, který ji právě přebírá, mu nepřeje a dá mu práci topiče. Sklářská huť má potíže, konkurence nabízí barevné sklo. Frantík ale zná recepturu na rubínové sklo… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokonalá pohádka v malém vyzdobená nádhernou ohlasovou hudbou zvěčnělého Petra Skoumala. Scénář i režie prolnuty studiovým přístupem, v němž v roli hrozinek v tvarohovém koláči působí předělově pojaté kresby, které dokonávají tento zázrak prostoty a české autentičnosti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak určitě pohádce opět pomohly písničky. Ty vyplnily potřebnou vatu a nebyly z nejhorších. Já osobně jsem měl třeba problém s otcem Markétky. Ten nejprve nesouhlasí s tím, aby Frantík bral práci topiče, protože to byl na něj spáchán podvod, ale vzápětí dceru dohazuje Vojtěchovi. Pohádka je to sice studiová, ale možná se na ni děti přiučí, že kdo umí, ten zkrátka umí a to vyjde vždycky najevo. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohodová pohádka s jednoduchým dějem. Sice je odehrána pouze s několika herci a asi ve třech studiových prostředích, ale působí příjemně. Pavel Soukup byl hezky zdegenerovaný kníže a Karel Roden fajn záporák. Příběh je tak krátký, že nestačí nudit. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka vypráví o tom, jak se dva sklářští mládenci ucházeli o jednu dívku jménem Markéta. Toho "zlého a zákeřného" hraje skvělý Karel Roden a toho "hodného a férového" Michal Pešek, který mi svým zjevem, ale i hlasem bohužel moc nesedl a měl jsem problém mu jako kladnému hrdinovi fandit. Dovedu si představit hned několik mnohem vhodnějších herců do této hlavní mužské role a konečný součet mohl obsahovat o hvězdu navíc. Pavel Soukup byl tradičně výtečný, stejně jako tatínek hlavní představitelky skromný a nenápadný Ferdinand Krůta. Pro úplnost dodám, že Markétku hrála Kateřina Vinická a otce záporného hrdiny kvalitní herec Bohuslav Čáp. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama