Reklama

Reklama

Pošťácká pohádka

(TV film)

Obsahy(1)

O tom, jak pan Kolbaba přece jen doručil psaníčko bez adresy... Nebýt spisovatele Karla Čapka, sotva bychom se dozvěděli, jak tajemné místo je poštovní úřad. V dnešní další Pohádce pro pamětníky bychom nepoznali ani poštovní skřítky, ani pana Kolbabu (J. Dvořák), nejobětavějšího pošťáka, který se kdy narodil. Doručit psaníčko bez adresy, to, uznejte, není žádná maličkost. Pan Kolbaba musel tu naši krásnou zem prochodit křížem krážem, než našel zamilovanou slečnu Mařenku (L. Krbová), která už nedoufala, že se toho důležitého psaníčka dočká. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Tě péro, ministerstvo!" Poštár Dvořák Kolbaba sa načuchá lepidla, v tranze sa mu zjavia trpaslíci Lábus, Jirák a Fišer a prezradia listové tajomstvo, následne ho poštmajster Augusta pošle na ročný detox spojený s pešou turistikou, kde v zapadlej putyke u Hrabánka postretne smutných motorkárov Havelku s Nedělom a na záver zachráni depresívnu Krbovú, ktorá už sa načisto opustila. Krátka, vtipná a vynikajúco zahraná rozprávka, ktorá si zaslúži štyri srdcové esá. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hezká krátká kulisovka, taková jednohubka mezi pohádkami. Triky jsou samozřejme nic moc, takže poštovní skřítkové jsou spíše směšní než vtipní, ale vše zachraňuje příjemný Josef Dvořák v roli pošťáka, který se vydává do světa, aby doporučil psaníčko zamilovaného mladíka. Jeho milá čeká na psaníčko, ale nic zatím nedostala, protože mladík nenapsal na obálku adresu. Ještě že je tady náš Pepíček Dvořá, aby situaci zachránil. Příjemná a pohodová pohádka. Hudba: Vadim Petrov ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek je snad jediný autor, jehož pohádky jsou skvostné, ačkoliv jsou papundeklové. Své pohádky napsal tak kouzelně, že jejich kouzlo vítězí i v laciných televizních inscenacích. Tahle Pošťácká není sice takový skvost jako LOUPEŽNICKÁ POHÁDKA, ale svým moderním pojetím a se svými poštovskými skřítky je geniálně vtipnou pohádkou pro nedělní odpoledne. [1154. hodnocení, 24. komentář, 74%] ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která neměla ten správný "čapkovský šmak", ale svůj určitý půvab ano. Na poště se válí spousta nedoručených dopisů a v nočních po úředních hodinách, když všechno kolem ztichne, s nimi tady hrají karban poštovní skřítci, kteří obsah dopisu poznají po hmatu, a podle druhu takového psaní se určuje i herní výše dopisních karet. Hodnotu nejvyšší karty, tedy esa, mají zamilovaná psaníčka. A o jednom takovém zamilovaném dopisu bez adresy a obětavém poštovním doručovateli Kolbabovi, kterému "pošťácká" svědomitost nedala, aby se na to "vykvajzl", vypráví tahle milá pohádka, která přece jen v mírně strohé televizní úpravě nemá až tak trumfy na rozdávání, když už jsme u těch karet. Riskantní sázkou bylo obsazení hlavní role. Josef Dvořák byl v té době u diváků v pohádkách zažitý převážně v rolích vodníků, s nimiž dokonale srostl, a každá jiná role nesla riziko, že se na ni nehodí, neboť v hereckých análech byl vedený jako komik, nikoliv jako charakterní herec. Spojení komik Dvořák, hrající v Čapkově povídce, rozhodně moc kladnou odezvu nemělo, ale přesto si myslím, že se s rolí popasoval dobře a dokázal, že jeho odsouzení k jednostranným typům rolí nebylo úplně fér. Zkušená režisérka Libuše Koutná děj Čapkovy povídky s pohádkovými prvky přenesla do ne moc atraktivních kulis a až příliš podtrhla jejich studiovost. Otřesná, v podstatě hodně trapně vyznívající, je závěrečná scéna vzdychající Krbové v okně nad domnělou ztrátou milého způsobenou nedoručenou korespondencí, hrál ho skvěle Havelka, který jen pár metrů sedí zasmušilý v přilehlé restauraci se svým řidičem. Tahle pohádka měla celkově nevyrovnaný ráz vyprávění, tápala v prostorovosti s občasnou příslušností k charakteristickému rukopisu velkého spisovatele, ale aby tohle víceméně průměrné zpracování trumflo jeho skvěle napsanou povídku, to opravdu nehrozí. 60% ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka Karla Čapka o obětavém pošťákovi, který zklamaný svým povoláním v něm přece jen najde určitý smysl i poezii, převedená do podoby studiové pohádky. Líbilo se mi provedení poštovních skřítků i herci, kteří je hráli i Josef Dvořák jako pošťák. Velice pěkně pohádka zachovává "klasifikaci dopisů" na jednotlivé karty. Oproti předloze tu ale chybí závěrečná a dynamická jízda automobilem (chápu, že by se špatně filmovala, a proto se vše odehrává v restauraci nad sklenicí limonády) a taky mi tu nějak nevyniklo, jak je ta naše vlast vlastně krásná... Ale obětavý pošťák a dva šťastní lidé tu vyniknou, jak se patří, a to snad stačí. Myslím, že tato pohádka má co říci i dnes, kdy jsme dopisy ve valné většině nahradili telefonem, e-maily a SMSkami... zajímavé komentáře: triatlet, Karlos80, duklak2, blackrain, otík, Elisebah ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama