Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví příběh královské rodiny, kterou pronásleduje kletba krutého Arxe, pána zříceniny (B. Rösner). Podle této kletby jsou k sobě královští sourozenci, princ Bernard (L. Vaculík) a malá Noemi (K. Urbancová) vázáni magickou silou. V den sňatku jednoho z nich druhý zemře. Jednou najdou sourozenci malé zázračné dítě, které roste každou minutou, až vyroste do podoby krásné dívky. Láska prince k tajemné dívce Berenice (M. Pleštilová), jejíž život má trvat pouhé tři dny, probudí v Noemi neklid... (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Královští sourozenci, kteří se mají rádi a cíleně jdou porušit zákaz - potud dobré. Najdou dítě a odnesou ho do hradu - potud dobré. Dítě roste jako z vody, jediný, komu to je podezřelé je stará služka - a tady to začíná haprovat. Proč do příběhu montovali kromě čaroděje další čarodějnou bytost, navíc zjevně související se zlým čarodějem, ač má být dobrá? Proč zápletka s třemi dny? Provázání sourozenců dobré, kletba, dávná láska, fajn. Proč čarodějovu nesmrtelnost jde hledat sama Noemi? Projev některých herců, vlastně jen královských sourozenců, občas trochu drhnul, to by se dalo přejít bez povšimnutí, kdyby hrubě nedrhla prostá logika. ()

Chejpao 

všechny recenze uživatele

Většina socialistické televizní pohádkové tvorby pod taktovkou Svatavy Simonové, Jiřiny Pokorné-Makozsové, Vlasty Janečkové a dalších byla naprosto otřesná (byť mají zmíněné dámy na kontě i pár povedených kousků). Tahle pohádka ale dopadla docela dobře - je poměrně vkusně natočená, i má nějaký ten nápad. 2* + jednu navíc za to, že v ní hrála moje spolužačka ;-) ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Gigolo Vaculík v osmdesátých létech vytvořil spoustu postav, avšak každá je stejná bez nějakého výraznějšího odklonu. A musím říct, že to už člověku leze na nervy. Pleštilka nebyla špatná, ale taky v podstatě hraje furt stejně. Spratek Kateřina Urbancová neotravovala jen svoji královskou rodinu, ale také mě. Jediný, kdo to tam aspoň trochu zdramatizoval byl Boris Rösner, jinak to celé nestojí ani za řeč. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá TV pohádka a přitom patří ve své třídě k těm lepším - především díky neotřelému příběhu, temnému ladění a skvělému hereckému obsazení. Jana Preissová má coby královna dostatek půvabu i důstojnosti, Boris Rösner je démon, Lukáš Vaculík mohl hrát pohádkové prince častěji a Miroslava Pleštilová je prostě nádherná. 85%. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o královské rodině, jež na první pohled vypadá spokojeně, ale nad níž se ve skutečnosti vznáší skrytá kletba. Princ Bernard (L. Vaculík) a ryšavá princezna Noemi (K. Urbancová) najdou ve staré zřícenině malé dítě, jež roste a stárne závratnou rychlostí. Ještě tentýž den z dítěte vyroste dospělá žena zvaná Berenika, do níž se Bernard ihned zamiluje. Brzy vyjde najevo kletba, již učinil před lety poražený rival v boji o královnino srdce. Zlý čaroděj Arx v podání démonického B. Rösnera, neustále usilující o královninu přízeň, předpověděl, že až se jedno z královniných dětí ožení či vdá, druhé o svatební noci zemře. Ve správně ponuré a tajemné pohádce paní S. Simonové samozřejmě dopadne vše dle předpokladů a Arxova síla i kletba je prolomena. V roli krásné a milé Bereniky se objevila M. Pleštilová a neméně půvabná J. Preissová si zahrála roli královny. Menší roli staré chůvy Magdaleny ztvárnila J. Adamová. I přes zjevné nelogičnosti v původu titulní postavy, jež se měla dožít pouhých tří dnů, pokud se do ní někdo nezamiluje, se mi, zejména díky panu Rösnerovi, Berenika jeví jako jeden ze zdařilejších kusů paní Simonové, jež v této pohádce opět neopomněla uplatnit svůj oblíbený ženský chorál a snovou tajemnou atmosféru zahalenou v mlžném oparu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama