Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kovář Kale (V. Beneš) miluje krásnou Aranku (M. Kuklová), ale matka (V. Galatíková) jejich lásce nepřeje, Aranka je totiž čarodějka. Při večerní slavnosti, kdy skáčou mladí lidé přes oheň, se Aranka ztratí. V té době jede pán Jan (P. Štěpánek) krajem a zabloudí, najde ohniště a v zapálené svíčce se mu zjeví Aranka. Okouzlen přináší si ji domů, kde Aranka opět obživne. Její milý zatím dívku marně hledá. Setkají se ti dva ještě? (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka absolutně o ničem, která by se dala odvyprávět během pěti minut. Délku filmu prodlužují neustále cikánské písně a tanečky, jinak by to fakt víc jak na 5 minut nebylo. Vůbec se nedozvíme, proč je mladá cikánka čarodějka, jak je možné, že se jen tak vypaří do ohně či zmizí ze stromu. Proč si ji ten cikánský kovář chce vzít? Vrcholem byla scéna, kdy kovář říká, že maminka mu už zemřela a ať jí mladá cikánka odpustí. Proč? Tohle se Janečkové hrubě nepovedlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na pohádku si moc dobře vzpomínám z dětství a už jsem tak pošilhával po programu, kdy ji zase z reprízují. A dnes už také vím proč. Cikánských pohádek se u nás moc neudělalo. A ani filmů o cikánské historii, tradicích nebo kultuře obecně. To vše je totiž mnohem zajímavější než cokoli, co o nich platí dodnes. Pohádka, která obsahuje klasickou nepřející lásku jen pro zjevné předsudky, je mnohem zajímavější svými kostýmy a především hudbou než dějem samotným. Určitě se najde jen málokdo, koho cikánské rytmy nechytí. ()

Reklama

rozum i cit

všechny recenze uživatele

Prázdná a zapomenutelná záležitost s přemírou písní v romském stylu, které nudí. Po herecké stránce to špatné nebylo, byť Benešovi ani Hrzánové jsem ty cikány úplně nevěřila, Kuklová dobrá, Štěpánek s Konvalinkovou nevyužití, ač dělali, co mohli, ale holt kde nic není, ani smrt nebere. Základním problémem této pohádky je absence děje, přesněji má úvod, závěr, první bod obratu, ale zcela chybí konfrontace a druhý bod obratu, které by film měl mít. Hrdinové zde nepřekonávají žádné veliké překážky, dívka je záhy vysvobozena náhodným kolemjdoucím, který, chudák, nakonec přijde o ni, iluze i o svou sbírku, a její milý na ni v závěru prostě náhodou natrefí, aniž by po ní vůbec nějak pátral. Hlavní dívčina protivnice navíc umře mimo obraz, tak nějak mimochodem. Přitom motiv zakletí dívky v plameni a její přenesení domů ve svíčce byl velmi nápaditý a skýtal by možnosti i nějakého temnějšího zpracování. Absolutně promarněná šance. Mimochodem dostává mě, s jakou nedbalou statečností snáší Štěpánkův zachránce popáleniny třetího a čtvrtého stupně. To se jen tak nevidí.:) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ó, Hlubino myšlení, dej lidem tolik rozumu, aby poznali, že co je jednoduché, není nutně hloupé, nic víc si nepřeju, jako že je nebe nade mnou. Prostý, průzračný příběh o lásce milenecké, opičí lásce mateřské, toleranci a volnosti. Úžasná hudba, nádherné kostýmy a nejlepší na tom je, že v tom hráli opravdoví cikáni. Jejich příběhy a jejich hudba si rozhodně pozornost a zájem zaslouží. A naše většina si může přát, aby se věta "dejte nám vydělat" neobjevovala jen v jejich pohádkách. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama