Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady naprosto úžasných Universaláckých hororů, s úžasným KArloffem, ten chlap zahraje snad všechno. Film disponuje pěkným neotřelým příběhem, skvělou Freundovů režií, skvělou atmosférou. A vlastně na celý film se zatraceně příjemně kouká. Plné hodnocení ale bohužel dát nemůžu kvůli jiným Univers. hororům(Dracula, Vlkodladk). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nejstarší film, který mám na DVD. Jistému Belovi Lugosimu, jenž ztvárnil herecky složitého Draculu, zde šlape po kytkách jeho rival - pro Belu extrémně neoblíbený Boris Karloff. V době, kdy Universal šokoval svět filmy o obří opici, rumunském hraběti, co všem pije krev, neviditelném muži, vlkodlakovi či monstru s lidským mozkem, si své místo dokázal najít i navždy milující, zafáčovaný velekněz. Tenkrát určitě bomba, dnes úsměvná oddychovka, jako všechny výše zmíněné filmy. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Toto dílo v perspektivě dneška působí jako opravdová mumie, která v dnešní době je nejen neuvěřitelné pomalá, ale i dokonale naivní. Kouzlo tehdejšího diváckého zážitku se ztratilo jak pára nad hrncem a člověk nestačí žasnout, že nad tím mohl někdy někdo žasnout. Zmlsán současnou kinematografií opravdu nejsem sto docenit její tehdejší kvality a dosud si nejsem vůbec jist jestli vůbec nějaké kvality měla. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jsem si prostě potřeboval od všech těch „NOVINEK“ odpočinout a tak jsem se rozhodl, že dnešní den věnuji starých kouskům, které dnes sice už mladé generace moc nezaujmou, ale já miluju tu jejich vůni a neokoukanost, kdy ještě tvůrci hýřili originální zápletkou. Navíc tu hraje můj oblíbenec s ďábelským pohledem Boris Karloff. Jeden z nejlepších herců všech dob. Díky studiu Universal tak vznikla další „hororová postava“, která se vedle Drákulů, Vlkodlaků a Frankensteinů stala oblíbeným námětem „staré doby“. Film nám nabídne slušnou ponurou atmosféru, která sice už asi nikoho nevyděsí, ovšem dodnes neutratila nic ze svého půvabu a kouzla. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Herec Henry Victor je sice v titulkách filmu zapsál jako představitel Saxonského válečníka, ale ve filmu se nikde neobjevuje. Jeho role byla součástí scény představující ve zkratce historii starověkého Egypta od dávných dob až po současnost (resp. počátek dvacátého století). Pro finální sestřih však byl tento segment vystřižen. (DaViD´82)
  • K vytvoření vrásčitého obličeje Imhotepa coby mumie bylo na obličej Borise Karloffa přilepeno tolik vrstev bavlny, že nebyl schopen hýbat obličejovými svaly, ani mluvit. (liquido26)
  • Jméno Ardeth Bey, pod kterým Imhotep vystupuje ve dvacátém století, je anagram pro "Death by Ra." (DaViD´82)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama