Reklama

Reklama

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Typická ukázka těch hodně špatných spaghetti westernů, kvůli nimž si z italských pokusů všichni dělali srandu, než přišli Sergio Leone, Enzo Barboni nebo Tonino Valerii. Špatný střih, mizerná hudba, mizerní herci s přepjatým herectvím, a celé to vypadá spíše jako parodie, jak se to bere děsně vážně a tragicky, až je to celé přetažené. Dějově jde o revenge movie, ale logika krapet pokulhává (třeba necháte dlouho hledaného chlápka sice spoutaného, ale samotného ve stodole), a zvláště ten mrchožrout, který vždy shrábne odměnu za mrtvolu, mi lezl na nervy a celou dobu jsem doufal, že zhebne krutou smrtí. Žádný kůň však nebyl raněn, a to ani při kulometné palbě! ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho nečekala a taky z toho moc nebylo. Můj despekt ke Gidrovým výkonům se mohl vylepšit v tomto díle, kde hraje záporáka a nosí slušný knír – a pravda, že takhle vypadá i působí líp. Jinak zbytek je prostý: hrdinovi Cjamangovi (George Ardisson) opatřenému takovým ksichtem, že při přiblížení ke kameře solidně smýšlející diváci prchají od obrazovky, vystřílejí v době nepřítomnosti celou rodinu (i sestru Martínkovou) a on se jede mstít nevěda na kom. Potkává však divného tlouštíka Sancheze, svědka onoho masakru, a ten ho posílá po stropě vrahů. Záběry, kdy osoby někam jedou po dobu pěti minut, neznámý pistolník jde za tmy po ulici či žena sleze s vozu, vejde do budovy, vyjde a odjede a podobné zábavné akce za doprovodu na nervy lezoucí hudby vyplňují celý děj. Hrdina je nesympatický blbeček, záporná strana čítající Ghidru osobně a jeho bratra Jacka (ležérní Martell v malé roli trvale pod parou) o něco zajímavější. Po těch zvěrstvech, co hlavní hrdina napáchá, se Gidra konečně nasere, shromáždí armádu a hurá na Cjamanga. Závěrečná kulometná přestřelka, kdy se kamerou točí tak, až se divákovi dělá blbě, už zbytek nevytrhne. Kdyby aspoň Gidrovic rodinu nechali něco udělat... Prim ve vší zrůdnosti však přese všechno drží I. Spalla, s hrůzou se domnívám, že snad komická postava lovce mrtvol, chodící za Cjamangem a nakládající jeho ubohé oběti (bez skrupulí je krade od pozůstalých) na dvoukolák kvůli vlastnímu inkasování. Ale to s Martellanzou, to byl vrchol. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Nedejte na negativní hodnocení a nenechte se odradit! Myslel jsem, že to bude obyčejný trash, ale tohle je menší klenot sw! Sice je to úplně standardní pomsta, ale za to parádně udělaná a neskutečně drsná. Musolino natočil skvělý western, s parádní kamerou inspirovanou Leonem, výborným střihem a vynikajícím nasvícením. Vážně radost na tohle koukat. Prvních 30-40 minut je naprosto geniálních. Už mluvený prolog mě zaujal. Rodina Cjamanga McDonalda je na farmě přepadena a vyvražděna. Cjamango přísahá pomstu a má štěstí - vrahy sledoval a při činu viděl lovec odměn Barrica, který se k Cjamangovi přidá kvůli odměnám za hlavy vrahů. Cjamango si jde pro pomstu a vykoná ji ve velkém stylu. Cjamanga si zahrál Giorgio Ardisson a role mu neuvěřitelně dobře sedla. Původně ho měl hrát Rassimov, který ho hrál ve filmu Cjamango, ale kvůli neshodám tohle padlo. Sequel to tudíž skutečně není. A to je dobře, protože Ardisson je v roli mstitele dokonalý (nezvyklý typ) a k tomu hraje o dost lépe než Rassimov a dokáže ukázat i city jako smutek, zklamání, hněv...., které mu člověk věří. Mimochodem je to právě Ardissonův oblíbený film. Příběh je i tak trochu variací na Romea a Julii (zakázaná láska kvůli znesvářeným rodinám) a bere si hodně i z klasik sw jako Pro Hrst Dolarů či Johnny Yuma. Obsahuje přitom hodně brutální scény - ze všech vyčnívá pistole v puse, která tenhle film do jisté míry proslavila a je možno tento konkrétní obraz vidět i na oficiálním kresleném plakátu. To chtělo vážně velkou odvahu, obzvlášť když se jako jeden z mála sw pyšnil známkou 18+, i navzdory tomu, že velká část publika sw byla právě z řad mladistvých. Je vidět, že Musolino si natočil film, jaký chtěl především on a nedělal kompromisy, aby se někomu zavděčil nebo snad to dělal jen a jen pro prachy jako jiní slavnější režiséři. Protivník Ardissona pak bude poměrně známý sw antihrdina chorvatského původu Dragomir Ghidra, herec s kamennou tváří. Hudba výborně doplňuje obraz. Hrozně mě bavilo pronásledování na koních s hudbou s typickými "koníky" (osmina a dvě šestnáctiny pro neznalé)! To mělo neskutečný grády. A to vyústění sice není originální, ale za to je zábavné. Za mě tohle musí vidět každý sw fanda, zvlášť ten, který miluje ty nejdrsnější westerny, kde je umírání skutečně hnusné. Viva Musolino! :=) Ještě poznámka k honajzově komentáři - Tenhle film je z roku '68, čili z doby, kdy byl italský western úplně na vrcholu. Je inspirován právě Leonem, který Pro hrst dolarů natočil už v roce '64. Raný italský western inspirovaný westernem americkým se točil zhruba do roku '66. Valerii i Barboni byli spíš průměrní režiséři. ()

Reklama

Reklama