Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Epický válečný příběh Srbské armády z první světové války, který se odehrál na toku řeky Driny a Sávy roku 1914, kde došlo ke střetu s mohutnou armádou rakousko-uherského mocnářství (tahit)

Recenze (6)

Slimak 

všechny recenze uživatele

Klasický starší válečnák o tom kterak srbové bojovala na řece Drinu. Sympatické postavičky a pěkné situace, mnohdy i vtipné. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Staršie juhoslovanské vojnové filmy sa mi ťažko hodnotia. Je tam veľa obkecov, no je tam aj akcia, ktorá stojí často za to, najmä pri masových scénach, kde to kamerou často dobre zvýraznili. Mrzí ma, že takéto filmy často unikli pozornosti nášmu dabingu prípadne tvorcom tituliek. Iste Bitka na Neretve, či Sutjeska nemusia byť pre niekoho politicky správne, tu snáď už však nikto nebude mať výrazné námietky. Česť a sláva padlým, aj keď tá vojna ako asi každá bola zbytočná. Film je zaujímavo chronologický, akurát postavy, ktoré sú približne rovnako uhulákané a nekompromisné prevažujú výraznejšie nad dejom, čo ho zráža. ()

Reklama

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Docela mě sralo to silně idealistické vylíčení srbské armády. Žádná prasata, jak bychom slyšeli od rakouských důstojníků. Tady oficíři žerují s vojáky, všichni mají dobrou náladu a chudáčka poručíčka otec nechce pustit bojovat... z první půlky bych skoro blil. Ovšem bitevní scény jsou parádní, velký komparz, vojáci umírají přirozeně, žádné hrdinské proslovy, objevují se prosté lidské slabosti. Takže tak napůl. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ústřední příběh sleduje osud jedné srbské dělostřelecké baterie. Film je natočen podle autentických událostí z první světové války, které probíhaly na Drině v letech 1914 až 1915, šlo o tvrdé boje mezi mohutnou armádou rakousko-uherského mocnářství a královstvím malého Srbska. Dokonce mi to nedalo a zapřemýšlel jsem o té tragické vojně a zjistil jsem, že i Češi se zúčastnili těchto bojů, například přímý aktér spisovatel a novinář Jan Morávek napsal dokonce autobiografickou knihu Špatný voják (1930), ve které sám autor líčí boje na srbské frontě včetně velké bitvy na Drině. Nakonec Hašek o tom ve Švejkovi psal také. ()

Reklama

Reklama