Reklama

Reklama

Neporažená

  • USA Unconquered
Trailer
USA, 1947, 146 min

Kamera:

Ray Rennahan

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Gary Cooper, Paulette Goddard, Howard Da Silva, Boris Karloff, Cecil Kellaway, Ward Bond, Katherine DeMille, Henry Wilcoxon, C. Aubrey Smith, Victor Varconi (více)
(další profese)

Realisticky podaný příběh Cecila B. DeMilla o střetech předrevolučních kolonistů s původními obyvateli nabízí úžasnou podívanou, milostnou zápletku i působivé drama. Mírumilovného Chrise Holdena a člena místní domobrany ztvárnil držitel Oscara Gary Cooper. Chris koupí a posléze osvobodí krásnou anglickou otrokyni Abby Hale (Paulette Goddard). Hned se jí ale zmocní dodavatel zakázaných zbraní, který zažehne krvavou válku mezi Indiány a hrstkou statečných osadníků. "Vášnivě primitivní, dějově napínavý, okázale barvitý a efektní" (Hollywood Reporter) film Neporažená vynikajícím způsobem zachycuje významné období americké historie! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno podla mna Cecil B. DeMillovi /Sunset Boulevard/ nikdy nesli westerny, pribeh sa odohrava este vtedy, ked USA bolo Britskou koloniou - teda tych povodnych 13 osad. Pre DeMilla a jeho filmy je typicka velkolepa vyprava a okazalost., to sa pokusil dat aj do tohoto westernu, ale marna snaha. Dialogy su strohe a nerealne, dokonca je v tomto westerne, dost nerealne posobia aj budovatelske snahy, co teda neberem. Dystrybutor cosi tvrdi o statocnych bielych osadnikoch - cize pre mna zas ten typ westernu, ktory nemusim : biely farmari tazko pracuju, idu dalej do vnutrozemia, zalozia si farmu, a musia ju branit pred krvilacnymi Indianmi. Teda DeMille vykreslil v tomto filme Indianov hodne negativne : 65 % ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Cha, tak prý realistický podaný snímek, tvrdí synopse. Tohle s realismem nemá lautr nic společného. Cecil B. De Mille byl excelentní kýčař, mistr nablýskaného povrchu, a v tomto snímku to jen potvrzuje. Nádherné snímky exteriérů, skvělí barbarsky malební indiáni, ale příběh sám je taková míchanina limonády a budovatelského eposu, ospravedlňující bělošskou expanzi, kořeněná akcí a přestřelkami. Snad jen to varování před handlíři se zbraněmi by si i dmešní Amerika měla vzít k srdci. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Neporažená je příběh z doby, kdy Amerika byla ještě britskou kolonií, George Washington plukovníkem v britské armádě, hranice mezi civilizací a divočinou byla sakra nebezpečným místem k životu a dnešní velkoměsto Pittsburgh maličkou pevnůstkou zvoucí se Fort Pitt. A právě tato pevnůstka sehrává v příběhu klíčovou roli. Hlavními hvězdami skvělého DeMillova westernu jsou sympaťák Gary Cooper, překrásná Paulette Goddard a krutě vyhlížející indiánský náčelník Boris Karloff. Přestože má film dvě a půl hodiny, tak v žádným případě nenudí a krásně se na to kouká, protože americká příroda zachycená v Technicoloru, to je prostě nádhera. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Mám rád westerny, ale tady jsem se při koupi DVD malinko ukvapil. Film to celkově špatný není, ale řeči o "realisticky podaném příběhu" a"velkoleposti" díla jsou tak trochu přehnané - velkolepá je ale každopádně stopáž, ve které se snaží rozpínat poměrně jednoduchý příběh. V době vzniku se ale určitě jednalo o nákladnou a věřím, že i divácky atraktivní záležitost ... 65% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velkolepý výpravný film z dob kolonizace a britského impéria, příběh o zradě, lásce a bojích proti indiánům. Zajímavý příběh podporují herecké výkony, hlavně Karloff, který je v roli náčelníka naprosto perfektní a jde z něj strach. Příchod Coopera na konci za zvuků dud je opravdu velkolepě americký. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Cecila B. DeMille nahnevala Paulette Goddard, keď odmietla spraviť kaskadérsky kúsok, keď na ňu majú hádzať ohnivé gule. DeMille bol nútený použiť kaskadérku, ktorá sa pri natáčaní tejto scény popálila. O päť rokov neskôr, keď DeMille natáčal film The Greatest Show on Earth, sa pomstil Goddardovej, ktorú neobsadil do hlavnej úlohy a nahradil ju Gloriou Grahame. (Dale)
  • Boris Karloff mal počas natáčania vždy o 16:00 prestávku na čaj, čo mal ukotvené aj vo svojej zmluve. Tieto prestávky sa stali takými populárnymi, že na čaj prišli aj Charles Chaplin a Gary Cooper. Obľúbila si ich aj Paulette Goddard, ktorá si tiež nechala do svojich zmlúv po zvyšok kariéry zapísať prestávku na čaj o 16:00. (Dale)

Reklama

Reklama