Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volná adaptace románu "Železný svícen", první části ceněné trilogie Dimitara Taleva. Film popisuje dobu národního obrození Bulharů v Makedonii na konci 19. století. Do malého města přijíždí umělecký řezbář vytvořit ikonstas (vyřezávaná stěna, která odděluje chór od lodi a na níž jsou upevňovány ikony) pro nově zbudovaný kostel. Příběh řezbáře – svobodného umělce v prostředí svázaném tradicemi, rámují lidové obřady a rituály (narození dítěte, svatba, pohřeb) i významné společenské události (změna jazyka, ve kterém se slouží mše z řečtiny na bulharštinu.) (Camac)

(více)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bulharske narodne obrodenie v 19. storoci. Vtedy bolo dnesne Bulharsko pod vladou Osmanskej Rise. Ovsem, toto som pozeral a nasiel len vdaka tomu, ze som vatovo plane filmovo teoreticke kokotie plky vymenil radsej za filmovu prax  : 85 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ojedinělá analýza a souvislosti viz bulgarkamagazine.com (na IMDb je odkaz). Film je vzdáleně příbuzný s díly jako ANDREJ RUBLEV či MARKETA LAZAROVÁ. ()

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Reklama

Reklama