Reklama

Reklama

Bandité z Orgosola

  • Itálie Banditi a Orgosolo (více)

Obsahy(1)

FilmVOLNOST líčí život sardinských pastýřů ovcí, řídících se vlastními zákony odlišnými od zákonů moderního světa, hájených četníky. Když se dostanou do konfliktu s touto mocí, prchají s puškou v ruce do hor a stávají se bandity. Z veristicky zachyceného života a zvyků vyrůstá svědectví o svérázných mravních hodnotách obyvatel ostrova i poezie patosu přírody a člověka. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

zette 

všechny recenze uživatele

V jednom geografickem casopise jsem pred lety cetl clanek o Sardinii a byla tam zminka o tomto filmu. Je to uz par let, co jsem mel Bandity z Orgosola v merku. Film je dost pusobivy svym horskym prostredim, cehoz kameraman maximalne vyuzil. Velmi dobry vyber hercu a atmosfera filmu stale dava odkaz na neorealismus, ktery mam tak rad. Jen jsem cekal trochu vice ze zivota Sardinanu, celkove byl scenar nejvetsi slabinou jinak povedeneho filmu. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "etnický" film o tom, že stát se banditou v kraji ovčích sýrařů není velký problém. Žádná pastorání symfonie. Vztah bratrů Michela (starší) a Peppeddua, které poutá a svazuje stádo ovcí, je hlavním tématem tohoto příběhu. Michel, který zpočátku pohrdá zlodějí vepřů, se k nim nakonec druží jako zloděj ovcí. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Film zaznamenal velký úspěch na festivalu v Benátkách r. 1961, kde mimo jiné získal cenu za nejlepší prvotinu. Je jen a jen škoda, že autor natočil další film, jenž se setkal s již méně nadšeným přijetím, až o šest let později a v 70. letech se stáhl z filmování úplně. Bandité v sobě nesou silnou neorealistickou stopu jak v oblasti příběhu - drsný život chudých Sardiňanů vyplněný tvrdou prací a snahou vyžít s málem, splatit dluhy atp., tak v oblasti formy a zde leží asi největší pozitivum filmu. V exteriérech snímané a za přírodního světla krásně komponované záběry kamery (kterou ovládal sám režisér) dechberoucích ostrovních hor vyvažují poměrně přímočarý, a proto ne tak zajímavý příběh. De Seta sám v 50. letech vytvořil řadu dokumentů o životě chudých obyvatel Itálie a film je zjevným prodloužením tohoto zájmu do sféry hraného filmu. Ve filmu hrají i místní obyvatelé. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama