Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (303)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dost drsná záležitost. Chcete důkaz? Je asi 11 hodin večer a mě se už ani raději nechce spát. Norové jak vidím jsou velice zdatní řemeslníci co se týče uklohnit atmosféru. Vedle tohoto lesního hororu vypadá pobíhání Jasona v lesích jako neškodná zábava. Samozřejmě přeháním, ale stejně. Tento horor si bohatě vystačil s jedním zvukovým tónem a nadělal mi pěknou paseku v sebevědomí. Jen tak se do lesa nevydám. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 7/10/// +dobrá atmoška, trošku jsem se bál a napjatě očekával co se bude dít dál -pro mě neznámí herci, ale to by tak nevadilo, škoda závěru, který měl být lepší a rozhodně lépe vygradovaný, samotný konec mohl být úplně jiný/// Řekl jsem si, že k tomu sednu a kdyby mě to nudilo, tak půjdu spát. No a představte si, dokoukal jsem to. V průběhu filmu nebude moc vědět na čem jste a budete očekávat klasická klišé amerických hororů. Možná i proto vás průběh překvapí. Škoda slabších a méně zajímavých herců. Mohlo jich být i víc a mohlo to být hnáno do ještě většího extrému. I tak ale stojí za vidění./// Celkem 61%/// ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Banda mladých lidí vyráží do divočiny s novým zaměstnavatelem - snad utužit vztahy, snad načerpat nějaké zážitky na reportáž, nejsem si tak docela jistá. Zcela odříznuti od civilizace vegetují v polorozpadlé boudě uprostřed lesů a kolem se začnou množit znepokojivé události. Chování postav je občas těžko pochopitelné a zvláště šéf s projevuje jako těžký magor. V některých ohledech film připomíná "Blair Witch", akorát nevyvolává takové mrazení (vlastně skoro žádné), téma nalezené mrtvoly mi evokovalo australský film "Jindabyne" (ten vznikl později, takže je jasné, kdo koho kopíroval:-)). Ovšem ke konci, když film začal gradovat, jsem na pár minut usnula, což mělo za následek, že jsem závěrečnou pointu jaksi nepobrala... co s tím měl společného ten ksicht na fotce? Výsledný verdikt: celkem nuda, bohužel, průměrný thriller. Přivřu oči a dám třetí hvězdičku. 55% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Podobným v lese či přírodě se odehrávajícím hororům začínám přicházet na chuť. A severským obzvláště. Mají své neocenitelné kouzlo. Potěší když už ničím, tak alespoň prostředím v nichž se odehrávají. To ale není případ Villmarku, ten mě zaujal jak tím prostředím, tak hlavně příběhem, nabušenou atmosférou a vynikající melancholickou až depresivní minimalistickou klavírní hudbou. Celou dobu příběh plyne, aniž by cokoliv nějak odhaloval či naznačoval, přitom každou minutou filmu jsem byl stále více napjatý kdy už a jak dojde k rozuzlení, odhalení a pointě. Zároveň mě čím dál více pohlcovalo výborně budované napětí a atmosféra, která mě fakt šrotovala. A ani konečné odhalení není takovým zklamáním, jak by se mohlo zdát, naopak, tak nějak přesně zapadne do tohoto výborného filmu jako celku. Možná tenhle film nevyděsí, ale napne vás a vyvolá dost nepříjemné pocity. Alespoň u mě to tak fungovalo. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Po utahaném a celkem nudném filmu očekávám alespoň zajímavou pointu, ale té jsem se nedočkal. Jednoznačně nevyužitý potenciál, protože to prostředí je opravdu parádní a navozuje tu pravou atmosféru. Všechno bylo ale zabito neschopností režiséra, scénáristy i samotných herců. Celkem nezajímavý horor, který mohl dopadnout mnohem lépe. Škoda. Tak třeba příště, Norové... 45% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)
  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)

Reklama

Reklama