Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jako dým je filmem, který se opírá zejména o poutavý námět a skvělé výkony Kate Winslet a Harveyho Keitela. Avšak příběh samotný mě už tolik nezaujal. Přišlo mi to až příliš zdlouhavé a necházelo se zde až moc hluchých míst, která film pouze brzdila. Zkrátka snímek, který se odehrává na nepříznivě vypadajících místech (Indii a australská poušť), a u kterého zůstal značně nevyužitý potenciál - film mohl (měl) být buď kratší, nebo více údernější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Keitel byl sice jasnej štramák s charismatem alfa samce v opičí smečce, ale zahrál si ve filmu, kterej je spíš fraškou, než vážným dramatem. V podstatě tento film neví, co chce. Jednou vypráví příběh zmagořelé Kate Winslet, která má stejně tak zmagořelou rodinu, aby v některých scénách rádoby vtipně zrychlila záběr a vytvořila tak dojem komedie. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Harvey v ženských šatech je nepochybně silným zážitkem, ovšem jinak převažuje zklamání. Myšlenka mi patrně unikla a vůbec... je to celé nepovedené. Žádná skutečně uvěřitelná sexualita, touha a přitažlivost.. Kate je sice krásná, ale o její postavě se jako o femme fatale rozhodně mluvit nedá. Slabší Campionová. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic proti feministkám, někdy je s nima sranda, ale tady mi to zrovna moc nesedlo. Na jedné straně tu je Kate Winslet, jež je násilně vyrvána ze svého spokojeného života v náboženské indické komunitě a na druhé Harvey Keitel, který má za úkol jí tyto bludy vyhnat z hlavy. Až posud je všechno v pořádku a první chvíle, které oba tráví o samotě na odlehlé chatě slibují celkem solidní konverzačku. Bohužel pak nastupuje ten feministický faktor a Harvey je rázem "jako všichni chlapi" a prakticky se zblázní jakmile uvidí obnaženou Kate. Ta si je naopak tohoto nedostatku vědoma a s Harveym si pohrává. V tomto žánru mě černobílost zkrátka nebaví a černobílým to zůstalo i přes snahu režisérky to na konci nějakým způsobem vyvážit. Díky pak patří oboum hlavním protagonistům, kteří z průměrného dílka udělali přeci jen snesitelnou podívanou. 50% ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérka Jane Campion se proslavila filmem Piano a Harvey Keitel hraje i v tomto snímku. A to profesionálního svůdce, který má přesvědčit mladou dívku (Kate Winslet), že buddhistické manýry a její současný přítel nejsou zrovna košer pro mladou Američanku. A hádejte, jestli se dívka a svůdce do sebe zamilují. Vyprázdněný film o ničem nijace podaný a povrchní jak některé doly v Ostravě. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)
  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)

Reklama

Reklama