Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (398)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí psychologický film, při jehož sledování jsem byla na stejné vlně. I když jsem na rozdíl od Ofky na vejšku šla, plně jsem se dokázala do jejích pocitů dostat. Issová i Mádl výborní (ať žije nová mladá česká herecká generace!), líbila se mi i Lenka Termerová (scéna v koupelně). Dialogy mi přišly autentické, neútěšné prostředí starých pražských čtvrtí a vltavského přístavu výborné. Tenhle film by se stejně tak mohl odehrávat kdekoliv jinde ve střední a východní Evropě - západní Ofka by se na to prostě vybodla a odjela by na rok do Austrálie :-) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Karlín atmosféricky živý, dýchajúci. Všetko, čo mi film dal, mi dá každá prechádzka do tých miest. Drobná poznámka: V záujme zachovania realistickosti mohla vzniknúť koprodukcia Čína/Vietnam/ČR. Stretnúť totiž dnes v množstvách nárožných karlínských nonstop potravín českú predavačku sa rovná malému zázraku. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi smutný film o nešťastných lidech všech věkových kategorií. Spolu s Karamazovými považuji Děti noci za nejlepší český film roku 2008. Hereckou sestavu si paní režisérka vybrala vskutku pestrou, Martha Issová a "její rodina", Jiří Mádl, ansámbl Dejvického divadla, Jan Dolanský a Kristýna Nováková. Ti všichni představuji prosté Čechy, nacházející se spíše na chvostu matičky Prahy, z nichž někteří se snaží bojovat o lepší zítřky, zatímco druzí rezignují a nechají se životem jen vláčet. Děj není nijak výbušný a dechberoucí, ale já jsem nic podobného ani neočekávál a právě náhled do životů těchto postaviček mě chytil za srdce. Jsem si však jistý, že Děti noci to nebudou mít lehké, protože jsou hodně "jiným" filmem. Issová s Mádlem si ocenění zasloužili, oba dva hrají naprosto úžasně. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Někdo konečně natočil celovečerní reklamu. Rekord posledních Básníků v product placementu překonán. A film? Vám ani nevim. O čem že to vlastně bylo? Jooo o těch mladejch, ale já si myslel, že takhle je vidí třeba moje babička a ne tvůrci, co jsou skoro stejně staří jako já. A dál? No furt se tam pila nějaká sodovka z Varů, chválil jeden pivovar a názvy všech produktů se v každé scéně moc pěkně otáčely na kameru. Až si říkám, jestli nedošlo nejdřív k dohodě o propagaci všech těch výrobků a teprve potom se kolem nich vytvořila nějaká scénka (kafe od mekáče, prázdný stůl s lahvemi, doplňování zboží do regálů). Já měl takový dojem snad po celou dobu. Prostě a jednoduše další tuzemská zbytečnost, která se mi vykouří z hlavy už během následujícího dne a která mi vlastně pouze pořádně hnula žlučí, protože jenom nechápavě kroutim hlavou a nestíhám všechny ty oslavný komentáře všude tady okolo. Obrovské překvapení? Autentické? Dialogy jako ze života? Pche, klišé na klišé o ničem za slabých 40%. P.S. Jo a Mádl s Issovou jsou výtečný. To jenom abych nebyl za totálního prudiče. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Děti noci vám utkví především v detailech. Občas jsou dobré nějaké scény, ale jako celek neobstojí. Na to je ve filmu moc prázdných postav a scén, které nikam nevedou... Šablonovitost charakterů narušuje jen zajímavý výkon Jirky Mádla (který má ale také ze všech nejlépe napsanou postavu). Zato výkony některých vedlejších rolí úplně bolí. Místo toho abyste v kině zažili velkou řeckou tragédii, po které budete odcházet očištěni jako jiný člověk, uvědomíte si na konci, že to na vás vlastně nijak nezapůsobilo a celé to divadlo bylo tak nějak k ničemu... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Oba hlavní představitelé filmu v podání herců Marthy Issové a Jiřího Mádla získali roce 2008 v Karlových Varech ceny za své hlavní herecké výkony. (Lynette)
  • Scenáristka Irena Hejdová se ve filmu mihne jako "dívka v zeleném tričku" beroucí si panáka u baru ve scéně následující po setkání Ofky (Martha Issová) a Martiny (Kristýna Nováková-Fuitová) na toaletě diskotéky. (Monte_404)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama