Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Othello 

všechny recenze uživatele

S novým Bondem přišlo chvályhodné nové pojetí, aby starý pán držel pořád prst na tepu doby. A vzhledem k boomu blaxplotací v té době bylo rozhodnuto, že další průšvihy bude agent 007 řešit v pimpkárách v Harlemu a jazzových klubech New Orleans. Tento tah vyšel, zejména díky kontrastu suchého britského staromilce s divoce oblečenýma houpavýma černochama, kteří zbavují celý film jinak se celkem nabízející ztrouchnivělosti. Tu zde pečlivě zastupuje ústřední duo, kdy Roger Moore působí jak figurína, která po stisknutí tlačítka vypálí robotickým hlasem suchou hlášku a hrůzná Jane Seymour, která zde působí tak prkenným dojmem, že zbavování jí jejího panenství tak působí jako zatím rozhodně nejnáročnější Bondova mise. Zábavné scény postavené na kontrastech typu "dobře oblečený James Bond jde nenápadně zjišťovat informace o drogovém bossovi do zaplivaného baru v Harlemu", pak fungují hlavně tím způsobem, že si dokážete představit, jak dobře a pyšně vypadaly na papíře než je Moorovo podání nechalo implodovat do jeho dřevákovosti. Každopádně přístup producentů Saltzmanna a Broccoliho v tom, neopakovat díl co díl tu stejnou úspěšnou formuli a ducha série průběžně obměňovat (krom záporáků zde například i trvali na omezení Bondových gadgetů, takže se zde výjimečně nesetkáme s Q) by si měli rámovat producenti dnešních blockbusterových sérií místo svých ročních bonusů. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som mal od filmu dosť vysoké očakávania, pretože musím povedať, že toto bol trošku krok vedľa. "Live And Let Die" bude Bondovkou, ku ktorej sa už určite nevrátim a môže najmä za to fakt, že sa to tvorcovia rozhodli poňať úplne iným štýlom, než boli predošlé filmy. Kým tie sa dali sledovať a človek ich mohol brať seriózne ako špionážne filmy svojej doby, pri "Live And Let Die" mám pocit, že tu sa z toho tvorcovia rozhodli urobiť komédiu. A nebudem klamať, to je aj najväčší problém tohto filmu. Ale k tomu prejdem až za chvíľu. Povedzme si pozitíva. Jane Seymour v role Solitaire je absolútne vynikajúca. Tú rolu som jej uveril všetkými desiatimi a ani raz nesklame. Potom tu máme dvoch pomocníkov hlavného zloducha - Whisper a Tee-Hee. Tí sú tiež veľmi vtipní a zaujímaví. Plus sa mi páči aj titulná skladba a výbuchy sa na trošku lepšej úrovni, než v minulých filmoch. Na druhej strane si ale teraz povedzme o najväčších problémoch s filmom. Komediálny podtón akosi nesedí do James Bond žánru. Dokázal by som akceptovať niečo, ale toto pôsobí, ako keby sme z filmu urobili dobrodružstvo v štýle filmov ako Go For It alebo Muž Z Acapulca. A pokiaľ čakáte trošku serióznejší tón filmu, tu ho moc nenájdete. Roger Moore ako James Bond sa snaží dať správnu charizmu. No často to nefunguje a pôsobí dosť slabo. Oproti Seanovi Connerymu sa absolútne nechytá a nemá to ani potrebný šarm a dokonca ani nepije svoje martini. Je to dosť divné poňatie agenta 007. Hlavný zloduch nie je veľmi zaujímavý a ani jeho plán som nejako úplne nevnímal ako nejaký výnimočný. Veľmi ľahké a nezaujímavé. A potom je tu šerif Pepper, ktorý je veľmi špeciálnou kategóriou filmu, ktorú by som nazval - "Absolútna otrava." Nie je vtipný a len človeku lezie na nervy. Okrem toho tu tvorcovia využili v jednom momente dvakrát tú istú scénku spolu s osobou, ktorá bola pred minútou zabitá. Čo to bolo? A nič tu nepôsobí uveriteľne a nápadito. Je to proste len špionážna komédia s agentom 007 v podaní trošku dreveného herca. Ale možno svoj talent presadí v neskorších tituloch. Takže uvidíme sa opäť pri hodnotení The Man With The Golden Gun. Čo sa však týka tohto Bonda, myslím si, že patrí medzi veľmi slabé. Hodnotenie: C- ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

V chronologickém pořadí nejslabší Bondovka (pochopitelně i z toho důvodu, že málokdo holduje blaxpoitation). Moore na Conneryho příliš neschází, ale ta změna stylu není ku prospěchu. Autor námětu se zřejmě hodně koukal na zoologické dokumenty. Možná sám Fleming měl krokouše v lásce, jsem tedy rád, že se na Jamajku letos vrátíme. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších bondovek. Vážně netuším, co si o tom mám myslet. Berou to vážně nebo je to jen nadsázka? Tahle věta my celou dobu vrtala hlavou, jelikož některé momenty vyloženě hrají na temnější strunu, jako tomu bylo u některých filmů s Connerym. Ale některé části už jsou ovlivněny nasazením nového agenta, Moorea. Na tom je znát, že si zatím hledá svojí pozici v bondovském světě a tak trochu neví, jestli by radší vtipkoval nebo hrál vážnou hru. Osobně mu tvrdou polohu nevěřím ani za mák, zato v komické nadsázkové roli mu oblek skutečně sedí. Dalším zklamáním je neschopnost režiséra Hamiltona vytvořit jakés takés napětí. Scéna s krokodýli je jediná, která stojí za zmínku. Taková honička na člunech je i přes svoji délku velmi nevýrazná a stejně jako většina snímku dost nudná. Od režiséra Goldfingera tedy velké zklamání. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Bondovy mise, které se odehrávají v exotických prostředích (například Žiješ jenom dvakrát, kde se agent 007 vypořádává s Blofeldem na Japonských ostrovech). Zde elegantní Roger Moore objevuje záhady voodoo, likviduje černochy pomocí štípacích kleští nebo nábojů proti žralokům a svede sexy vykladačku karet. Samozřejmě nemůže chybět ani komická vložka v podobě louissianského "redneck" šerifa Peppera. Škoda zbytečně kouskovaného finále, jinak se totiž jedná o odlehčené dobrodružství přesně podle mých představ. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Natáčelo se od 13. října 1972 do 15. března 1973 v New Yorku, Jamajce, Louisianě a v Anglii. (Varan)
  • Scéna, v níž Bond (Roger Moore) prchá z malého ostrůvku obklíčeného aligátory a krokodýly, neobsahuje žádné triky. Skok přes krokodýly provedl Ross Kananga, kaskadér a farmář na krokodýlí farmě. Finální záběr je výsledkem pěti pokusů. Při jednom z nich Ross upadl a krokodýl se ohnal po jeho patě. Kaskadérovi nejen potrhal kalhoty, ale přivodil mu i mnohá zranění, která si vyžádala 193 stehů. (cheyene)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama