Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá Bondovka s Rogerom Moorom prekonáva všetko čo sme doposiaľ u Bonda mohli vidieť. James Bond zmenil absolútne svoj image, a je ťažko povedať, či je to dobré alebo nie. Tam kde Connery vsadil na svoj šarm a pokojnú chôdzu vo vypätých situáciach, Roger Moore nahrádza väčšou dávkou akcie a mladíckeho entuziazmu. Live a let Die je omnoho akčnejšie, výpravnejšie ako jeho predchodzovia. Záporák už nie je člen zločineckej organizácie SPECTRE ale drogový barón veriaci v osud a voodoo. K tomu všetkému prirátam fantastickú réžiu Guya Hamiltona, ktorý stál pri zrode série a ktorý vie nasnímať, či už akciu tak aj emócie. Kopec rôznych vychytávok a úvodnú pieseň od Paula McCartneyho. a keď k tomu prirátame krásku v podani Jane Seymour a jednu z kultových postavičiek, ktoré séria o Bondovi vyprodukovala - šerif Pepper - dostávame jednu z najlepších bondoviek vôbec. Nezostáva mi nič iného len tlieskať. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Moore se uvedl jak nejlépe jen mohl. Film má všechno co považuji u Bonda za důležité. Zároveň je Live and Let die důkazem toho, že Bond nemusí být vybaven tunami technických vymožeností, aby se mohl řadit mezi ty nejlepší. Naopak stačí zajímavý příběh, okořeněný dobrodružnou a exotickou atmosférou a když se přidají vydařené akční scény a špetka humoru není co řešit. Navíc je zde i charismatickým záporák a skvělá hudba. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#8 - Ak by bondovská séria neprešla touto kúrou znovu navrátenia do starých koľají, nemala by u mňa vysokú mienku. Lepší scenár a Moore dávajú Bondovi novú energiu, len ma mrzí, že nebol nahradený po Connerym namiesto Lazenbyho, vek sa uňho jasne podpísal neskôr. Tu je však skoro dokonalým obrazom a predstavou môjho agenta 007. Prvá polovica skoro bez prestrelky, či bitky, napriek tomu bondovsky klasická, plná napätia. Člny na svoj vek nemajú chybu, rovnako ako lotri. Tí sú asi najlepší z bondoviek dovtedy natočených. 75%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jako agentka je mizerná, Quarrele, ale sexuální kompenzace hovoří za vše." O sexuální kompenzace není nouze, jak už to u Bonda bývá. Tentokrát to však má těžký, protože na něj bonzujou nejen osmahlí kluci z Harlemu a strašáci, ale hlavně karty. Jenže Bond má k dispozici rogalo, lehkej nášlap i skákající motorovej člun, takže o zábavu je postaráno. Mě navíc hodně zaujal karnevalovej pohřební průvod, hladoví krokouši nebo vodní honička. Horší to bylo s voodoo, protože tenhle kult mě spolehlivě nudí. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Štáb měl údajně během natáčení v Harlemu platit místnímu gangu za "ochranu". (Colonist)
  • Natáčelo se od 13. října 1972 do 15. března 1973 v New Yorku, Jamajce, Louisianě a v Anglii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama