Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (505)

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Vskutku nápaditý thriller, ale nějak na mě nefungovalo jeho velmi pomalé tempo a Matt Damon v roli psychopatického zabijáka mi také moc neseděl. Každopádně mě příběh zas tak nenudil, do poslední chvíle jsem byla zvědavá, jak to s "Mattíkem" teda nakonec dopadne. Kdyby stopáž filmu byla o půl hodiny kratší, věřím, že s hodnocením půjdu výše než na 66%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je veľmi dobré, priam vynikajúce, filmové spracovanie románu americkej spisovateľky Patricie Highsmithovej. Kniha bola vydaná v roku 1956. Páči sa mi ako autor tejto filmovej verzie, režisér Anthony Minghella, prispôsobil príbeh dnešnému divákovi a pritom zachoval podstatu pôvodnej literárnej predlohy. Som vrcholne spokojný aj s hereckým odsadením. Objavila sa tam celá plejáda prvotriednych hercov. No a titulnú rolu Toma Ripleyho výborne stvárnil Matt Damon. Podľa môjho názoru je to jeho životný herecký výkon. V úlohe tohto nebezpečného psychopata sa predviedol vskutku bravúrne. **** ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Psychologický rozbor duševního přerodu z přicmrndávače v tak trochu vyšinutého zabijáka hnaného zprvu věcí celkem pochopitelnou a později už strachem z prozrazení, to všechno s dokonalým Damonem, který je vám nejdřív šumák a potom se vám zhnusí. Jude Law v roli prachatého fracka a záletníka se mu však v mnohém vyrovná a hlavně díky němu (a P. S. Hoffmanovi) je první polovina filmu tak dobrá. Od chvíle, kdy Ripley začne svůj dvojí život, je film syrovější, Ripley nebezpečnější a příběh trochu zmatenější. V některých scénách se ale napětím až tají dech a vy žasnete, jak tomu Ripleymu všechno vychází, takže mu odpustíte, že vás pořád tak vodí za nos. Konec byl hodně dobrý, celkově mistrně zvládnutý snímek s perfektními hereckými výkony. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Neskutočne vydarený film s vynikajúcim hereckým osadenstvom. Dej nedominuje dramatickosťou, ale zvláštnou permanentne znepokojujúcou atmosférou, ktorá vyburcuje vaše nervy na maximum!!! Chvíľami neviete, či máte tomu abnormálnemu hajzlíkovi držať palce alebo byť proti jeho nechutným počinom. Psychológia postáv ako vyšitá, herecké výkony vysoko chválihodné. Pár pasáži, ktoré trochu neuľahodili mojím chúťkam, ako napríklad jazzová hudba, no vo filme to má čo vykompenzovať. Film ako celok sa mi nesmierne páčil "so všetkým všudy", vzhliadnuc na prostredie, kde sa dej odohráva, na spomínané výborné herecké výkony, na ľahko zimomriavkovú atmosféru. Dokonca sa mu podarilo vzbudiť smerom k hlavnému hrdinovi značnú dávku mojej empatie... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Nevidel som zatiaľ TRULY, MADLY, DEEPLY, ale odhliadnuc od toho ostáva pán Ripley najrafinovanejším videným kúskom vo filmografii A.Minghellu. Toma Ripleyho mi bolo ľúto, štval ma, obdivoval som ho, nenávidel - a táto zvláštna ambivalentnosť je tak príťažlivá a filmársky zaujímavá, že každým jedným pozretím objavím vo filme niečo nové - a to mi príde ako obrovský kompliment smerom práve k režisérovi. Mimochodom, dokazom, že menej vie byť viacej, je herecký priestor a prejav G.Paltrow vs.C.Blanchett. Katka je jednoducho dokonalá. Na všetky zmysly zaberajúca vecička. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu je to opravdu Damon, kdo zpívá píseň "My Funny Valentine". (don corleone)
  • Z hlediska českého trikařského studia Universal Production Partners byl pozoruhodný vznik scény, v níž loď Queen Mary vplouvá do New Yorku. Slovy ředitele UPP Víta Komrzého ji "sice bylo možné složit z 'nějakých' záběrů, ale Minghella trval na autenticitě Manhattanu z padesátých let a kdesi v archivu dokonce našel dobový záběr přesně téhle scény. Ten nám poslali s tím, že ho máme 'vylepšit'. Ale ono to nešlo, protože kvalita archivního materiálu byla hrozná, takže jsme museli celou scénu vytvořit znovu. Nejdřív jsme si nafotili Queen Mary, která dnes kotví v kalifornských docích, a pak jsme začali shánět 'starý' Manhattan. Nejdřív jsme chtěli použít fotografie z různých 'image banks' z Londýna i z Ameriky, ovšem přestože šlo o mnohdy velmi drahé diapozitivy, byly do té míry nekvalitní, že jsme nakonec, už pod značným časovým tlakem, zjistili, že nám nezbývá než si Manhattan znovu nafotit. Je tam dodnes část starých domů, které jsme potřebovali, k nim fotograf navíc nafotil fasády jiných mrakodrapů a z materiálu, který přivezl, jsme na computerech podle fotografií 'vystavěli' starý Manhattan - něco jsme domalovali, něco přidali, něco upravili. Do popředí jsme pak umístili loď, vodu jsme natočili na Vltavě, dodělali k ní vlnky, a scénu jsme pak oživili ještě tím, že jsme na ulici natočili nějaké ptáky a ve Vršovicích pohybující se lidi, které jsme jako maličké postavičky naklíčovali na loď. Celá scéna vznikala v polních podmínkách, ale ve filmu nakonec je." (NIRO)
  • Matt Damon zhubnul kvůli filmu asi 12 kilo. (don corleone)

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama