Reklama

Reklama

Hořké vítězství

Trailer

Obsahy(1)

Severní Afrika, Káhira. Na britském velitelství pověřuje generál Paterson dva důstojníky speciálním úkolem. Přepadnout německé velitelství v Bengází v Lybii a zajistit tam tajné dokumenty týkající se Rommelových strategických plánů. Kapitán Leith (Richard Burton) je bývalým archeologem a do armády se přihlásil na začátku války jako dobrovolník. Díky vykopávkám zná dobře poušť i místní nářečí, ví jak v poušti přežít a nechybí mu odvaha. Major Brand (Curd Jurgens) je důstojníkem z povolání v britské armádě již 13 let. Cvičí speciální jednotky ale ještě nebyl v boji. Sice ví jak se má člověk zabít nožem na blízko, ale sám to ještě nikdy neudělal. Ačkoliv Brand je jako voják z povolání pověřen velením operace a má velet 30 členům Commandos, již krátce po výsadku se projeví jako nerozhodný velitel a zbabělec. Velení se ujímá Leith což u Branda vyvolá strach z ostudy u velení po případném návratu z mise. Oba muži však mají mezi sebou ještě jeden problém. Je to Brandova žena Jane, kterou Leith před válkou miloval a kvůli začátku války opustil. Když se před misí náhodně objevuje v Káhiře jako paní Brandová aby pozdravila svého muže, náhodně se Leithem setká. Brand si všimne, že jejich radost ze setkání není jen čistě přátelská což u něj zažehne chorobnou žárlivost. Leith si běheme mise čím dál více uvědomuje, že by Brand byl nejraději, kdyby se mu během mise něco přihodilo a on se nevrátil... Nyní jsou oba muži se svým oddílem hluboko v nepřátelském území. Bude možné ji vůbec kvůli Brandově žárlivosti a zbaběblosti pozvolna přetavované v nenávist k energickému Leighovi úspěšně a ve zdraví dokončit? (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Příspěvek je napsán hlavně pro připomenutí, že to bylo právě v komentáři k tomuto filmu Nicholase Raye, kde Godard v lednu 1958 napsal v Cahiers du cinéma slavnou a dodnes do omrzení citovanou větu: "Viděli jsme už divadlo (Griffith), poezii (Murnau), malířství (Rossellini), tanec (Ejzenštejn), hudbu (Renoir). Existuje nicméně také film. A film, to je Nicholas Ray." A dále např.: "...jelikož Bitter Victory není odrazem života, ale životem samým vytvářeným prostřednictvím filmu... (...) Není to film, je to něco lepšího než film." (sic!) No, i mistr tesař se někdy utne, a v tomto případě si podle mě autor těchto vět musel useknout celou ruku, protože to co jsem viděl já byly horko těžko uvěřitelné herecké výkony (na nichž film stojí) uprostřed nikterak přesvědčivého scénáře. Film zachraňují pouštní lokace, které některým scénám dodávají na působivosti, když se to předtím příliš nepovedlo samotným autorům filmu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No hemží se to tu samými vytříbenými komentáři.. Divadelní hra jak ze Shakespeara hmmm... No za sebe mohu říci, že film byl skvělý. Je to další z té řady válečných filmů odehrávajících se v Severní Africe za druhé světové války, kdy speciální jednotka má v týlu nepřítele provést přepadovou akci a pak se pouští vrátit zpět. Kdo o tomto období něco ví, je mu jasné, že hned po Němcích (případně po Italech) byla takové jednotce dalším nepřítelem sama poušť. Pokud se něco posralo, pokud měla jednotka raněné atd... byla cesta zpět peklem. Trochu mne mrzí, že přes poměrně napínavý příběh a dobře ztvárněné prostředí německá základna v noci svítila jak o Silvestru a že jednotku pronásledoval americký polopás M3A Halftrack s kříži... . To je bohužel častý nešvar poválečných filmů. Opravdu nevěřím, že se v Africe v roce 1957 nedalo sehnat Sdkfz nebo alespoň Opel Blitz... Jinak oba hlavní aktéři měli charizma, Burton je prostě borec a patří mezi mé oblíbence. Více v mém obsahu. Dávám 4 pytle tajných dokumentů! * * * * ()

Reklama

Winster 

všechny recenze uživatele

Nalezeno jen v EN se slovenskejma titulkama. Je tam u nich mensi prodleva a ne vzdy odpovida preklad tomu co tim chtel basnik rici. Takovyhle filmu jsem uz videl nespocet. Musim rici, ze sem se v tom dost ztracel. Zacatek je "nebyvala v tom filmu valka" takova upjata kecacka...A co zacne "akce" vite houby..Nemecka zakladna je "vypadni" a potom vubec nevite co se kde deje...a je to desne uplacane. Smutne je to ze se to snazi vam dat pocit ze to vsecko vzseslo z valecnych utrap, ktere tam bohuzel nevidim. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma z prostredia africkej púšte je síce skvoste obsadená, exteriérové scény zaliate slnkom a pieskom dodávajú autentickú atmosféru, ale aby bol príbeh postavený na dvoch dôstojníkoch, ktorí si navzájom čosi vyčítajú, považujem za marenie potenciálu. Za následok to má aj to, že dej viackrát nudí, je postavený viacmenej iba na konverzácii a tempo je pomalšie. Ešteže stopáž nie je dlhšia. Zaujímavé je, že takí herci ako CH. Lee alebo N. Green sú obsadení iba v menších roliach obyčajných vojakov plniacich rozkazy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy, v nichž jde o nějakou špionskou akci, mám rád. Stejně tak velká část snímků z Afriky mne dovede zaujmout. V případě Hořkého vítězství pak potěší i hudba, ale hlavně Richard Burton a dva jeho herečtí kolegové - Curd Jürgens a Christopher Lee, tedy dva budoucí bondovští záporňáci (Stromberg a Scaramanga), které tu můžeme vidět bok po boku v nejedné scéně. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Při přepadení německého velitelství mají Němci britské samopaly M1A1 (Thompson). (Winster)

Reklama

Reklama