Reklama

Reklama

V roce 1942 britské Královské námořnictvo plánuje zničit německé lodě kotvící v přístavu Bordeaux. Jednotka dobrovolníků má být dopravena ponorkou do francouzských vod a vysazena 120 kilometrů od cíle, na místo se pak má dostat v lehkých kajacích. Náročného výcviku se ujímá čerstvě povýšený major Stringer spolu se starým veteránem, kapitánem Thompsonem. Každý z mužů má úplně jiný styl vedení, Stringer má skvělé nápady, chybí mu ale zkušenosti. Testovací mise ale končí katastrofou a Stringer přiznává chybu. Velení se ujímá Thompson. Náročný úkol je splněn, ale mimo Stringera a ještě jednoho vojáka jsou všichni včetně zraněného Thompsona zajati. Němci dosud nevědí, co bylo cílem mise. Zajatci to odmítnou prozradit, i když by si tím zachránili život. Jsou postaveni před popravčí četu, ale ještě než zazní smrtící výstřely, ozve se mohutná exploze. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (11)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa skladá z 2 dvoch častí. Tá prípravna je slabšia, obsahuje nepodarený humor a atmosféra vysoko viazne. V druhej časti - bojovej - ktorej cieľom je zneškodnenie nemeckých lodí na francúzskom pobreží, sa atmosféra, hlavne vďaka menšemu počtu rečí a viacerým scénam v tme či šere, oveľa zlepšuje. Škoda nezáživného a vlažného začiatku. Tiež akcií a dramatických situácií mohlo byť oveľa viac. 60% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený válečný snímek o skupince anglických námořníků, kteří se v roce 1942 vydávají na nebezpečnou cestu na kajacích, aby zneškodnili válečné lodě v přístavu Bordeaux. Musí přitom absolvovat na těchto eskymáckých plavidlech cestu dlouhou přes 100 km. Výcvik je hoodně podobný našemu filmu Copak je to za vojáka a i v době druhé světové války má své kouzlo. Na to, že je to z roku 1955, je film zpracován technicky velmi dobře.¨Příběh je dobře rozdělen. První půlka výcvik, druhá pak akce. Na takové téma jsem vyděl i jiné filmy, ale většinou akce byla až na samém konci, takže se mi tento líbil více. Závěrečná půlhodinka pak byla velmi hektická a napínavá. Rozhodně stojí za vidění. ()

Reklama

pepua 

všechny recenze uživatele

Válečný film o skupině britských dobrovolníků, kteří jsou vycvičeni k speciální misi, a sice náložemi potopit několik německých lodí kotvících ve francouzském přístavu. Po výcviku jsou dopraveni ponorkou k francouzskému pobřeží a několik nocí jim trvá, než se doplaví do onoho přístavu. Během výcviku působí všichni muži bezstarostným dojmem, když pak skutečně vyrazí a setkají se s válkou na vlastní kůži, příliš se toho moc nezmění. Film vyznívá jako jedno velké dobrodružství několika sympaťáků, kteří si hravě poradí s každým problémem s úsměvem na tváři a v pořádku se vrátí domů. A když ne, tak padnout ve válce je vlastně docela pohoda. A ta atmosféra trochu neladí s tím, co se ve filmu s některými z nich stane. Ale on ten film vlastně pohodový byl… ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Napadlo vás někdy, jak originálně působí legendární cvičení paragánů v českém filmu Copak je to za vojáka? Vždyť asi každý jsme svého času drželi palce Koubovi i Šlapetkovi. Jenomže výsadek parašutistů s cílem dostat se zpátky na základnu, už se v dějinách kinematografie objevil. Třeba zrovna v The Cockleshell Heroes. Tady to je taky velká legrace, ale když se nad tím zamyslíme - vysadit skupinu britských dobrovolníků v německých uniformách uprostřed Anglie, v roce 1942, a vyzkoušet jejich schopnosti, brrr, tady končí sranda. Naštěstí tvůrci pojali celý výsadek velmi odlehčeně, nejde se v něm nijak do hloubky a film si všímá jen osudů těch, kterým se to podařilo. Schválně si všímejte drobných detailů - auto v brodu totálně zleje cyklistu, ten když pak projede po mostě na druhou stranu, vidíme ceduli "Pozor, nebezpečí nahození". Nebo voják, který se rozhodl do kasáren doběhnout - vydýchává se u cedule s nápisem "Je vaše cesta opravdu nezbytná?".____Kolega pepua má docela pravdu, film je pohodový, lze ho označit za jakéhosi předchůdce Dirty dozen, a i když není vůbec známý (alespoň v tuzemsku), jedná se opravdu o podařený projekt. Malou roličkou kapitána ponorky zaujme i budoucí velká hvězda britského filmu - Christopher Lee. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Docela unikátní příběh a nebudete-li očekávat o mnoho víc než slušně natočenou britskou válečnou klasiku o jedné zvláštní malé misi, zklamaní nebudete. Dramatická dějová linie je odlehčena typicky britským humorem a jistou dávkou komičnosti ve formě klukovského pošťuchování, přesto vše to není zrovna obsahově žádná úsměvná historie. Napadá mě, co bych mohl filmu vytknout, snad to, že z dnešního pohledu pojetí filmu už trochu zestárlo. Navzdory tomu výsledný dojem ze zhlédnutí je pozitivní. Snad ještě dodám, že realističnosti snímku přispěli v roli poradců přímo účastníci této hrdinné mise plukovník Herbert Hasler a desátník Bill Spark. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama