Reklama

Reklama

Samuraj Gonza

  • Japonsko Yari no gonza (více)

Obsahy(1)

V Samuraji Gonzovi navázal Masahiro Šinoda přímo na svůj film ze 60. let Dvojí sebevražda. Opět zvolil literární předlohu Monzaemona Čikamacua, jenž patřil k předním autorům loutkového divadla bunraku. Příběh je zasazen do jeho současnosti (první polovina 18. století) a vypráví o tragické lásce dvou milenců, kteří podle zvykového práva musí zahynout rukou podvedeného manžela – samurajského mistra Ičinošina. Šinodův film odráží strukturu dramatu, zachovává jeho dialogy a pečlivě rekonstruuje jednotlivé historické reálie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Flego 

všechny recenze uživatele

Samuraj Gonza, taký bol distribučný názov tohto historického filmu, odohrávajúci sa v prvej polovici osemnásteho storočia. V období dlhého mieru tokugawského šogunátu sa pred nami rozvíja nešťastný príbeh mladého muža obvineného z cudzoložstva s učiteľovou manželkou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Poslabšie, pridlhé a velakrát aj nudné. Aj ked sú osudy protagonistov zahrané dobre, film dopláca na slabý a nezáživný scenár. Súboje nečakajte, bude iba jeden, aj to až na absolutný záver. Hodnotenie: 55% ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Tehle film jsem jako asi destetiletej parchant viděl v letňáku. Od tý doby ho mám nějak zvláštně v sobě, hřeje, hodně hřeje a mám chuť si ho šlehnout znovu. Jenže se trošku bojim. Bojím, aby se ten dokonalej meč co mě tehdy protnul, léty poněkud neztupil.. ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Je to dost zvláštní film. Jednotlivé postavy nejdřív sledují každý svůj vlastní sobecký cíl: Gonza touží po povýšení, Išinočinova manželka v něm vidí výhodnou partii pro svou dceru (i když ve skutečnosti si na něj možná myslí sama), Gonzův rival hledá způsoby, jak nad oblíbeným Gonzou vyzrát. V určitém okamžiku však tyto sobecké iniciativy dostanou všechny do vleku událostí, které skončí pro všechny zúčastněné tragicky. Kromě výše uvedených sobeckých pohnutek na tom mají podíl i bigotní tradice a zvyklosti tehdejší japonské společnosti. Jinak ve filmu se především pije čaj. Pouze v přestávkách mezi pitím čaje se něco děje. Ale i to pití čaje tam má svůj význam. ()

Reklama

Reklama