Reklama

Reklama

Film d'amore e d'anarchia, ovvero 'stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza...'

  • Slovensko Láska a anarchia (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Anarchista Tonino přijíždí v době italského fašismu z venkova do Říma pomstít popraveného anarchistu Sgaraventeho. V luxusním nevěstinci se jej ujímá tajná anarchistická spojka, prostitutka Salomé, která touží pomstít svého fašisty zabitého snoubence Antea. Tonino se zamiluje do nevěstky Tripoliny a tráví s ní čas zbývající do naplánovaného atentátu na Mussoliniho. (garmon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Lina Wertmüller a její novovlnná politická, tragikomická satira jsou moje dlouhodobý lásky. Stejně tak Giancarlo Giannini a Mariangela Melato. Wertmüller mi trochu připomíná Chytilovou. Její obraz pseudokomunistický či anarchistický Itálie (kdy mi už kdysi bylo jasný že to Italové s tím marxismem díkybohu nemyslej vážně - ale mysleli Italové někdy něco v politickým smyslu vážně?) s panoptikem chudejch lidiček z jihu a jejich trablema je její ryze originální a nezaměnitelnej rukopis. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na začiatku sa malý vidiecky chlapček pýta mamičky, že ktože sú to tí anarchisti. Mamička odpovie, že to sú tí, čo zabíjajú kráľov a hádžu bomby, pričom potom sú za to odsúdení na smrť alebo končia v base. Koniec je zase v znamení citátu Errica Malatestu, talianskeho anarchistu (1853-1932), ktorý vždy obhajoval násilný boj proti vládnej moci. V rámci týchto dvoch poznámok o anarchii sa odohráva príbeh chudobného roľníka, ktorý hnaný túžbou pomstiť kamarátovu smrť sa vydá do Ríma zastreliť Benita Mussoliniho. Nepatrí k nejako extra presvedčeným ideologickým bojovníkom, jeho ozbrojená rebélia skôr vyviera z pocitu neustáleho ponižovania a utrpenia najbiednejších. V rímskom nevestinci sa spojí s jednou z kurtizán - spojkou. Jeho politické poslanie narazí na zamilovanie sa do ďalšej prostitútky. Trampoty medzi zamilovanosťou a disciplínou atentátnika vyústia do tragického konca, no úplne iného, aký anarchistický atentátnik predpokladal. Napriek politickej téme sa obsah samotný venuje do značnej miery životu v bordeli, vzťahom a konfliktom jeho osadenstva, spoznávaniu veľkomesta roľníkom, ktorý prvý raz opustí hranice rodnej obce a láske. Nevyhýba sa groteskným momentom, romantike ani tragike. Komplexné a odporúčaniahodné dielo. Z pochopiteľných (ideologických) dôvodov v našich končinách pomerne neznáme. Pretože anarchisti nevyhovovali a nevyhovujú nikdy ani boľševikom ani kapitalistom. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Film o lásce a anarchii aneb 'dnes ráno v deset na ulici Fiori v proslulém něvěstinci'". Láska a anarchie jdou dohromady, protože v anarchii je kus lásky a naopak. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Zase to šílenství i naivita individualistického teroru. Znal jsem to doteď jen z německých a anglických filmů. Tohle mě úplně přesvědčilo – je to sice „kostýmní“, ale velmi silné – je v tom trocha Felliniho, ale ne jeho manýrismus. Jsou v tom Tavianiové, ale ne jejich pokleslost. Stylem trošičku Petrolejové lampy – ty animírky – ale to se tehdy dělalo asi všude. Skvělý Giannini! ()

Reklama

Reklama