Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1971 a na indickém poloostrově se schyluje k třetí indo-pákistánské válce. Na obranu státní hranice v severoindickém regionu Longewala vyšle indická armáda malou jednotku asi sto dvaceti bojovníků z 23. paňdžábského regimentu, připravených i v nepříznivých podmínkách pouště Thár bránit svoji vlast. To se však ukáže jako velmi nesnadný úkol, neboť na pákistánské straně se do útoku chystají dva tankové regimenty podpořené dvěma tisíci pěšáků...

Film natočený podle skutečných událostí slavné bitvy o Longewalu se setkal s velkým úspěchem a řadí se mezi klasické snímky hindské kinematografie. (Niktorius)

(více)

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

What do you call a sikh guy running towards the enemy camp with a white flag in his hand? Surrender Singh. (ne, tento vtip ve filmu nezazní :-))_____ Není pořádně jasné, jak si vlastně válku představoval ctěný Hurvajz, ovšem existuje mnoho filmů, které nám v této otázce dávají nápovědu._________ Na začátku The Border jsme sice upozorněni, že některé skutečnosti byly z uměleckých důvodů pozměněny, nicméně to nás těžko dovede připravit na klíčovou válečnou scénu, ve které se pákinstánští vojáci i s tanky hrdě postaví do dlouhatánské řady, zakleknou a začnou střílet po stejně poslušně seřazených Indech. Skutečný major Kuldip Singh si musel v kině uhnat zmoženou krční pátěř, jak neustále kroutil hlavou. _________Dále se dočkáme všeho, co lze od bollywoodského válečného filmu očekávat, tudíž po krvi lačníci diváci mohou první polovinu filmu klidně přeskočit, protože ta se zdlouhavě věnuje doma ponechaným manželkám a milenkám a samozřejmě též plameným projevům o nutnosti stavět lásku k matce vlasti nad lásku k bližním. Patriotizmu a patosu je tu víc než sikhských turbanů, takže postavy mluví zásadně v agitačních básních a většina jich pomře hrdiným sebeobětováním. _________Kdo se chce vrhnout do této bitvy, měl by se vyzbrojit těžkotonážním nadhledem. Pak se snad bude méně rozptylovat u mnohých podivností a filmu k dobru přizná alespoň obstojnou atmosféru, několik slušně natočených scén a především silnou závěrečnou desetiminutovku. A nezapomínejme také na píseň Sandese Aati Hai ;-) ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

I přes mnohá klišé, kterými byl film skrz naskrz protknut, mě oslovit určitě dokázal. V první půli se seznámíme s několika postavami. S některými více, s jinými méně. Přidají se i vztahy mezi vojáky. Do větší hloubky se však nezachází nikde. Poté zaútočí Pákistánci a začně krvavá rež. Nad absurdním zobrazením bojů jsem jen kroutil hlavou. Závěr přemítá nad důsledky bitvy a vlastně všech válek. Hudba je moc příjemná a skladby „To Chalun“, „Sandese Aate Hai“ a „Hindustan Hindustan“, se zuřivě útočícím S. Deolem, si vždy rád vychutnám. Čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama