Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Excentrický miliardář Guy Grand (Peter Sellers) jednoho rána, seznaje, že mu stále schází mužský potomek, adpotuje náhodně vybraného bezdomovce (Ringo Starr), který se tím okamžikem stává Youngmanem Grandem. Následně si ve dvojici začnou dělat legraci z lidí poněkud svérázným způsobem - "každý má svoji cenu", jen jde o to přijít na to jakou. A tak policista s vidinou tučného výdělku sní pokutu, původně určenou Guyi Grandovi či si za patřičný obnos před očima zděšeného ředitele aukční síně odstřihne nos z obrazu Rembrandta. Peníze zmůžou cokoliv.

Tato britská komedie (s těžkým nádechem satiry všech možných lidských nectností) vznikla ze spolupráce Petra Sellerse a části (budoucích) Monty Pythonů (ve filmu potkáme Johna Cleese a Grahama Chapmana). Ve filmu zazní hudba z pera Paula McCartneyho (a kromě titulního Ringo Starra se tu objeví i John Lennon s Yoko Ono). Krom nich můžeme v různých drobných rolích potkat např. Christophera Leeho, Rachel Welch či Romana Polanskeho. (cdome.82)

(více)

Recenze (32)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se shodou okolností za sebou na Představení s Mickem Jaggerem z The Rolling Stones a teď záhy poté na Kouzelného Kristiána s Ringo Starrem z The Beatles. Nepojil je jenom britský původ, doba vzniku a hudebník ze slavné kapely v ústřední vedlejší roli, ale rovněž silný vliv hippies, který zde opět pronikl jak do obsahu, tak do umělecké stránky...a byť to Představení mělo umělecké kvality alespoň o jednu třídu vyšší, Kouzelný Kristián mi padl do noty přeci jen o něco víc. Asi proto, že zde nechyběl humor, ba bylo ho zde někdy až k prasknutí. Spočátku to vypadá na zcela normální komedii s jednou absurdní zápletkou (výstřední boháč si adoptuje náhodného bezdomovce coby syna), která pár minut navíc plyne příjemně poeticky za doprovodu písně Paula McCartneyho. Ale záhy se dostane do fáze, kde původní zápletka už ztrácí na důležitosti a snímek se mění na sérii volně propojených, ale vzájemně nepříliš souvisejících příhod, až celek někdy působí dost chaoticky. Celý film je jedna nesourodá anarchie, která se sama nebere moc vážně, a v pasážích ve vlaku a v letadle se neubrání ani výstředně psychedelickým projekcím (zejména ten „kostýmový“ trip ve vlaku s blikajícím světlem, které zároveň bleskovým tempem způsobuje změnu postav na scéně, je totální úlet :D ). Největší devizí zde tvoří jednoznačně Peter Sellers v hlavní roli, který exceluje v nejrůznějších vizuálních i hlasových proměnách a některé bláznivé scénky (střílení v uniformě na mapu s figurkami, incident s policajtem a pokutou či prodej obrazu v galerii a následní dražba) především díky němu skvěle fungují. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh humoru mám ráda a uznávám, že tam bylo pár scének, které mě docela pobavily, ale na film to mělo děsně chatrný pevný děj, bylo to jen takové lenivé potácení se od jednoho vtípku ke druhému i když občas ulítlého tím kouzelně bláznivým způsobem. Taková hodně dobrá trojka, už jen za tu sice bizarní, ale vcelku dost roztomilou Sellers - Starrovskou rodinku v hlavní roli. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Výtečná komedie, která se může na první pohled zdát jako děsná kravina, ale ve skutečnosti má perfektní (inteligentní) humor a taky nějaké to životní poselství, že každý člověk má svojí cenu. Ono s takovým all-star týmem to ani jinak dopadnout nemohlo, přestože kromě Petera Sellerse a Ringa, kteří víceméně neslezou z obrazovky, tu je každý zhruba dvě minuty (v případě Johna Lennona, pokud to byl skutečný John Lennon, dvě vteřiny). Třešničkou na šmakózním dortu je pak soundtrack, psaný páně McCartneyovým (ano, tento film je hodně Beatles). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší film s Peterem Sellersem, jaký jsem viděl (Stopu Růžového pantera nepočítám). Ne že by byl vyloženě špatný, naopak je krásně ztřeštěný a tak dále, jenže na rozdíl od Co je nového, kočičko? nebo Casino Royale si moji pozornost udržet nedokázal. Řada scén se povedla více než hodně, ovšem řada mě nechala zcela chladným. Nejvíce mě potěšila ta s Johnem Cleesem. "Rembrandtovu školu mám rád. Líbí se mi všichni francouzští malíři..." - "Hm, no, Rembrandt byl v jistém smyslu Holanďan." - "Holanďan?" - "Holaňdan. Rembrandt." - "Holandské malíře nemám rád. " ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu si bohatý Peter Sellers adoptuje bezdomovce Ringa Starra, ale toho se tato komedie moc nedrží. Ringo začne hned říkat Sellersovi říkat ,,Otče.´´ a Sellers ho před nikým nemusí nějak dlouze představovat, o jeho postavě se vlastně za celou dobu mnoho nedovíme. Kouzelný Kristián je komedie, která  přináší velké množství nepředvídatelných nápadů a nemá žádný souvislý děj. Je jenom  sledem  absurdních scének v různých prostředích, které na první pohled nemají žádný hlubší smysl ani spojitost. Ale postupně je jasné, že miliardář se svým synem může díky svému bohatému jmění každého podplatit, čehož využívají aby se pokaždé navzájem pobavili a přesvědčili o tom, že každý má svou cenu. Několikrát mi to připomnělo epizodu Simpsonů Homer vs.důstojnost, a zde jsem se dočetl, že ta na Kristiána přímo odkazuje, takže vida. Jinak je to šáblá anarchie. Přepnutí v sekvenci z vlaku do tripu se zběsile blikajícím světlem mě spíš zaujalo a prosvítílo obličej (:D). To přepadení na lodi v závěrečných patnácti minutách,  které hlavní dvojka sleduje i s rodinkou v televizi jsem už ale  přestal pobírat úplně (:D).  A závěrečné potápení v nádrži s krví, močí a trusem už na mě bylo moc (:D), Ale byla to asi jediná věc, která mi vadila , snad kromě občasné vaty mezi absurdními scénami, kdy občas vypadávalo tempo. Ale jinak se mi tento šedesátkový svérázný experiment (narozdíl od nedávno viděného The Magical Mystery Tour s kompletní sestavou Beatles) líbil. Senza uvolněný úlet, který se ve výsledku přetaví v totální výsměch honbě za penězi a podplácení a na rozdíl od zigyho jsem se k němu nepotřeboval zdrogovat (:D) Před třemi dny jsem slavil tři roky od velké pětihvězdy pro Hoffmana!   Kouzelný Kristián je samozřejmě úplně jiná tvář Sellerse  v  ulítlém stylu, který k němu  zcela patří, vznik filmu sám inicioval a určitě i díky němu to tak funguje,. I když to na něm tolik nestojí a Ringo a přimrndávači jsou navíc taky  super stejně jako celková atmosféra. Ale když výjde výběr, Sellersovy filmy mě baví skoro vždycky.  Komentář nelze zakončit jinak, než závěrečnou dokonalou pointou, po které se mimochodem rozjela výborná ústřední písnička v ještě lepší variaci než v úvodu. Srát na předpisy, můžete tu spát každý den. Dobrou noc!  ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Finální scéna, v níž naháže sir Guy Grand (Peter Sellers) do kádě plné marastu a výkalů bankovky a vybídne byznysmany, aby se jich pokusili co nejvíc vylovit, měla být podle magazínu Rolling Stone výsměchem americké společnosti. Symbolicky se natáčela na Wall Street. (Robbi)
  • Do filmu přispěl i Paul McCartney, z jeho pera pochází píseň „Come And Get It“, kterou zpívá skupina Badfinger, smluvně vázaná u Apple Corps. Ltd. Při nahrávání písně byl Paul přítomen, i když se na ní jinak nepodílel. (Robbi)
  • Mezi literární předlohou a snímkem lze najít několik rozdílů. Například postava Ringo Starra se v knize vůbec neobjevila. (Listeroman)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama