Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dante není pouze vlajkovou lodí skupiny filmařů kolem barcelonské filmové školy, ale stává se důležitým kolektivním filmem ve stylu francouzské nové vlny. Název filmu odkazuje k textu sovětského spisovatele Ilji Erenburga. Příběh je vystavěn jako sled drobných epizod, které novodobá Šeherazáda vypráví svému milenci. Divák si postupně uvědomí, že obě postavy sleduje v různých situacích, jež jsou symbolickým vyjádřením názorů obou autorů. Již samotný prolog upozorňuje diváka, že jde pouze o film. Při sledování snímku nelze být spokojeným divákem-voyeurem. Najednou se bortí logický střih a dramatický vývoj děje, herci jsou změnění na pouhé loutky deklamující své texty. Takový experimentální počin samozřejmě radikálně rozdělil publikum a vyvolal více odporu než souhlasu. [Film festival Zlín 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Film je nutné číst jako velmi radikální reakci na tehdejší stav španělské kinematografie, zdůraznění odporu vůči zavedeným pokryteckým praktikám. Jeho forma je pak ospravedlnitelná ačkoli pro diváka krajně nepříjemná a iritující. Alespoň nejde o žádný amatérský pokus, po filmařské stránce má film co nabídnout, řada záběrů je originálních a dokáže zabavit. Občas se objeví zajímavá myšlenka či názor skupiny zv. Barcelonská škola v nepřímočarém podání. I když film zcela postrádá logiku, některé sekvence dokáží zaujmout na delší dobu - například právě ta s vracením času a nesnesitelností čekání, která je také vyvrcholením snímku. Něco skutečně trvalého a vymykajícího se širšímu kontextu novovlnných experimentů však tento snímek nenabízí. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

úžasná záležitost, která na mě velmi silně zapůsobila. Z nějakého důvodu mi to připomělo "Rameau's Nephew" od Snowa, ten byl ale mnohem hůře uchopitelný... Tady jsem se hlavně kochal všemi možnými roztomilými podivnostmi, které mě upřímně bavily. A uvnitř se skrývalo něco velmi pravdivého (například ve scéně s hodinama :D)... ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Osobně preferuji věci uchopitelnější. Rozkódovávání tohoto by mne nebralo jen proto, že sledovat snímek vícekrát za sebou musí být utrpění, jenže na první zhlédnutí jsem si zase nevěděl rady co s ním. I tak mne sem tam bavily vizuální postupy a hlavní představitelka byla sexy, to jde, ne? ()

Reklama

Reklama