Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o chlapci Bossovi, jenž žije u svého zlého strýce a tety a doufá, že se mu jednoho dne podaří uniknout. Příležitost se skutečně naskytne a on se dostane do kouzelné země. Zjistí, že král této země je jeho otec a on sám je princ Mio. Společně s kamarádem JumJumem se vydává vysvobodit zotročené děti a porazit zlého rytíře Kato. Film je adaptací stejnojmenné knížky populární švédské autorky pro děti Astrid Lindgren. (Morien)

(více)

Recenze (20)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet SEK 55miliónov (približne $5miliónov)Tržby Celosvetovo $3,000,000║ Filmu vládne skvelá podmanivá hudba a rovnako tak aj triková stránka je nadmieru vydarená, príbeh je poňatí trošku komornejšie nemá to moc veľký rozmach, stavané to je koncepčne na jednoduchosti vyprávania príbehu ale aj tak potešilo a pripomenulo to Európsku tvorbu 80.rokov, ktorá sa dá porovnať aj z výzorom našich v tej dobe produkovaných hraných rozprávok. A poteší vidieť ako si počínal začínajúci Christian Bale. /70%/ ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Létání galaxií na vousech, zouvání bot na novinách a geografické názvy nejčastěji obsahující přídavná jména jako "Temný" či "Mrtvý" - to mně utkvělo v paměti z této koprodukční fantasy od slavné spisovatelky Astrid Lindgrenové. Film jako takový však moc dobře nefunguje, ale Christopher Lee jako zlý Kato aspoň trochu film zachraňuje. ()

Reklama

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje nejoblíbenější adaptace díla Astrid Lindgrenové, kterou mám rád již od ranného dětství. Příběh sirotka, který závidí svému nejlepšímu příteli Bossemu jeho skvělého otce a touží, aby měl taky takového...Jeho sen se splní, když je magicky přenesen do kouzelné země, kde je jeho skuteční otec dokonce králem. I v tomto království potkává svého nejlepšího přítele, ten se ovšem nejmenuje Benke, ale Jumjum.... Je to magický příběh o věrném a obětavém přátelství dvou chlapců, svobodě a vítězství světla nad temnotou,velice dobře zpracován a nasnímán, k čemuž přispěla výbora kamera i režijní vedení sovětského režiséra Grammatikova. Nicholas Pickard i Christian Bale v ústřední dvojici předvedli dobré výkony. Dalším kladem filmu je dobrá hudba z dílny ABBY, která zpívá i závěrečnou píseň filmu. Dávám 5 hvězdiček azároveň je film již po několik letv mé TOP 10. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Neosobní, ploché a bez nápadu. Knižní předloha, ač pro děti, je přitažlivá hlavně svojí nečekaně temnou atmosférou, kterou se Grammatikovovi vůbec nepodařilo zachytit. Mio proplouvá novým světem, aniž by se snažil jej divákovi alespoň trochu přiblížit. Historie a společný osud postav, které jsou zásadní pro pochopení podstaty příběhu, jsou zredukovány na minimum. Samotná postava Mia je uchopena značně povrchně – Mio z knihy rozhodně nebyl uvřeštěný fakan bez osobnosti, který postrádá jakoukoli vznešenost hodnou prince. Z letargie mě částečně vytrhl až Kato (Christopher Lee) s okatě nekovovým hákem na ruce. Šeď (doslova) a (pod)průměr. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ nemôžem dať viac rozprávke, ktorej chýba šmrnc a poriadne dialógy.Pekná hudba a krajinka neporazili slaboduchosť scenára a trápne triky, nuž a herecké výkony tiež nezaradím medzi výnimočné.Vytúžená zem toto pre mňa určite nebude,keby však decká boli také roztomilé ako v tomto filme, môžeme zrušiť detské domovy a berem ich všetky. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se ve Švédsku (Stockholm), v tehdejším Sovětském svazu na Krymu (nyní Ruská federace) a ve Velké Británii v okolí Eilean Donan Castle (Skotsko). (Rattus Rattus)
  • Astrid Lindgrenová jednoho dne spatřila ve Stockholmu v parku na lavičce sedět malého chlapce. Napadlo ji, co je asi zač, co tam dělá a jak dopadne, a tak se zrodil příběh prince Mia. Lavička zůstala na svém místě dodnes a označuje ji nápis "Tady seděl Mio". (Morien)
  • Písničku "Mio min Mio" napsali Björn Ulvaeus a Benny Andersson ze skupiny ABBA. (Morien)

Reklama

Reklama