Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aristokrat Julian Markham drží v podkroví svého domu zamčeného bratra Edwarda, který má kvůli voodoo kletbě znetvořený celý obličej. Jednoho dne však Edward uniká a v okolí se začínají dít hrůzostrašné věci. Tento snímek je adaptací stejnojmenné povídky Alan Edgara Poa. (Chatterer)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

kaylin 

všechny recenze uživatele

„The Oblong Box“ je film, který má místy docela dobrou atmosféru, což bylo i základem toho, že byl natočen. Jedná se o atmosféru skutečně gotickou, čemuž napomáhá doba, kdy se děj odehrává, ale i nějaké ty zdobné, ale odcizené interiéry. Hlavní herečtí představitelé jsou dobří, i když Chriostpher Lee je spíše upozaděn. Vincent Price ale klasicky svou hlavní roli zvládne skvěle. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poe a Price fungují jen v případě, když je režíruje Corman. Což on tady nečiní a je to vidět. Film jsem dlouho odkládal, a asi by se vůbec nic nestalo, kdybych ho odložil úplně. Nechme teď stranou, že z Poea si tenhle kus bere vyloženě pouze název jedné povídky, neboť je to stejně úplně jedno. Příběh není sice úplně špatný, ale na druhou stranu není ani nijak originální a zpracování je taky nic moc. Atmosféra tady absolutně neexistuje (jediný "šokující" moment přichází až v úplně poslední minutě), ale alespoň ta výprava je vcelku dobrá. Vincent Price a Christopher Lee opět hrají fantasticky (samozřejmě) a mnohé (vše) zachraňují, ale ani se nepotkají (hřích) a Lee je tady vyloženě jen jako special guest (dvojnásobný). Vidět znovu to opravdu nepotřebuju, a pokud nejste hardcore fanoušky Price a Leea, vy to nepotřebujete vidět ani napoprvé. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Alan Edgar Poe a Vincet Price se ukázali být skvělou kombinací, ovšem jen dokud stál za kamerou Roger Corman a v ojedinělém záchvatu geniality chrlil jednu dokonale stylizovanou adaptaci za druhou. Hessler, přestože se snažil být Cormanem a měl kromě Poea a Princeho navíc k dispozici i další ikonu žánru, Christophera Leea, si však s tím co měl nedokázal příliš poradit a promrhal vše, co mu předloha, charismatický Vincent i spolehlivý Lee mohli nabídnout. Roztahaná nuda bez atmosféry i bez napětí, kde nic nefunguje tak jak by mělo. Pro mě byla "krabice" nečekaným zklamáním. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu překvapivě akční horor, který se nebojí ukazovat krev a násilí (i když přiznejme si, že takhle krev OPRAVDU nevypadá). Scénář možná až příliš dlouho nechává diváka tápat v nejistotě, o co tam vlastně jde a proč má Edward znetvořenou tvář, přičemž toto mlžení vydrží snímku v podstatě až do finálního rozuzlení, které ovšem žádné velké překvápko nepřinese. Filmaři taky dlouho otálejí s tím ukázat pravou Edwardovu tvář, takže člověk čeká opravdového bubáka, jenomže samotné rádoby šokující odhalení Edwardova znetvořeného ksichtu dnešního diváka absolutně nerozhodí, protože kromě pár puchýřů a jizev na ní nic tak strašného vlastně není. Ve své době to ale fungovat mohlo. Tak jak tak, Vincent Price je prostě klasa a když k tomu připočteme i na svůj věk mladistvě vyhlížejícího Christophera Lee, dostaneme film, který si žádný fanoušek klasického hororu nemůže nechat ujít. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nedalo mi to a promptně jsem stejnojmennou povídku od Poa přečetl, jelikož jsem si ji vůbec nepamatoval. A musím konstatovat, že s filmem nemá společného vůbec nic, jen ten název. Snímek je do jisté míry gotickým hororem, i když postrádá tu pravou nefalšovanou atmosféru děsu, zuřivou bouři, koberce mlhy a pavučiny. Příběh začíná v Africe, kde sledujeme ukřižování muže a jeho očarování domorodým šamanem. Příčina je vysvětlena později. Střih. Sir Julian Markham (V. Price) je zpět v Anglii a po děsivém zážitku je rozhodnut, že se do Afriky už nevrátí. Se svojí snoubenkou plánuje svatbu. Ve svém rozsáhlém domě ale ukrývá ještě někoho - bratra Edwarda, který je právě oním očarovaným mužem. Jeho tvář nevidíme, ale od Juliana víme, že je šíleně znetvořen. Edwarda navštěvuje jen jeden přítel, nikoho dalšího k němu Julian nepustí. S ním se Edward tajně domluví, jak by se mohl zbavit prokletí. Tajemný lék uvede Edwarda do kómatu a Julian, přesvědčen, že zemřel, ho nechá pohřbít. Tělo však náhodně vykopou vykradači hrobů a dopraví jej doktoru Neuharttovi Ch. Lee). Největší prostor nemá kupodivu V. Price ani Ch.Lee (který spíše jen přicmrndává), nýbrž tajemný muž v rudé kápi. Pěkný vizuál, solidní hudba a dost mrtvých, z nichž má většina podříznuté hrdlo, byť ne tak efektně, jak je dnešní hororový divák zvyklý. 3,5* zaokrouhlím nahoru za mordy a především závěr, neboť naše hříchy nás nakonec doženou. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (2)

  • Lawrence Huntington, který napsal scénář, zemřel 11 dní před začátkem natáčení filmu. (Chatterer)

Reklama

Reklama