Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Přestože je věčně nasraně se mračící Quinn docela fajn, hlavním (a asi jediným) důvodem pro zkouknutí tohodle filmu je McDowell. Ale zato je důvod opravdu silný, protože jeho gestapák zahraný na hranici sebeparodie, je prostě naprosto úžasná figura, která každým svým výskytem zastíní cokoliv dalšího. A tvůrci to naštěstí věděli, takže je naplátně docela hodně. Jinak to ovšem není žádný zázrak. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výpravná horská tůra s náckami v patách. Co s náckami - s jedním. Možná největším a nejhrůzostrašnějším nácko-esesákem jakého film poznal. Balancujícím na hraně komixové postavičky a lidského zvěrstva. Scény s ním si budete pamatovat ještě hodně dlouho, a zkrátka se vám musí vrýt pod kůži, přičemž on je ten, kvůli kterému tento napínavý snímek dokoukáte, ačkoliv se závěrečná akce a celý konec zrovna nevyvedl. Škoda. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Drsný dobrodružný válečný film od nestora napínavých filmů J. Lee Thompsona. Jednoduchý příběh (hodněkrát profláklý, ale nikdy se neomrzí), svižný děj (úvodní seznamování a přípravy netrvají dlouho a rovnou se jde do akce), dobře napsané postavy (žádná postava není zapomenutelná). Navíc gestapáci zde nejsou vylíčeni jako neschopní tupci, ale jako pragmaticky uvažující chladní zabijáci, v jejichž čele stojí jeden z nejkultovnějších záporáků všech dob - úchylný a sadistický kapitán Von Berkow ve vynikajícím podání Malcolma McDowella. O to víc jsem držel palce hlavním hrdinům v čele s výborným Anthonym Quinnem. Tyhle filmy, pokud mají hlavu, patu a mozek, mě nezklamou nikdy. Nebýt až příliš fádní kamery, pohraniční akce alá James Bond a zbytečně psychidelického závěru, hodnotil bych bezesporu maximálně. 85%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nijak by mě neurážel jednoduchý příběh, kdyby nebyl tolik předvídatelný. Nevím, jestli by filmu pomohlo naturalističtější zobrazovaní ohavných detailů, nebo jen svižnější střih. Ve výsledku je totiž nejzajímavějším očekávání triplovaného konce. Dlužno dodat, že oslí můstek v duchu Bobyho vycházejícího ze sprchy při přechodu mezi jednotlivými závěry, mě celkem pobavil svou odzbrojující naivitou. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud si to dobře pamatuji, šlo snad v televizi kolem roku 1982-3. Byla jsem na střední a film mnou dosti otřásl. Nejen mnou, probírali jsme to tehdy i ve škole. V dnešní době by to asi mnozí považovali za slabý čajíček, ale nejsem si tak zcela jistá, jestli bych se dokázala dívat znovu. Na druhou stranu mě nesmírně zajímá, jak bych film hodnotila dnes. Ale navzdory brutálním scénám jsou Štvanci především velkým dilematem, co všechno má člověk udělat proto, aby si zachránil vlastní život? Je tu matka, která ví, že je přítěží a raději odejde, aby neohrozila své děti a manžela. A je tu dcera, která se vyspí s eSeSákem, aby si zachránila kůži. Otec a syn - jeden prozradí, aby zachránil otce, druhý neprozradí a přijde o život. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • V některých amerických kinech byl snímek promítán pouze týden. (ČSFD)
  • Pro konec snímku byly natočeny tři verze a všechny byly nakonec použity. (ČSFD)
  • Ve snímku si zahráli herci, kteří se objevili v roli záporných postav v populární filmové sérii o Jamesi Bondovi v 70. letech. Jak Michael Lonsdale, který ztvárnil Drixe v Moonrakerovi (1979), tak Christopher Lee, jako Scaramanga z Muže se zlatou zbraní (1974), se však ve filmu objevili v opačných pozicích, a to v rolích obětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama