Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je to nejlepší zfilmování Ostrova pokladů, co jsem viděl. Dost věrně se drží předlohy, má nádhernou hudbu od The Chieftains a C. Heston jako Dlouhý Honza je opravdu vtipný, okouzlující a zákeřný darebák, jak si ho našinec představoval. Na to, že se jedná o TV film, je to obdivuhodně zdařilý filmeček. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v 80. letech 19. století napsal Stevenson svůj slavný román, rozhodně ho nepovažoval za dílo primárně určené dětem. Byl to prostě dobrodružný příběh pro nejširší publikum. Jenže jak běžel čas, stal se z příběhu o krvežíznivých pirátech kousek pro ty, kteří věkově odpovídají Jimovi Hawkinsovi. Tomu se pochopitelně přizpůsobila převážná většina filmových a televizních adaptací. Hestonův snímek patří k těm nejlepším pokusům o ztvárnění látky, jakkoliv se mu dá vyčíst mnohé. Nejraději jsem měl seriálovou verzi s Brianem Blessedem, který propůjčil Dlouhému Johnovi uhrančivé charisma a hrál svého padoucha s velkým nadhledem. Pro tuto adaptaci je klíčový výkon 67letého Charltona Hestona, který s přehledem ztvárnil 50letého vůdce pirátů a nedělo mu viditelné potíže vyrovnat se postavě po fyzické stránce. Jeho výkon řadím hned za výše zmíněného Blesseda. Pro dnešní dětské publikum film postrádá některé zábavné ingredience, které katapultovaly do středu zájmu Piráty z Karibiku a jejich četné následovníky. Já bych Hestonovi naopak vyčetl určitou naivitu, uspěchanost a nepřesvědčivost bojových scén, kdy vystoupení českých šermířských skupin na hradech a zámcích bývá o dvě úrovně profesionálnější. Téhle sebrance zoufalců nemůžete věřit, že byli po řadu let postrachem oceánu, potápěli jednu španělskou loď za druhou a neměli problém útočit i na přístavní města. Výprava je ucházející a herecké výkony rovněž. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

sumidi 

všechny recenze uživatele

"Štastnej ten, kdo padne první ranou!" Heston podává fantastický herecký výkon a housle Chieftains oživují dobrodružství, které mě pokaždé zavede do jiného světa, o kterém v hlouby důše sním. Na filmech jako tenhle jsem vyrůstal a vždy se k nim rád vracím. Má i svoje slabší místa, ale celý je bez efektů a tím spíš vypadá realisticky s atmosférou dobrého pirátského příběhu. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý som si premietala ako decko vo svojej hlave pri čítaní knižky, bol bohužiaľ pre toto hodnotenie akčnejší, napínavejší, strašidelnejší, pestrejší, aj romantickejší.Jednoducho som sa nudila a nezachránila to ani hviezdna posádka.Pozerať to ako rovesníčka Jima, hneď vyrazím s ním, dnes by som ho tuším nepustila z domu... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Protože jsem knihu dočetl doslova před pár dny, tak můžu prohlásit, že je to asi nejvěrnější možná adaptace. Nechybí jediná důležitá scéna ani zajímavá postava. Prostředí je přesně takové, jaké jsem ho viděl ve své fantazii. Herci se mým vymyšleným představitelům pochopitelně nepodobají, ale většina z nich snese i přísnější měřítka. V jakém jiném filmu si spolu zahráli Christian Bale, Charleton Heston, Oliver Reed a Christopher Lee? Jedinou větší výtku mám k hudbě. Ze soundtracku si nepamatuju ani notu, což je dost tristní. Pořádné burácivé ústřední téma by zahustilo atmosféru a dodalu tomuhle nestárnoucímu dobrodružnému příběhu pořádný šmrnc. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)
  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama