Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

D28 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý som si premietala ako decko vo svojej hlave pri čítaní knižky, bol bohužiaľ pre toto hodnotenie akčnejší, napínavejší, strašidelnejší, pestrejší, aj romantickejší.Jednoducho som sa nudila a nezachránila to ani hviezdna posádka.Pozerať to ako rovesníčka Jima, hneď vyrazím s ním, dnes by som ho tuším nepustila z domu... ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Není to úplně zlé, ale celkově trochu nemastné, neslané, neuvízlo to ve mě moc hluboko. Problém je pro mě už nevýrazné herecké obsazení. Hestona mám celkem rád, nicméně jediným Silverem navždycky pro mě bude prostě dokonalý Brian Blessed ze Silverova návratu na ostrov pokladů. Škoda, že v témže hereckém obsazení nevznikla i adaptace původního románu. Za zmínku tu stojí Ch. Lee jako slepý námořník kapitána Flinta a v roli doktora Julian Glover známý v posledních letech ze seriálu Game of thrones jako protivný a zrádný Mistr Pycelle... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v 80. letech 19. století napsal Stevenson svůj slavný román, rozhodně ho nepovažoval za dílo primárně určené dětem. Byl to prostě dobrodružný příběh pro nejširší publikum. Jenže jak běžel čas, stal se z příběhu o krvežíznivých pirátech kousek pro ty, kteří věkově odpovídají Jimovi Hawkinsovi. Tomu se pochopitelně přizpůsobila převážná většina filmových a televizních adaptací. Hestonův snímek patří k těm nejlepším pokusům o ztvárnění látky, jakkoliv se mu dá vyčíst mnohé. Nejraději jsem měl seriálovou verzi s Brianem Blessedem, který propůjčil Dlouhému Johnovi uhrančivé charisma a hrál svého padoucha s velkým nadhledem. Pro tuto adaptaci je klíčový výkon 67letého Charltona Hestona, který s přehledem ztvárnil 50letého vůdce pirátů a nedělo mu viditelné potíže vyrovnat se postavě po fyzické stránce. Jeho výkon řadím hned za výše zmíněného Blesseda. Pro dnešní dětské publikum film postrádá některé zábavné ingredience, které katapultovaly do středu zájmu Piráty z Karibiku a jejich četné následovníky. Já bych Hestonovi naopak vyčetl určitou naivitu, uspěchanost a nepřesvědčivost bojových scén, kdy vystoupení českých šermířských skupin na hradech a zámcích bývá o dvě úrovně profesionálnější. Téhle sebrance zoufalců nemůžete věřit, že byli po řadu let postrachem oceánu, potápěli jednu španělskou loď za druhou a neměli problém útočit i na přístavní města. Výprava je ucházející a herecké výkony rovněž. Celkový dojem: 70 %. ()

amim 

všechny recenze uživatele

Na rovinu nejlepší pirátský film, který jsem kdy v životě viděl. Možná ze mě mluví trochu nostalgie, neb jsem Ostrov pokladů poprvé viděl v pěti letech, ale to vůbec nevadí. Kromě skvělého v té době mnou ještě neznámého Christiana Balea, nezapomenutelného Hestona v roli charakterního Johna Silvera, skvělou hudbu a pirátské prostředí, hovoří pro film i fakt, že se jedna o snímek, který se snad nejvíc ze všech mou viděných filmů drží předlohy. Jedním slovem brilantní a scény jako např. "Vypadá to, že ti zvlhnul prach Jimme" nebo "Huntere! Zadovku" se mi v paměti udrželi i 10 let od prvního zhlédnutí. Zapomeňte na chabé Piráty z Karibiku. Takhle má vypadat správný pirátský film! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi přehledně a střízlivě natočené dobrodružství. 1) Film nenabízí žádný prostor pro přemýšlení nebo snad vývoj postav. Klaďasové jsou kladní, záporáci jsou záporní. Nic mezi tím. Nekonají se žádné přesuny sympatií, dokonce ani u Silvera ne._____ 2) Místy dějové kiksy či absurdní náhody. S blížícím se koncem nelogické až nesmyslné jednání stále narůstá._____ 3) Herecké obsazení je bez šťávy. 16letý Christiane Bale (Jim Hawkins) s pěkným účesem nebo 23letý Steven Mackintosh (mladík na lodi Dick) toho sami moc nezmohou. A ještě přidejte asexuální ohávení všech postav. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)
  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama