Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již dlouhá léta káže otec Tim Farley (Jack Lemmon) na bohatém předměstí Los Angeles svým ovečkám. Poskytuje lidové kázání plné praktických rad a dodržování církevní politiky. Jednoho dne je při kázání přerušen seminaristou Dolsonem Markem (Željko Ivanek) dotazem na jeho názor na svěcení žen. Starý kněz se mistrně otázce vyhnul. Netušil však, že Dolson bude proti němu brojit skoro každé kázání. Posléze hrozí Dolsonovi vyloučení z řad věřících protože obhajoval dva muže obviněné z homosexuálního vztahu. Otec Tim Farley bere Dolsona pod svá křídla a přesvědčuje ostatní, že církev potřebuje takové liberální osoby. Bude Dolson následníkem otce Farleye, nebo se vydá svou vlastní cestou podporovanou jeho divokou minulostí? (Terva)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Terva 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek z prostředí, které mě nic neříká. Je však zajímavé sledovat herecké umění jak Jacka Lemmona tak i Željkova Ivanka. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal vyšší hodnocení, tahle nízkorozpočtová dramata, co pevně stojí na dobrém příběhu přetaveném v kvalitní scénář a k tomu na skvělém výkonu ústředního herce, si obvykle vychutnávám a těší se u mě značné oblibě. Byť řadu z nich doprovází průměrná režie či nevyrovnané výkony zbytku hereckého ansáblu, právě tyhle filmy v mých očích částečně zachraňují vizitku amerického filmu 80. let, kdy Amerika ve velkém začala zásobovat filmový svět samými akčními béčkami a jinými žánrovkami pro nenáročné publikum. Problém je, že příběh Kazatele a žáka mě neoslovil stejně jako zčásti hlavní postavy a prostředí, v němž se odehrává, je mi naprosto cizí. Popravdě řečeno moc jsem nerozuměl mladému člověku s liberálními názory, proč se tolik zajímá o církev, navštěvuje dobrovolně semináře a chce se stát kazatelem. Svět církve je objektivně natolik osobitý, že přesvědčovat kazatele a jeho společníky o zamezení celibátu či diskutovat o možné tolerance homosexuality mi přijde jako předem prohraný zápas. Jestli se něco vyvinulo jiným směrem, pak jsem v rozpacích, zda se pořád pohybujeme v rovině dramatu nebo se jedná o nepříliš vyvedený pokus o komedii. Myšlenková rovina měla určitě své momenty hodné zamýšlení, ať už ve jménu tolerance nebo proti jednostrannému dogmatismu, ale jako celek mě film ani navzdory povedeným hereckým výkonům hlavní dvojice moc nezasáhl. 65% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné hry od Billa C. Davise. (Terva)

Reklama

Reklama