Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 1

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (48)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Strasti života platící do dnes a které platit budou stále. ´Nemít prachy, nevadí...´, zpívá se v jedné české pohádkové písničce, ale jak každý ví, realita je poněkud jiná. Tuto větu mohou říkat ti, co mají dobře placenou a hlavně jistou práci. Ale pokud ji náhle ztratí, jako Mel Edison v tomto příběhu, to už do zpěvu leckomu není. A když ji ztratí i manželka, jedná se již o megaprůser. Příběh stavěný tak, jak to v životě skutečně bývá. Ale protože tu hraje Jack Lemmon, výrazná dramatičnost a depresivní nálada rozhodně diváky nečeká. A nuda už vůbec ne. Komedie stavěná hlavně na konverzaci, která ani po tolika letech nepřestává bavit i přes svůj vážný tón. Příběh o těžkostech manželského páru ve středních letech poukazující na typické potíže městského života. A vše, co tu je k vidění, je věrohodné. Proto ten nestárnoucí námět. Zajímavostí je, že stejně jako ve snímku ´Banáni´ z roku 1971, tu má malou roličku Sylvester Stallone, tentokrát coby pouliční zlodějíček a kapsář. Snímek je, jak by někdo puritánsky řekl, značně užvaněný, ale ve svém smyslu poučný. Ano, ve finále je tu jistá moralitka, ale zásadní a trefná. Takže typická lemmonovka, která neurazí. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Pokud komedie, tak hodně hořká, v jedné fázi, kdy si Mela koupí lopatu, až s prvky dramatu, Vážně, v té chvíli jsem se nesmál, spíš jsem přemýšlel, jestli to celé neskončí jako sociální drama. Lemmon i Bancroftová jako obvykle výteční a ve svém bytu s malou teráskou na rohu 88 street a 2 avenue se s životem rvou, i přes nepřízen osudu. Mám z nich dobrý pocit. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie s nadčasovým tématem, nám v současnosti bližší o to, co právě zažíváme, ne každý se však dokážeme zbláznit s takovou dávkou humoru, ironie a sarkasmu, jako Jack Lemmon, ne každá žena má se svým nešťastným partnerem tak hluboký pohár trpělivosti, jako Anne Bancroftová, ovšem my všichni jsme zajatci mnohem horších štací, než je 2.avenue - přesto, nebo právě proto, si i dnes lze film užít s hořko-sladkou příchutí a zachovat si optimistický nadhled. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mel je neurotik, který má soucitnou chápající ženu, dobráckého bratra na venkově... aktuálně taky velkou smůlu v práci a uvnitř potřebu všechno kolem sebe bez uzardění komentovat. V nejhorší chvíli neváhá a po hořkých příhodách se sousedy kupuje lopatu na sníh! :o) Já bych za sebe taky neváhal a co nejdřív bych se odstěhoval z panelákové džungle New Yorku na venkov k bratrovi... Neil Simon v jedné ze svých povedených konverzačních her opět vytrousil množství svižných dialogů na pozadí (nejen) komických či tragikomických situací, ale tentokrát mě nesmírně překvapil i nadčasovým a pořád aktuálním tématem. Dobře propracovaný příběh s přesahem si po celý čas drží hravý nadhled, jenž vrcholí povedeným závěrem a po celý čas ho podbarvuje i rozhlasový moderátor svými ojedinělými aktualitami. Komedii drží na skvělé úrovni herci, z nichž si samozřejmě nejvíc Zajatce 2. avenue budu pojit s výborným Jackem Lemmonem (tenkrát ještě v plné formě vhodné pro podobný typ komické postavy), ale opomenuti by neměli být ani jeho partneři (Anne Bancroftová v roli manželky a známý režisér Gene Saks tentokrát před kamerou coby bratr Harry), protože právě výborná souhra mezi jednotlivými protagonisty vytváří onen nezapomenutelný herecký koncert. 85% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Komedia v ktorej sa Lemmonovi nedari a pokazi sa vsetko, co sa pokazit môze. Bohuzial mi to nepripadalo vtipne. Vŕši sa jedna pohroma za druhou a po par minutach mi to pripadalo monotonne. Jedine co ma vytrhavalo z letargie bol vynimocne neznesitelny Lemmon, ktory frfle, stazuje sa na vsetko mozne a ja som ho mal po chvilke plne zuby. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama