Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natalie (Alicia Witt), krásná a inteligentní studentka Pendletonské univerzity, a její přátelé Jared, Rebecca a Michael chodí pravidelně na hodiny k profesoru Wexlerovi. Na jedné hodině vypráví profesor dávnou městskou legendu o někdejším profesorovi z Pendletonu, který před 25 lety zabil šest svých studentů. Natalii připadá celý příběh podezřelý a je přesvědčena, že je vrah i nyní v prostorách univerzity. Nikdo jí nevěří. Až když je příliš pozdě a její přátelé se stanou jeden po druhém obětí vraha, přesně podle předlohy v městské legendě. Tehdy Natalie zjišťuje, že se spolu se svými přáteli stala součástí pokračování těchto strašných událostí… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

raimi 

všechny recenze uživatele

Páč na ty nový hovna se nedá dívat, tak pátrám, doplňuju mezery a doháním resty. Urban Legend mě ve svý době vůbec nelákala, v tý době bylo z čeho vybírat, a tohle byl prý jen ne moc krvavej pubertální slasher, takže jsem ho ignoroval. Ale teď přišla jeho chvíle, a panečku, vedl si věru dobře. Moc příjemná a zábavná jízda s výbornou hudbou Christophera Younga, pár známejch ksichtů k tomu, poměrně dost kočiček, velice sympatická postarší korpulentní černoška (!!!) (no, soudruzi, vidíte, že to jde, ha?) a pěkně vygradovaný finále. Fakt jsem si to užil a jdu pátrat dál. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

V první polovině filmu jsem si říkal"Proboha na co to koukám".Puberťácký nudný, tuctový horůrek s hroznými dialogy. Co pokazila první polovina dohání senzačním způsobem ta druhá. Nečekaný děj a svižná vyvražďovací podívaná ála Vřískot, která má spád musí potěšit každého horrorového fajnšmekra. Bohužel URBAN LEGEND jako celek působí velice rozpačitým dojmem. Jedno seznámení mi bude stačit 50%....;) ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Zpětně si člověk říká, že měl vlastně fajn pubertu, když vyrůstal na podobných slasherech, které se dneska už skoro netočí. Urban Legend spadá do tzv. doby bronzové slasher subžánru. V roce 1998 se všichni snažili zúročit úspěch Scream. Nebyl to ale jen případ filmů jako Urban Legend, ale každého filmu po roce 1996. Akční, horory a dokonce i pubertální komedie se staly meta. Tyto filmy žily ve světě, kde existovaly jiné filmy, ve světě, kde všichni znali narážky a klišé, a postaraly se o to, aby o tom diváci věděli. Tvůrci Urban Legend ale zvolili jiný přístup; film použil metatextovou cestu k diskuzi o skutečném folklóru v naší společnosti, jak děti mluvily o hororu ve filmu Wese Cravena. Filmaři tak přidali slasher filmu další úroveň; přenesli tenhle trik s vědomím sebe sama přímo do naší skutečné společnosti. Režisér Jamie Blanks dostal tenhle job díky fiktivnímu traileru pro I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER a režisérsky vytáhl i tak děravý a nelogický scénář na nadprůměr. I po letech si člověk vzpomenete na vychytaný vraždy sekyrou od vraha v zimní bundě s kapucí, do níž není vidět. Závěrečný twist je sice dost stupidní a zpětně působí dost nerealisticky, ale to už byl úděl tehdejší doby, kdy se slashery ani nesnažily být chytrý, nýbrž zábavný. Do toho nesmí chybět Robert Englund ve vedlejší roli a camea Danielle Harris and Brada Dourifa taky potěší. Zakomponování městských povídaček a folklóru do děje bylo tehdy docela originální, do toho atraktivní prostředí univerzitního kampusu a pohledný ženský. Co víc si od slasheru na konci 90. let přát? ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Na tento film mám veľmi príjemné, nostalgické spomienky, na dobu, keď na VHSkách kraľoval Vreskot a ostatné slashery, inšpirované jeho úspechom, a Temná Legenda sa v konkurencii nijako nestratila. Takže po rokoch som si dal repete, a stále som sa kráľovsky bavil, a vychutnával si každú minútu. Film sa odohráva v atmosferickom prostredí starej školy, občas pekne prebleskne i nejaká ta búrka, vrátane tej atmosferickej záverečnej, hlavný zabiják má výbornú masku a ako vražednú zbraň väčšinou používa klasickú sekeru, čo je krásna pocta klasickým slasherom. Geniálna je i hudba Christophera Younga, hlavná hrdinka je kočka, ostatné postavy sympatické a zábavné, príbeh skvelý, pekne tu funguje i napätie a všadeprítomná atmosféra, finále je vygradované a rozuzlenie výborné, vrátane klasického záveru. Pre mńa klasika, ku ktorej sa vždy rád vrátim. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Tvrdému fanouškovskému jádru pravděpodobně srdce nezaplesá, nicméně nemusíte mít obavy z hrozícího infarktu. Tato vyvražďovačka sice nepřinesla svěží vítr, ale zato poměrně solidně zpracovává klasické koncepty, které se do pomyslných plachet umějí opřít. Jak už to u průměrných titulů bývá, jsou zde jednak světlé záblesky (poměrně zdařilé vraždy), tak ty temné (inteligence obětí, neikonický vrah v zimní bundě). Čistočistý průměr. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu se sešli tři herci starších známých hororových sérií, konkrétně Robert Englund ze série Noční Můry v Elm Street, Danielle Harris ze série Halloween a Brad Dourif z filmů Chucky. (Terva)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál spisovatel Silvio Horta. (Terva)

Reklama

Reklama