Reklama

Reklama

Krtek a orel

  • Československo Krtko a orol
všechny plakáty
Rodinný / Krátkometrážní / Animovaný
Československo, 1992, 28 min

Obsahy(1)

Aneb Krteček chůvou. Krteček zachrání při velké povodni mládě orla, a začne se o něj starat jako o svého. Náhradní tatínek ho velmi dobře krmí, a on roste a roste, až najednou se z něj stane dospělák (krtek už ho krmí na žebříku). S krtečkovou pomocí se naučí konečně létat. Jenže! Orla postřelí zlý myslivec, a tak Krtek musí zavolat záchranku, která ho odveze do nemocnice. Naštěstí všechno dobře dopadne, orel se uzdraví a najde si partnerku, se kterou bude mít tři potomky, které Krtek bude občas hlídat... (Matrinx)

(více)

Recenze (40)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích krtečků, se spousout krásných scén - třeba ta, kdy lidé likvidují následky povodní (kráva na střeše, atd.) nebo přímo dramatické okamžiky, kdy nervózní krteček chodí dokolečka a čeká na výsledek orlovy operace... A pak mě taky dostala myška uklízečka :-) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krtek má dilema. Vyrovná se s ním po svém a pomůže klidně i orlovi k životu. proč by měl být myslivec zlý, že střílí orla dříve, než začne škodit? Krtek to neví, od čeho je myslivec, takže mu pomáhá nadmíru svých pravomocí avýsledek je nám všem jasný. Ne, orel ho nesní, neb krtek by nemohl pokračovat ve svých dobrodružstvích, ale pošmákne si na někom jiném. To už ale v příběhu není. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak zpívají Panelákoví fotři: "Krtka nemá vůbec nikdo rád:" Já tedy krtkovu kouzlu nepropadla nikdy. Nejvíc mě drásají, a to od dětství, ty jeho plačtivé zvuky, citové vydírání vhánějící slzy do očí. Přiznávám, že v laskavosti krtka, který se stará o malého orlíka, je v kontrastu se zlým hajným, který střílí dravce (ups, orel všech druhů u nás hnízdících je chráněný, co to zas těm dětem nakukáváte za zhovadilost, ptám se), cosi okouzlivého. Přiznávám, že chtě nechtě (dobrá, v mém případě nechtě a to velmi) jsem se cítila dojatá, když to orel schytal do křídla, zraněné zvíře vnímám jako tragédii. Ale když měl zraněné křídlo, proč ho operovali způsobem, jakým se provádí zákrok na kuřeti, do kterého se rve nádivka a byl v těch fáčích celý? Zapomínám, děti jsou vlastně blbci. Znovu jsem zatrnula, když na krtečka zaútočila liška, opět proti své vůli. Proč tedy hodnotím tak nízko, když jsem vlastně příběh krtka a orla docela prožívala? Protože prostě nemám ráda krtka. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krtek ve snu je jedním z těch půlhodinových snímků o krtečkovi, ve kterém je takovým orlím ochráncem. Nejdříve zachrání mládě orla před potopou, pak jej vozí v kočárku a jakmile orel vyroste a myslivec jej postřelí, krtek volá záchranku. Nejvíce se mi líbilo, jak krtek skončil zajatý u myslivce a z akvária dělal na kluka dlouhý nos a vyplazoval jazyk. [2135. hodnocení, 39. komentář, 87%] ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Krtek a orel je příběhem jednoho na první pohled dosti nepravděpodobného přátelství (takřka) na život a na smrt, které má pěknou myšlenku a milé provedení. Vedle nápaditých scén (viz odklízení povodní či orel v nemocnici) nabízí film i nejedno ponaučení a v poslední třetině je tam cítit i technologicko-ekologický nádech jako například u Krtka ve městě. P.S. Vždy mě pobaví, čím jsou tvůrci schopni nakrmit zvířátka - v tomto případě orla (klobásky, třešně, nudle atd.) ()

Zajímavosti (1)

  • Postřelený orel má ještě v sanitce zraněné pravé křídlo. Ale v nemocnici má náhle zavázané to levé. (sikky)

Reklama

Reklama