Reklama

Reklama

Recenze (3)

molotov 

všechny recenze uživatele

Čong Či-jong se opět ukazuje jako mistr demýtizace a odkrývání nepříjemných stránek z Korejské historie. Po skvělém filmu o severokorejských partizánech Nambugun si vzal na paškál korejskou účast ve Vietnamské válce. Ta Koreji nesmírně finančně pomohla, ale doma se o ni téměř nemluvilo a byla jakýmsi tabu. Film je natočený podle stejnojmenné knihy spisovatele An Čong-hjoa a nápad na její zfilmování vzešel z hlavy představitele hlavní role An Song-kiho, který hrál ústřední postavu i v Nambugun. Film měl enormní rozpočet je to na něm vidět. Válka tu ale není atrakcí pro diváky, spíše peklem pro všechny zúčastněné. Režisér ukazuje zvěrstva páchané Korejci a vysloužil si za to ostrou kritiku od válečných veteránů. Obětmi tu nejsou jen padlí, ale mnohem více přeživší, kteří se nedokáží vyrovnat s tím, co prožili a čeho se dopustili. Film zároveň dává vietnamskou válku do spojitosti se studentskými bouřemi proti novému prezidentovi Čon Tu-hwanovi, který je silou ujal vlády v zemi. Obojí je zobrazováno jako zlo páchané na neviném obyvatelstvu a ve svém důsledku mající trvalé následky na morálku všech zúčastněných. ()

gauron666 

všechny recenze uživatele

Režisér Jeong Ji-yeong natočil tento film podle románové knihy od spisovatele Ahn Junghyo. Živě líčí zkušenosti jihokorejských vojáku, kteří bojovali ve vietnamské válce jako spojenci Ameriky, dále se bojů třeba účastnili vojáci z Austrálie, Nového Zélandu, dnes již nexistujícího jížního Vietnamu, Thajska atd. White Badge sleduje cestu dvou jihokorejských vojáku, kteří se snaží vypořádat s traumaty a bolestí, které je ve válce ve Vietnamu tak poznamenala a vlastně nedokáží žít obyčejný život. Film se tak vlastně odvíjí pomocí flashbacků. PS: Spousty korejských veteránů trpí posttraumatickými stresovými poruchami dodnes a stejně jako američtí veteráni války ve vietnamu jim nikdo nevěnoval pozornost a vlastně stáli na okraji společnosti. Do Vietnamu byli poslány korejské jednotky: Tiger Division, White Horse a Blue Dragons. Tyto jednotky byly vybrány proto, že měly nejlepší záznamy z korejské války. Zpátky k filmu: tento film je naprostá povinnost každého, kdo se zajímá o válečné filmy a historii vůbec. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film, který divákovi vysvětlí pravdivost Platónova výroku o tom, že jen mrtví se dožijí konce války. Ti přeživší si ji totiž nesou stále s sebou...V mnohém připomínající Stoneovu Četu, emocionálně snad ještě drásavější. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama